Baru masuk hari ke 10 puasa dah ada yang nak buat biskut raya. Memang awal tapi nanti dekat nak raya lagi banyak kerja kena buat.

Cuma satu kerisauan bila buat awal ramai takut biskut raya jadi tak sedap, lemau dan bau hapak.

Supaya tak berlaku kesan begini pada biskut raya yang dah banyak dibuat baker Azamar Norasikim Cikza memberikan tip buat mereka yang nak buat biskut raya awal supaya biskut tahan lama selama 6 bulan, tak bau hapak dan tak lemau.

Tip buat biskut raya awal, biskut tahan 6 bulan tanpa pengawet

Cara Simpan Biskut Raya Supaya Tahan Lama. 6 Bulan Pun Elok Lagi, Tiada Bau Hapak

Dah ada yang dah start buat biskut raya ke? Kat sini sis nak kongsikan sedikit tip untuk yang mana nak prepare awal biskut raya.

Insya Allah biskut akan tahan selama 6 bulan tanpa guna pengawet. Ini tipnya;

IKLAN

1. Jemur tepung dan gula terlebih dahulu. Ini akan membuatkan biskut menjadi ringgan.

2. Pastikan biskut disimpan dalam bekas kedap udara.

3. Bungkuskan sebunjut garam dan diletakkan ke dalam bekas biskut atau beli saja yang dah ready packing kat kedai bakery.

IKLAN

Cara Simpan Biskut Raya Supaya Tahan Lama. 6 Bulan Pun Elok Lagi, Tiada Bau Hapak

4. Taburkan sedikit gula ke dalam bekas. Ini untuk elakkan biskut menjadi hapak.

5. Alaskan setiap biskut dengan lapisan kertas minyak.

IKLAN

6. Pastikan biskut betul-betul sejuk baru simpan dalam bekas.

7. Pastikan jenis kekacang dibakar dulu sebelum buat kuih supaya tidak cepat lemau dan hapak.

Cara Simpan Biskut Raya Supaya Tahan Lama. 6 Bulan Pun Elok Lagi, Tiada Bau Hapak

Semoga bermanfaat

Sumber: Azamar Norasikim Cikza

Selain itu:  Cara Buat Bihun Singapore Yang Sedap, Tipnya Kena Letak 2 Sudu Bahan Ini
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI