![Untitled design - 2023-09-05T165753.025](https://cdn.vanillakismis.my/2023/09/Untitled-design-2023-09-05T165753.025-696x365.jpg)
Kalau tanam sayur kangkung, bila dah besar sikit biasanya akan tumbang, tapi ada juga kita tengok orang lain tanam pokoknya elok saja tegak sekata.
Sebenarnya nak pastikan pokok kangkung yang ditanam tak rebah bila dah membesar ada teknik penanaman yang boleh dilakukan. Cara ini dikongsi oleh usahawan tani Azuan Abdullah.
Cara tanam kangkung tak ‘rebah; bila pokok besar
Macam mana tanam kangkung supaya bila besar, ia tak rebah/tumbang. AA buat begini;
1. Buat alur/parit dengan kedalaman lebih kurang 2-3 inci.
2. Tabur biji benih ke dalam alur tersebut.
3. Kambus semula alur tersebut.
4. Seminggu lepas tabur benih, gemburkan tanah diantara alur tadi. Insya-Allah, kangkung akan naik elok nanti.
Semoga bermanfaat.
Sumber: Azuan Abdullah.
Belajar Buat Sendiri Kulit Tart, Tak Susah Mana & Boleh Jadi Sumber Pendapatan Juga!
![Belajar Buat Sendiri Kulit Tart, Tak Susah Mana & Boleh Jadi Sumber Pendapatan Juga!](https://cdn.vanillakismis.my/2021/03/XlnLYNXg-Untitled-design-1.png)
Cheese tart, blueberry tart, fruit tart dan sebagainya memang kegemaran ramai. Nak buat desert ini kena ada kulit tart.
Sekarang mudah, kita boleh beli saja kulit tart di bakeri, tak perlu buat lagi. Tinggal buat filling saja, senang kerja.
Memandangkan desert ini memang disukai, permintaan untuk kulit tart pun tinggi. Selain buat untuk hidangan sendiri, kita sebenarnya boleh jadikan kulit tart ini sebagai sumber pendapatan seperti yang dilakukan oleh Hlinda ini.
Jika ada yang nak cuba dan jadikan ia punca rezeki atau pendapatan sampingan, beliau juga berkongsi cara membuatnya.
Kulit tart boleh jadi side income
Siapa sangka kulit tart ini bole jadi side income. Sekarang ramai yang malas nak buat kulit tart sendiri. Kulit tart ini boleh digunakan untuk buat cheese tart mahu pun fruit tart. Saya halalkan resipinya.
Bahan untuk kulit tart:
250 gm majerin
100 gm gula kastor
1 biji telur – boleh guna gred apa pun
1 sk esen vanilla
500 gm tepung gandum (jika lembik boleh tambah sedikit tepung)
Cara membuat:
1. Satukan majerin, gula kastor, telur dan esen vanilla. Kacau sehingga sebati. Tak perlu Kacau sehingga kembang hanya sekadar sebati.
2. Selepas adunan sebati boleh masukkan tepung. Gaul sehingga sebati. Jika lembik dan melekat pada jari masukkan sikit lagi tepung.
3. Bila adunan dah elok boleh masukkan dalam acuan untuk bentuk kulit tart. Saya guna saiz acuan 4.5cm. Alat warna pink itu presser tart, boleh cari di Shopee (klik SINI untuk beli)
4. Bakar dalam oven, suhu 170 darjah selama 20 minit. Gunakan api atas bawah.
Info
- Nak tahu kulit tart dah masak, cuba terbalikkan acuan. Jika kulit tart tak boleh keluar dari acuan itu bermakna belum masak. Boleh tambah masa lagi.
- Suhu bergantung pada oven masing-masing ya.
- Bagi adunan ini boleh dapat 110 – 115 pcs. Harga jualan untuk kulit tart ini lebih kurang RM30 untuk 100 pcs.
- Kulit tart boleh tahan satu bulan lebih, jangan perap sampai berbulan-bulan.
Sumbe: Hlinda Hlinda
Cara Masak Mi Hailam Jadi Lebih Sedap, Kena Guna Lada Hitam
![Cara Masak Mi Hailam Jadi Lebih Sedap, Kena Guna Lada Hitam](https://cdn.vanillakismis.my/2023/09/Untitled-design-2023-09-18T125636.329.jpg)
Kalau sebelum ini buat mi hailam rasa biasa biasa saja, lepas ini ikut cara masak yang dikongsi Hasniza Hassan. Tengok mi hailam yang dimasak ini memang mengancam. Rahsia sedap katanya adalah dengan menggunakan lada hitam ketika menumis.
Tip ini diperoleh daripada ibu saudaranya dan dipraktikkan hingga kini jika memasak mi hailam. Malah perkongsian resipi saudari Hasniza Hassan ini pernah viral satu ketika dulu di Facebook, hantarannya dikongsi hampir 104k hingga hari ini. Jom kita cuba hari ni!
Cara masak mi hailam tumis lada hitam
Bahan-bahan
1-1 ½ paket mi
Bahan kuah
11 ulas bawang putih – kisar / tumbuk
1 sudu makan biji lada hitam – tumbuk kasar
Daging – rebus dan potong kecil
1 mangkuk air rebusan udang – jika ada
15 ekor udang – boleh dilebihkan
4 ekor sotong – hiris
1 biji tomato – belah 2
1-2 biji cili merah – potong
Kubis secukupnya – hiris
Sawi secukupnya – hiris
Kicap masin secukup rasa
Kicap manis secukup rasa
Sos tiram secukup rasa
Garam dan gula secukupnya
1-2 sudu makan tepung jagung – bancuh dengan sedikit air
Cara memasak
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih serta lada hitam.
2. Tumis hingga wangi dan bawang kekuningan.
2. Tumis hingga wangi dan bawang kekuningan.
3. Masukkan daging dan tambahkan air. Boleh tambahkan air rebusan kulit udang jika ada. Biarkan mendidih dan daging empuk.
4. Tambahkan kicap manis, kicap masin dan sos tiram secukup rasa.
5. Seterusnya masukkan udang dan juga sotong. Masak jangan terlalu lama kerana udang dan sotong akan kecut.
6. Kemudian masukkan hirisan cili dan tomato. Tambahkan juga garam serta gula secukup rasa.
7. Masukkan hirisan kobis. Masak seketika.
8. Bila kuah mendidih dan hampir diangkat, masukkan sawi. Tambahkan juga bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
9. Gaul rata supaya semua bahan sekata.
10. Masukkan mi dan gaul rata. Hidangkan segera.
INFO: Masukkan mi apabila hidangan sedia untuk dinikmati. Jika tidak, mi akan menjadi kembang
Selamat mencuba.
Sumber: Hasniza Hassan
Petik Buah Bendi Kena Buang Sekali Daunnya Supaya Pokok Terus Berbuah Lebat
![Petik Buah Bendi Kena Buang Sekali Daunnya Supaya Pokok Terus Berbuah Lebat](https://cdn.vanillakismis.my/2024/01/Untitled-design-2024-01-24T155742.306.jpg)
Orang lain tanam pokok bendi punyalah berbuah banyak dan gemuk-gemuk sedangkan pokok bendi kita tanam, jarang buahnya dan kurus pulak. Selalu jadi begini kan.
Supaya pokok bendi kita memberi hasil yang sama, Puan Liyana Mohd Poad berkongsi tip yang boleh dipraktikkan untuk mereka yang menanam pokok ini di rumah. Jika betul caranya insya-Allah pokok bendi berbuah banyak, setiap celah akan ada buahnya.
Tip supaya bendi berbuah banyak di setiap celah
Bagi yang suka tanam bendi saya beri tip supaya bendi berbuah dengan banyak di setiap celah. Rujuk gambar untuk tip tip tersebut.
Sebelum itu asasnya bendi perlu dua perkara yang sangat sangat utama iaitu air yang banyak dan cahaya yang banyak untuk buah yang banyak.
Bendi perlu dipetik kurang daripada tempoh seminggu ianya mengeluarkan buah. Jika lebih daripada tempoh ini, bendi akan jadi keras. Baja khusus untuk bendi hanyalah baja tinja haiwan. Tak perlu baja mahal mahal keran bendi senang berbuah dan senang dijaga.
1. Cari benih bendi renek
Ini namanya bendi renek. Boleh beli biji benih brand BABA. Di luar paketnya ada tulis bendi hijau. Kalau bendi putih dan panjang, itu bendi susu. Pokok ini saya tanam dalam polibeg saiz 14″
2. Letak tempat penuh cahaya
Di setiap celah ada buah walaupun tingginya hanya lebih kurang 2 kaki. Ketika menyemai, apabila daun sudah ada 3 helai, pindahkan terus ke tempat penuh cahaya. Pokok bendi suka cahaya yang banyak untuk tumbesaran.
3. Daun kena buang bila petik buah
Apabila petik buah, buang sekali daun yang menyokong buah tersebut.
Ini paling penting. Selepas petik bendi, buang sekali daunnya, jangan tinggalkan di pokok supaya kesemua zat akan sampai ke buah yang berikutnya.
Semoga bermanfaat
Sumber: Puan Liyana Mohd Poad
Artikel berkait
Tip Semai Biji Benih Sawi, Bendi & Cili. Jangan Tabur, Ikut Cara Ini Supaya Tumbuh Elok & Subur