Banjir yang berlaku baru-baru ini memang menyebabkan banyak kerugian. Selain kediaman, kenderaan, perabot rumah antara yang banyak rosak akibat ditenggelami air.

Bagi mangsa banjir untuk menggantikan perabot baru dalam masa terdekat bukan sesuatu yang mudah. Banyak kos yang harus dikeluarkan apatah lagi ada perkara lain yang lebih utama perlu dibaiki.

Tapi nak tak nak sedikit perabot dalam rumah kena ada untuk kemudahan dan kekemasan. Cuma jadi dilema bagaimana kalau banjir lagi?

Pernah berdepan pengalaman kediaman dilanda bah satu ketika dulu, berdasarkan pengalaman ibunya Wan Chu memberikan tip untuk mangsa banjir membeli perabot selepas banjir.

Tip beli perabot untuk mangsa banjir

Saya kongsikan tip berdasarkan pengalaman ibu saya yang melalui banjir paling teruk sekitar 1971 dulu.

1) Mulakan dengan beli perabot yang ringkas tapi tahan lasak. Seperti kotak-kotak plastik, almari plastik, meja dan kerusi plastik. Tidak perlu fikirkan perhiasan-perhiasan buat masa sekarang.

2) Sasarkan pembelian perabot plastik ini untuk penyimpanan sementara yang baik dan dapat digunakan dengan efisien. Keselesaan di tempat kedua.

Tip Beli Perabot Selepas Kejadian Banjir, Cari Perabot Plastik & Bekas Simpan Barang Sementara Dulu

IKLAN

3) Mula membuat target kewangan tertentu untuk miliki perabot yang lebih baik. Jangan terburu-buru dengan pelbagai tawaran yang disediakan di kedai perabot.

4) Buatlah pilihan yang menjimatkan bajet anda. Kedai barang terpakai juga ada menjual barang barang yang masih baik dan boleh digunakan.

5) Jika anda sudah bersedia untuk membeli perabot yang lebih baik pilihlah perabot berasaskan jati. Umumnya perabot jati kurang popular kerana berat, rekaan yang kurang menarik, agak sukar diperoleh serta harganya yang agak kayangan.

Namun jati adalah perabot paling tahan lasak. Dalam situasi banjir ada kemungkinan yang rosak cuma span sahaja tapi binaan asas jati tetap kuat.

IKLAN
Selain itu:  Jika Kereta Ditenggelami Air Banjir, Jangan Buat Satu Perkara Ini Supaya Kos Baiki Kenderaan Dapat Dikurangkan

6) Anda masih punya pilihan lain seperti perabot solid wood. Kayu keras yang berat dan padu. Juga merupakan pilihan yang tidak popular kerana kurang menarik dan berat.

7) Selain itu jika anda seorang yang kreatif mgkin boleh hasilkan perabot daripada paip pvc sahaja. Ringan cuma agak kurang tahan lasak jika disasarkan untuk penggunaan jgka masa panjang.

Pembelian sofa berasaskan full leathers juga membantu mengurangkan risiko rosak dalam air. Pastikan kulit yang asli dan bukan campuran tekstil yang lain.

9) Pembelian perabot berasaskan papan partikel (chip board) boleh dibuat jika anda mempunyai bajet yang agak terhad. Namun perlu diingatkan perabot chipboard berisiko tinggi untuk mudah rosak jika terendam di dalam air dan agak merugikan untuk jangka masa panjang.

IKLAN

10) Ambillah masa untuk bertenang dan kumpul semula tabung untuk pembelian perabot anda. Tidak perlu membeli kesemuanya sekaligus. Beli sedikit-sedikit mengikut bajet Dan keperluan terdesak anda.

11) Sebaiknya elakkan berhutang semasa membeli. Ingatkan diri sendiri bahawa pembelian perabot baru bukanlah keutamaan dalam masa musibah ini.

10) Musibah banjir memberi pengajaran pada kita bahawa sederhana itu perlu. Mungkin dekorasi rumah Kita selepas ini lebih kepada minimalis di samping mengurangkan habit menyimpan yang tidak perlu.

Jika ditakdirkan Kita ditimpa musibah ini sekali lagi Insya-Allah Kita tidak panik dengan barang yang terlalu banyak di rumah di samping mudah dan cepat untuk dikemas.

Berbelanjalah mengikut keperluan Dan bajet Kita. Utamakan keperluan asas hidup seperti makanan pakaian Dan tempat berteduh. Keselamatan diri Dan yang tersayang adalah lebih utama.

Sumber: Wan Chu

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI