Bagi yang masih menggunakan langsir jenis cangkuk di rumah, setiap kali basuh langsir kita akan berdepan dengan satu masalah untuk memasangnya semula.

Tanggal memang tiada masalah tapi bab pasang cangkuk besi selepas langsir dicuci memang ambil masa yang lama. Sebabnya terkebil-kebil cari semula kedudukan untuk masukkan cangkuk. Kalau salah masuk, nanti aturan langsir tak sekata tak cantik.

Disebabkan masalah ini jugak ada yang basuh langsir setahun atau dua tahun sekali saja.

Tapi Ct Mas Mohammad telah berkongsi cara yang memudahkan kita untuk memasang semula cangkuk langsir ini tanpa perlu menatap lama kain pita langsir untuk menentukan kedudukan cangkuk. Boleh ikut perkongsian beliau ini ya.

IKLAN

Tip mudah pasang langsur bercangkuk

Saya nak share satu tip nak pasang langsir yang bercangkuk. Mungkin ada yang dah amalkan cara ni, kalau masih tak tahu boleh guna cara ini ya.

– Sebelum basuh langsir dan selpas buka cangkuk yang sedia terpasang, kita buat garisan menggunakan marker pen sebagai penanda. Jangan guna pensil, nanti kesannya hilang bila basuh.

IKLAN

Tip Mudah Pasang Semula Cangkuk Langsir Lepas Basuh, Ramai Yang Tak Tahu Cara Ni Rupanya

– Jadi selepas langsir kering, senang kita nak pasangkan cangkuk semula. Tak perlu pening nak kira berapa jarak cangkuk atau merenung balik kesan cangkuk sebelum basuh.

IKLAN

Tip Mudah Pasang Semula Cangkuk Langsir Lepas Basuh, Ramai Yang Tak Tahu Cara Ni Rupanya

Selamat mencuba.

Sumber: Ct Mas Mohammad

Selain itu:  Masya-Allah... Cantiknya! Netizen Puji Penampilan Hanis Zalikha Dengan Khimar
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI