Susun atur dapur yang baik akan menghasilkan suasana dapur yang luas dan kemas. Namun dalam memastikan aspek ini, jangan pula kita abaikan aspek kesesuaian kedudukan alat elektrik.

Ada alat elektrik yang tidak sesuai diletakkan berdekatan kerana faktor pengudaraan dan penghasilan tenaga panas. Sebagai contoh, microwave, ketuhar, dryer dan peti sejuk.

Perkara ini dijelaskan oleh Azizul Azli Ahmad, pensyarah, penulis dan penceramah yang selalu berkongsi tip tentang hartanah.

KEDUDUKAN PERALATAN DAPUR KURANG TEPAT?

Dapur ini kelihatan kemas dan cantik, tetapi dapur bukan perlu cantik tetapi berfungsi dengan baik dan selamat buat penghuninya.

Tip Penting Susun Atur Dapur, Ada Alat Elektrik Tak Sesuai Letak Dekat-Dekat. Ini Sebabnya

Dapur yang baik akan buat penghuninya selesa bekerja, jimat tenaga, selamat dan berada pada tahap kebersihan yang tinggi.

Saya jumpa foto di bawah tentang kedudukan peralatan dapur. Terdapat beberapa perkara yang dianggap ‘kurang baik’ dilakukan oleh jurureka dalaman atau tukang dapur ini.
Boleh jadi juga, ini kehendak tuan rumah.

Kedudukan dryer, peti sejuk dan mikrowave tidak boleh selari begini.
Dua peralatan yang menghasilkan haba panas (Mikrowave dan dryer), mengapit peralatan yang menghasilkan haba sejuk (Peti sejuk).

IKLAN

Peti sejuk juga sebaiknya memiliki pengudaraan (ventilation) bagi setiap sisi agar udara kipas dari peti sejuk tidak terperangkap dan memerlukan banyak tenaga.

Bila semua ini berlaku, peti sejuk akan menekan banyak tenaga sebab ‘jirannya menghasilkan haba panas’. Ia akan menjadi tidak jimat tenaga dan akan cepat rosak.

Tip reka bentuk dapur yang baik

1. Dapur yang baik jadikan isteri kita selesa dan masak dengan penuh kasih sayang. Resepi walau ‘campak campak’ boleh jadi sedap bukan kepalang.

2. Mesti ada ruang tingkap untuk pencahayaan masuk kedapur kita, semakin banyak cahaya. Semakin luas rasanya.

Selain itu:  Cara Buat Karipap Pusing Yang Ringkas, Tak Perlu Cairkan Marjerin. Kalau Nak Buat Frozen, Goreng Begini

3. Tingkap juga sebagai sumber pengudaraan, biar semua bau dan udara mengalir keluar.

IKLAN

4. Lantai mengunakan jubin atau kayu yang tidak mudah licin dan tergelincir ketika basah.

Tip Penting Susun Atur Dapur, Ada Alat Elektrik Tak Sesuai Letak Dekat-Dekat. Ini Sebabnya

5. Jika tingkap tak cukup luas mesti ada serombong asap, jika tidak bau kari akan melekat hingga ke kusyen dan tv kita.

6. Beli alatan dapur yang kita guna bukan untuk bergaya, oven jarang digunakan tetapi cantik untuk bergaya di dapur.

IKLAN

7. Pilihlah skima warna neutral kerana ia akan tahan lama menawan kita.

8. Fahami prinsip golden triangle didapur antara sink, dapur memasak dan peti sejuk (Rujuk gambar) semua ini dalam kedudukan yang betul agar mudah kerja.

9. Pastikan kitchen top dari kekemasan yang keras dan tahan lama, banyak aktiviti lasak berlaku diatas permukaan kabinet ini.

10. Kita hanya perlukan satu dapur sahaja, jangan mengada nak ada dua. Dry kitchen bukan budaya kita. Dapur kita masak kari, sambal belacan, kemas bagi cantik tetap menawan lepas digunakan. Peruntukan sedikit bajet buat dapur bagi cantik dan selesa, di sana kasih sayang bermula sebelum masuk perut kita

Semoga bermanfaat

Sumber: Azizul Azli Ahmad

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI