Pokok bunga matahari ini biasanya ditanam bukan kerana mahukan kuaci semata-mata tapi lebih kepada seronok melihat bunganya yang besar dan cantik.
Satu kepuasan jika pokok ini membesar dengan elok dan kembang bunganya. Kalau ada yang nak mencuba tanam pokok bunga matahari untuk menghiasi laman boleh ikut tip yang dikongsi oleh Mohd Shaifful.
Langkah 1 – biji benih digaul dengan racun kulat
Dapatkan biji benih bunga matahari. Pilih benih yang dijual bermutu tinggi yang siap di gaul racun kulat. Jika anda dapat dari kawan pastikan benih dijemur kering.Tujuannya ialah untuk membunuh kulat dan bakteria yang ada pada biji bunga matahari.
Langkah 2 – Semai guna tanah gembur
Untuk penyemaian pula, memerlukan tanah sebagai media tanaman. Pilih tanah yang gembur dan sebaik-baiknya yang telah dicampur dengan baja kompos. Seperti tanah organik. Siram tanah sebelum semai.
Ads
Benih boleh disemai terus dalam pasu, polibeg, bekas. Untuk lebih mudah dikendalikan. Semai benih dalam tray semaian atau bekas. Tekan benih yg hujung tajam nya menghadap ke bawah. Tekan sehingga benih tengelam.
Langkah 3 : Bila ada 6 helai daun pindahkan
Setelah anak benih tumbuh setinggi sekitar 4cm hingga 6cm dengan 6 helai daun, barulah dipindahkan ke dalam pasu besar yang mengandungi tanah gembur tadi atau boleh juga ditanam terus ka atas tanah.
TIP PENTING. Pastikan tanah yang digunakan betul2 subur dan pokok di baja 2 kali sebulan supaya bunga terbentuk sempurna dengan kelopak penuh dan tidak jarang.
Jika ditanam di atas batas, jarakkan satu anak benih dengan anak benih yang lain.Tujuannya supaya anak-anak pokok tersebut mempunyai ruang yang cukup untuk tumbuh dengan subur.
Selepas alih anak pokok ke dalam pasu. Letak tempat redup sementara waktu untuk pokok pulih dari kejutan semasa dipindahkan. Selepas itu letak anak pokok di bawah sinaran matahari. Baja 2 minggu sekali. Siram 2 kali sehari pagi dan petang.
Langkah 5 – Kena letak racun jika ada serangan perosak
Kawalan perosak. Belalang , beluncas dan siput merupakan musuh utama pokok bunga matahari. Jika ada serangan. Boleh guna racun brogard untuk atasi serangan belalang dan beluncas.
Ads
Langkah 6 – berbunga lebih kurang 2 bulan
Bunga matahari biasanya berbunga ketika sudah mencapai usia lebih kurang dua bulan. BESARNYA CIPTAAN ALLAH semua pokok bunga matahari akan menghadap ke arah sumber cahaya matahari pagi ketika berbunga. Selepas kira-kira 3 bulan pula, biasanya tunas cabang bunga baru mulai tumbuh pada pokok.
Langkah 7 : Bila bunga dah kering boleh cantas
Selepas bunga menjadi kering. Boleh lah cantas dan asingkan benih dari bunganya. Beratus benih baru sedia untuk disimpan dan ditanam. Pastikan benih di keringkan sebelum disimpan.
Bagaimana pun ada cara yang boleh dipraktikkan supaya kentang yang disimpan ini tidak bertukar warna dan bertunas. Jika betul cara simpan lebih 2 bulan pun masih elok lagi.
Kaedah penyimpanan ini dikongsi oleh Puan Yatie Eimra.
Tip simpan kentang elak bertunas awal
Tempoh hari saya ada post tentang baki kentang yang dah 2 bulan tapi masih elok & hanya sebiji-2 je baru nak bertunas. Sebelum ini, tak sampai 2 minggu pun semuanya dah bertunas.
Sekarang memang dah jarang sangat alami masalah kentang bertunas awal.. Alhamdulillah, hari ni saya berkesempatan share sikit tip kentang. Semoga dapat dimanfaatkan.
Kentang kalau betul cara simpan, boleh bertahan hingga 4 bulan walaupun hanya simpan di dapur.
Jangan simpan kentang bersama bawang merah/bawang putih kerana bawang² ini hasilkan gas yang cepatkan kentang bertunas.
2. Kentang perlukan pengudaraan yang cukup. Sebaik-baiknya simpan kentang dalam bakul/jaringan supaya cukup aliran udara.
3. Jangan simpan kentang bersebelahan dapur gas/tempat memasak kerana suhu panas akan cepatkan kentang bertunas. Wap-wap terhasil pula akan sebabkan kelembapan udara tinggi & jadikan kentang mudah berkulat/busuk. Jika ruang dapur terhad, pastikan tempat simpanan kentang tak kena wap panas ketika masak.
4. Penting untuk pastikan kentang disimpan di tempat yang kering tapi tak terlalu terang atau kena cahaya matahari/lampu secara direct. Jika kentang mula bertunas & berwarna kehijauan, itu tandanya kentang terdedah pada cahaya lampu.
Kalau korang perasan, bukan semua kentang bertunas akan jadi hijau. Biasanya kentang jadi hijau sebab kena banyak cahaya. Warna hijau tu sebenarnya klorofil, terhasil akibat proses fotosintesis.
5. Jika tempat simpanan kentang korang agak terang & kena cahaya yang banyak, boleh juga tutup sedikit lapisan atas kentang dengan kain guni/burlap ataupun kain muslin.
Tujuannya supaya cahaya tak kena secara langsung pada kentang tapi dalam masa yang sama kentang masih dapat pengudaraan yang baik. Sesekali periksa keadaan kentang & gunakan kentang yang mula bertunas dulu.
Jangan simpan dalam peti sejuk
Sesetengah orang gemar simpan kentang mentah dalam peti sejuk untuk panjangkan hayat kentang. Tapi sebenarnya bila kentang disimpan dalam peti sejuk (terutama dalam tempoh yang lama), suhu sejuk akan tukarkan kandungan kanji dalam kentang kepada gula. Akibatnya…
Rasa kentang akan jadi lebih manis
Kentang akan berwarna kehitaman semasa dimasak akibat gula dalam kentang dikaramelkan.
Kentang yang disimpan dalam peti sejuk mempunyai kandungan gula yang tinggi, jadinya cara ini sangat tak digalakkan bagi mereka yang perlu kawal pengambilan gula terutama yang mengalami masalah diabetes, ibu² mengandung yang mengalami GDM, dan lain-lain.
Kandungan gula yang tinggi juga boleh menyebabkan kandungan toksin akrilamida lebih tinggi (bila kentang dimasak dengan suhu tinggi)
INFO: Saya simpan kentang dalam bakul & anyam sendiri jer penutup dari tali hemp dengan bahagian tepi (atas) dibiarkan kosong. Korang boleh cover sikit kentang dengan kain guni/kain muslin tapi pastikan tak mengganggu pengudaraan.
Buah ialah sumber vitamin dan serat (fibre) yang elok dimakan untuk menambah kesihatan tubuh. Ketika diet, ramai yang mula meninggalkan makanan berminyak dan menggantikannya dengan buah.
Pun begitu, buah apa yang elok dimakan? Ini kerana ada buah yang tinggi kandungan gula. Gula ialah ‘musuh’ bagi orang yang sedang berdiet. Coach pelangsingan, Fatin Najwa ada berkongsi tip mengenai buah yang sesuai dimakan ketika sedang diet.
Cari buah yang rendah kadar GI
APA JE BUAH YANG BOLEH MAKAN BILA TENGAH DIET NI? BETIK BOLEH TAK?
Okay saya selalu dapat soalan ni. Pasal pilihan buah apa nak makan masa tengah diet dan berapa biji atau kuantiti boleh makan. B
Buah- buahan bagus kerana ia membekalkan sumber fiber dalam makronutrien yang diperlukan badan kita setiap hari. Tapi jangan tak tahu, buah juga ada kandungan karbo (dari gula buah) jadi penting untuk tahu mana yang ok dan tak berapa ok.
Yang bagus untuk diamalkan secara kerap ialah buah dalam kategori LOW GI (glycaemic index). GI ni ada kena mengena dengan craving pada benda manis, high carbs dan constantly rasa lapar jika korang ambil more high GI food.
Ambil buah ini di antara waktu makan
Buah bagus diambil in between main meals sebagai snacking. Bajet kalori around 100-150 kalori. Jjadi kalau epal, pisang, pear, jambu batu ke (low GI) boleh ambil sebiji per snacktime. Kalau betik (GI sederhana) ambil sepotong je. Buah yang tinggi GI jangan selalu amalkan masa tengah diet, sekali sekala ok.
Mana nak tahu ni? Google je “low GI fruits” untuk check apa lagi buah yang bagus makan ketika diet, lihat senarai di bawah. Mana yang tinggi, mana yang sederhana dan mana yang rendah kadar GI.
Indeks Glisemik (GI) ialah kiraan gula dalam makanan. Bacaannya ialah:
Rendah: 55 dan ke bawah Sederhana: 56 to 69 Tinggi: 70 dan ke atas
Masakan orang Melayu memang kerap gunakan santan untuk masak lemak, kari, bubur dan macam macam lagi. Biasanya bagi ibu bekerja santan segera dalam kotak akan jadi pilihan.
Tapi masalah bila beli santan kotak ini adalah jika tak dihabiskan ia akan basi. Ya lah kita pun tak hari-hari guna santan kan.
Tapi perkongsian dari Puan Nelisa Sofea ini membantu menyelesaikan kaum mak-mak. Ia mudah dan bahan yang diperlukancuma plastik aiskrim saja.
Caranya:
Bila ada lebihan santan kotak tuang dalam plastik aiskrim dan simpan.
2. Bagi yang selalu membeli kotak besar pula dan mahu berjimat, buka kotak dan masukkan santan dalam plastik aiskrim ikut kuantiti sekali masak.
3. Ikat dan masukkan di bahagian chiller bukan freezer.
4. Keluarkan bila hendak digunakan. Tapi pastikan anda melabel tarikh luput santan mengikut yang tertera pada kotaktu ya!
Cara wangikan rumah tanpa beli pewangi mahal, guna penyegar mahal. Kalau suka kediaman sentiasa berbau harum semula jadi dan segar cara ini boleh sangat...