Ketika ini banyak kediaman yang menggunakan batu bata hiasan ataupun decorative bricks mahupun stone verner untuk mencantikkan lagi kediaman, sama ada dalam atau luar rumah.

Namun bagi memastikan kesan rustik dari penggunaan batu ini ini kekal cantik, berkilat dan nampak mewah ada tip penjagaan yang perlu dilakukan. Tip ini dikongsi oleh アリフ モクタル.

Tip untuk jaga stone verneer atau decorative bricks (boleh juga facing bricks)

Gunakan Glass Finish Topcoat ini (acrylic base atau special blend untuk jenama bricks) untuk:

IKLAN
  1. Naikkan warna semula jadi bata (seperti red bricks). Warna akan jadi lebih ‘deep’, ‘darker’ dan evergreen.

2. Kesan berkilat atau glossing effect. Nampak ‘mewah’ sikit.

3. Waterproofing, untuk mengelakkan air hujan/ lembapan masuk ke celah-celah rekahan grouting atau liang-liang bricks (porousities). Lapisan pertama kena sapu topcoat pada semua bahagian, liang-liang, rekahan antara bata dan grouting. Guna berus dan roller.

IKLAN
Water repellent effect

4. Kalis kotoran / stain proofing, untuk mengelakkan kotoran (air hujan dan tanah) yang merecik kepada bata melekat. Hanya dengan sembur air senang hilang kotorannya. Lumut pun susah nak lekat atas permukaan yang telah ‘coat’.

Beza uncoated dengan gloss coated (2 layers). Yang tak coated (tiada gloss effect) sudah berumur 4 tahun. Yang baru coated baru sebulan dinaikkan (outdoor stone table) dan terus coat.

INFO

IKLAN

Pastikan sapu minimum 2 lapisan dan dibuat ketika cuaca kering dan panas, minimum 30-60 minit tempoh pengeringan antara coating pertama dan coating kedua.

NOTA: Saya adalah DIY Guy, bukannya professional, cuma berkongsi apa yang saya telah buat, dan hasilnya memuaskan.

Semoga bermanfaat

Sumber: アリフ モクタル.