Goreng bihun untuk hidangan famili mungkin tiada masalah tapi bila ada yang minta goreng untuk makan jumlah yang ramai kita mungkin tak berani.

Nak masak untuk jumlah yang ramai ini memang kena ada skill, apatah lagi nak hidang untuk beratus-ratus orang makan.

Tapi bagi yang nak mencuba atau terpaksa memasak untuk jumlah ramai ini boleh gunakan panduan dan tip yang dikongsi oleh Nurjuwaini Aziz. Menggoreng bihun sekawah untuk 200 orang makan, ini cara yang beliau gunakan.

Tip goreng bihun satu kawah

Tip Goreng Bihun Satu Kawah Untuk Makan Ramai, Bihun Elok Lembut Tak Putus

Bila nak goreng bihun untuk 200 pax, masa ni memang masak sekawah terus. Boleh guna bihun beg besar, dalam 4kg per bag. Satu beg boleh cater untuk 60-70pax.

IKLAN

Paling mencabar, waktu nak mengacau bihun. Kena guna kudrat tulang empat kerat. Kena guna sudip besi yang panjang. Tujuannya supaya dasar kawah tak berkerak nanti.

Persediaan bahan, tak perlu tambah air

Bihun ni kena rendam di dalam air biasa dulu. Tak perlu air panas. Dalam sejam pun ok. As long as bihun ni lembut.

Siapkan pes rencah dulu, kemudian masukkan bihun. Sewaktu nak menggoreng, selepas dimasukkan bihun, elakkan dari menambah air ke dalam kuali. Tambah air bukan membantu bihun lembut, tapi membuatkan bihun kembang, putus dan hancur. Teksturnya boleh jadi kurang cantik.

IKLAN
Buat lubang masa menggoreng

Tip Goreng Bihun Satu Kawah Untuk Makan Ramai, Bihun Elok Lembut Tak Putus

Untuk jadikan bihun lembut sewaktu menggoreng, mula-mula gaul sebati bihun dengan rencah dulu, kemudian buatkan lubang di tengah-tengah. Pastikan boleh nampak dasar kuali di bawah tu. Guna api perlahan.

Selepas beberapa ketika, dasar kuali tu akan berasap, kacau bihun perlahan-lahan dengan penuh kesabaran. Jangan sesekali putuskan bihun. Masak dengan sopan. Lebih elok sambil kacau sambil selawat ke atas Nabi Muhammad. Pahala pun dapat.

IKLAN
Selain itu:  Buat Sendiri Pau Gebu, Senang Rupanya. Inti Boleh Letak Ikut Cita Rasa

Ulang langkah buat lubang di tengah dan kacau dengan sopan sehingga bihun betul-betul lembut. Bila dah lembut, boleh masukkan sayur-mayur. Gaul sebati. Bila siap boleh angkat bihun dan hidang ke dalam bekas.

Buat bihun sikit pun boleh guna cara sama

Teknik ni applicable untuk goreng bihun skala kecil mahupun besar. Dan yang pasti, tiada cara betul atau salah dalam memasak ni. Masing-masing ada cara dan teknik sendiri. Mari raikan perbezaan kita. Hidup aman harmoni.

Semoga bermanfaat

Sumber: Nurjuwaini Aziz

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI