Nampak bihun Singapore ini putih saja warnanya tapi awas ya, bihun ini sekali makan bakal menambah lagi.
Menurut Siti Fatihah cara memasak bihun ini dipelajari daripada Chef Sherson Lian dalam satu program masakan. Rahsia kesedapan bihun Singapore ini katanya terletak ada 2 sudu cuka yang diletakkan. Bihun jadi lembut dan rasanya berbeza sekali. Cubalah…
Tip buat bihun Singapore sedap dan lembut
Bahan-bahan
1 bungkus bihun -direndam
2 sb cuka
3 ekor sotong (saiz besar) -dipotong
15 ekor udang
3 keping fish cake -dipotong
15 biji fish ball -dibelah
2 sb udang Bari/jerangau)
1sdb lada sulah
2 biji telur
Segengam ikan bilis – direndam & ditumbuk asing
Sos ikan
Garam
gula
2 sdb sos tiram
Ads
Bahan ditumbuk
1 sb udang kering (direndam dan ditumbuk bersama bawang)
3 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 sdb lada hitam
Cara membuat
1. Tumis bahan yang ditumbuk sampai garing. Bila sudah garing masukkan lada sulah sos tiram, gula dan garam.
2. Kemudian masukkan ikan bilis yang ditumbuk. Simpan air rendaman ikan bilis.
Ads
3. Masukkan air rendaman ikan bilis, lauk, sayur dan pecahkan telur. Kacau.
Ads
4. Masukkan cuka dan seterusnya masukkan bihun yang sudah ditos. Gaul sebati hingga bihun masak. Sedia dihidangkan.
Mesti ramai peniaga nasi lemak atau kuih yang menggunakan daun pisang. Salah satu masalah yang bila menggunakan daun ini adalah cara nak simpan daun pisang ini supaya tahan lama.
Tambah pula kalau kita beli dalam jumlah yang banyak. Salah cara simpan nanti cepat rosak, rugi pula.
Bagi memastikan daun pisang ini kekal segar ada cara yang boleh dipraktikkan. Tanpa simpan dalam peti ais pun ia masih tahan lama, caranya dikongsi oleh Darma Sukma Sukma.
Tip simpan daun pisang tetap segar tanpa letak dalam peti ais
Hari ini saya nak kongsi cara simpan daun pisang agar terus segar hijau tanpa letak dalam peti ais. Caranya;
1. Pertama sekali potong daun pisang dengan sedikit pelepahnya rujuk gambar yang dibulatkan). Daun yang dipotong tanpa tinggalkan sedikit pelepahnya akan cepat kuning.
2. Susun kemas, gulung, ikat dan balut dengan surat khabar.
3. Isikan sedikit air dalam bekas (agak-agak terendam pelepah). Kemudian bungkus kemas dengan plastik.
Daun yang saya simpan ini dah lebih 10 hari, masih cantik dan segar lagi.
Kehadiran semut di kediaman memang biasa, tapi bila ada banyak sangat ia mungkin menyebabkan masalah. Terutama di dapur, semua akan hurung makanan, masuk dalam lauk dan air atau kita dan anak digigit semut.
Takkanlah asyik nak guna racun penyembur kan. Tak elok juga apatah lagi kat dapur. Sebagai alternatif kita boleh gunakan kaedah semula jadi ini. Kebanyakkan bahan ini ada saja di rumah kita.
1. Sembur guna air cuka
Cuka mempunyai bau yang sangat kuat dan kandungannya berasid. Ini tidak digemari oleh semut. Apa yang perlu dilakukan larutkan cuka dengan air dan masukkan ke dalam botol penyembur kosong.
Kemudian semburkan kepada bahagian laluan dan tempat semut memasuki rumah anda. Ulang semburan untuk beberapa kali. Dalam masa beberapa hari anda akna lihat semut-semut sudah hilang.
2. Letak serbuk kopi
Serbuk kopi juga mempunyai bau yang kuat dan boleh menghalau semut. Caranya ambil sedikit serbuk kopi dan taburkan di kawasan laluan masuk semut. Biarkan untuk beberapa hari. Dengan aroma kuat kopi itu, semut-semut menjauhi rumah.
3. Guna daun sirih atau daun pandan
Caranya cincangkan atau carikkan beberapa helai daun sirih atau pandan, taburkan di tempat semut berkerumun. Semut tidak akan datang lagi kerana daun ini yang wangi tak disukai semut.
4.Sembur air lada
Kalau nak buat cili kisar di rumah, simpan air rendaman lada kering. Letak dalam botol penyembur dan sembur pada laluan semut. Nak lagi mudah, selit saja cili kering di tempat yang bersemut contohnya tempat letak stok barang makanan.
5. Kulit limau atau oren
Aroma daripada kulit limau dan oren ini tidak digemari oleh semut. Begitu juga serangga lain. Letak saja hirisan kulit limau ini pada di tempat-tempat yang ada semut. Selain itu baunya juga menyegarkan rumah.
Stor di kebanyakan rumah kita adalah tempat simpan barang yang jarang digunakan atau barang yang tak mahu lagi digunakan.Ramai yang letak barang ini bertindan-tindan,...