5 Kesilapan Besar Yang Selalu Dibuat Ketika Bercuti Ke Jepun. Elak Kalau Tak Nak Stres

649

 

 

Jepun adalah salah satu negara yang menjadi pilihan masyarakat negara kita untuk bercuti. Ini disebabkan faktor negara itu mempunyai cuaca empat musim di samping panoramanya yang cukup menarik.

Pun begitu, untuk menikmati percutian yang menyeronokkan, kita kena faham budaya sesuatu masyarakat. Barulah percutian kita akan jadi lebih menarik dan kurang stres.

Rarecation melalui facebook memberikan senarai lima kesilapan yang selalu dilakukan oleh orang yang melancong ke Jepun. Ini disebabkan kurang pengetahuan mengenai budaya masyarakat di sana berbeza dengan budaya kita walaupun kita sama-sama orang Asia. Nak tahu apa kesilapan itu? Jom kita baca.

Banyak yang kami perhatikan membuat kesilapan ini ketika bercuti di Jepun. Memandangkan kita semakin menghampiri akhir tahun, jadi kami pasti ramai yang sudah merancang percutian mereka ke sini. Disebabkan kami tak nak anda membuat kesilapan yang sama, jadi kami compile kan kesilapan-kesilapan yang sering dilakukan ketika membuat persiapan untuk ke Jepun. 

1. KASUT

Ramai yang datang sini nak bergaya sakan. Yelah, kan kita berada di Tokyo, bandar yang banyak mengeluarkan fashion yang up-to-date. Fashion pun mesti la tip top. Tapi, ramai yang tak aware sebenarnya banyak tempat di Jepun seperti ryokans (rumah tradisional Jepun), kuil dan restoran mereka memerlukan kita untuk MENANGGALKAN KASUT sebelum masuk.

Jadi, kalau tak nak buang masa nak ikat dan buka ikatan tali kasut dengan kerap, kami suggest untuk pakai walking shoes yang selesa dan senang (sebab kat sana kita akan banyak berjalan). Lagi pulak kalau kita nak berjalan atas tatami mats, kita wajib TANGGAL KASUT dan PAKAI STOKIN. Kita dikira sebagai kurang ajar kalau berjalan atas tatami dengan berkaki ayam. Kalau pergi Jepun time winter, kena pakai kasut yang waterproof untuk mengelakkan kasut basah terkena salji.

2. TRAVEL LIGHT

Ini yang paling susah orang nak buat. Packing Light! Kebanyakan yang travel ke Jepun mesti akan menggunakan public transport mereka sebagai pengangkutan utama kerana pengangkutan di Jepun merupakan antara yang terbaik di dunia. Memang rugi siapa yang pergi Jepun tapi tak naik bullet train mereka. Dah nama pun pengangkutan awam, jadi ruang simpanan luggage sangatlah limited. Mengikut pengalaman kapten kami yang dah berpuluh kali jejak Jepun ni, perjalanan lebih mudah jika kita bawa suitcase yang kecil dan padat. Senang nanti nak bawa turun naik tangga di stesen keretapi. Takde lah nanti mulut korang dok terkumat-kamit membebel kenapa bini korang packing bag berat-berat kan.

3. TAKKYUBIN

Takkyubin ni memang sangat sesuai untuk orang yang tak boleh travel light. Korang tahu tak yang Takyyubin ni ada menyediakan service penghantaran luggage ke seluruh Jepun? Dah guna service mereka, barulah boleh berjalan dan membeli belah dengan tenang tanpa perlu heret beg berat-berat turun naik tangga. Takkyubin ni pun ada menyediakan perkhidmatan bawakan beg dari hotel ke airport. Kita tinggal ambil beg kat sana je sebelum balik.

4. MAKANAN

Tokyo antara bandar yang paling mahal di dunia untuk didiami. Bagi yang poket tebal, tak menjadi satu masalah untuk mereka makan di restoran setiap kali waktu makan. Bagi yang taknak poket mereka koyak rabak ketika travel, kami sarankan untuk bawa serba sedikit makanan pre-cook. Jadi bolehlah jimat sedikit duit poket untuk shopping di sana. Kalau travel dengan Rarecation, tak perlu risau beg berat nak bawa pes-pes makanan, kami sendiri yang akan bawa dan sediakan pes masakan istimewa dari Dapur Raya Prihatin (DRP).

5. GUNA KHIDMAT EJEN PELANCONGAN

Travel bersama ejen memudahkan pelancong terutama yang baru kali pertama nak melancong ke satu-satu negara. Ini kerana ejen pelancongan akan uruskan segalanya hal-ehwal percutian termasuk tempahan tiket, penginapan dan jadual lawatan. Lebih mudah dan anda pun lebih selesa serta selamat.

Sumber: fb Rarecation

Tinggalkan Komen