
Sekarang ini antara perkara yang wajib kita pakai bila keluar rumah adalah facemask.
Tapi bagi wanita bertudung, kebanyakan facemask yang dijual di pasaran adalah jenis talinya selit di telinga yang menyukarkan kita mengenakannya.
Nak cari facemask tali ikat belakang memang susah. Salah satu alternatif boleh dibuat adalah ikat pakai reben atau tali cuma nampak tak cantik pulak.
Untuk memudahkan sekarang ada pula dijual facemask extender. Tapi kan sebenarnya boleh saja kita buat sendiri sebab nak membuatnya senang sangat.
Boleh ikut perkongsian dari Aida Azman.
Bahan yang diperlukan:
Kain/getah
Butang
Cara membuat:
- Potong kain getah ikut ukuran yang sesuai
- Jahit butang di kedua hujung. Siap
Macam-macam stail boleh buat
Tak perlulah guna riben atau tali untuk ikat bila kena guna mask jenis selit di telinga.
Sumber: Aida Azman
Masak Sendiri Char Kuetiau Di Rumah. Buat Sos Dulu, Nanti Boleh Masak Bila-Bila Suka

Isi Kandungan
ToggleBila rasa nak makan char kuetiau mesti kita akan pergi kedai. Biasanya nak buat sendiri selalu tak menjadi kerana tiada sosnya.
Tapi lepas ini boleh masak terus kat dapur sendiri sebab Fatin Nur Izzah berkongsi cara nak hasilkan homemade sos char kue tiau.
Syarat nak masak char kue tiau ini, kena masak sepinggan-sepinggan. Barulah sedap. Bila dah ada sos ni bila-bila masa nak makan boleh buat!
Kalau nak cuba boleh guna resipi sos ini yang dikongsi oleh beliau.
Homemade sos char kuetiau
1. Rebus kepala udang dan kulitnya sekali (resipi ini guna sekilo). Kuantiti air mesti sama paras dengan udang.
2 Bila dah sejuk air rebusan udang, kisar sampai hancur.
3. Tapis dalam periuk, hampas dan udang boleh dibuang (ada yang guna untuk baja tanaman).
4. Campur air udang yang sudah ditapis tadi dengan:
2 senduk kicap manis
2 senduk kicap pekat
2 senduk sos tiram
2 kiub ikan bilis
2 sudu cili boh
5. Tambah 6 ulas bawang putih diketuk.
6. Biar mendidih kemudian perlahankan api. Reneh dalam 30 minit atau lebih. Waktu ini bawang putih tadi akan hancur dan pekat. Garisan atas sebelum mendidih.
7. Sejukkan dan simpan dalam bekas.
Cara masak, kena buat sepinggan-sepinggan!
Tumis 2 ulas bawang putih, masuk udang, letak 1 senduk sos char kuetiau yang dibuat. Tambah sedikit air kemudian letak kuetiau. Masukkan telur sebiji, taugeh dan daun kucai. Siap!
Selamat mencuba.
Sumber: Fatin Nur Izzah
Tak Jaga Coolant Radiator, Punca Enjin Berkarat. Inilah ‘Silent Killer’ Kereta

Bagi memastikan kereta dalam keadaan baik, tahan daripada kerosakan banyak aspek yang perlu dijaga. Salah satunya adalah penjagaan coolant dalam radiator, bukan dengan meletakkan air ! Tindakan ini akan menyebabkan enjin berkarat dan inilah sebenarnya pembunuh senyap (silent killer) kereta anda.
Pembunuh senyap (silent killer) kereta, enjin berkarat
Punca utama, tak jaga coolant radiator, main letak air sahaja.
Pentingnya penjagaan coolant pada kereta kita untuk memanjangkan jangka hayat enjin, bila radiator mula berkarat air selaku ejen karat yang sangat efektif akan membawa karat ke seluruh laluan air di dalam enjin.
Jika karat berlaku:
1. Thermostat juga akan kena kesannya, lama kelamaan thermostat akan rosak (jem), overheat boleh berlaku.
2. Pipe line (besi) juga boleh mengakibatkan kebocoran kecil berlaku akibat kelemahan struktur pipe akibat dimakan karat, overheat juga boleh berlaku.
3. Laluan air dalam blok pun tak cantik akibat karat yang tebal (laluan makin sempit).
4. Waterpump pun mudah rosak seperti gambar di atas, setiap kali tukar timing belt, wajib tukar water pump. Overheat juga boleh berlaku jika mengabaikan water pump.
5. Segala jenis hose getah pun akan cepat mengeras dan boleh pecah bila-bila masa akibat daripada tindak balas antara air karat dengan getah hos dan overheat boleh berlaku.
6. Radiator pun berkarat, jika terlalu teruk, aliran air melalui radiator tidak berapa cantik, dan menjadi semakin teruk jika aliran air tersekat terus, overheat boleh berlaku jika begini keadaannya.
7.Radiator cap pun akan kena kesan karat, kepala cap ini boleh putus akibat karat.
Oleh itu, jagalah coolant kereta anda, tak mahal manapun, baru RM29 (Proton, Perodua, Toyota, Nissan, Honda lebih kurang harganya). Tukarlah setiap 40-50 ribu km sekali atau 2 tahun sekali bergantung pada jarak perjalanan kereta anda.
Spare tank atau tangki simpanan di tepi radiator jangan pulak ditambah air, tambah coolant sahaja. Ramai yang tambah air, lama kelamaan kandungan coolant beransur hilang. Inilah sikap dan punca utama kebanyakan kes overheat yang berlaku.
Sumber: Media Malaysia
Buat Sendiri Ayam Goreng Ala McD , Jimat Rasa Sama Sebijik!

Isi Kandungan
Toggle
Ayam goreng ini memang jadi kegemaran ramai terutama yang spicy. Pedas tapi sedap. Selalunya kita termasuk anak-anak makan begitu saja.
Kalau dah sekeluarga suka, elok rasa jika kita belajar buat sendiri demi penjimatan. Kan sekarang kita kena berjimat cermat.
Boleh cuba resipi yang dikongsi Noraslina Harun ini, ramai yang dah cuba dan kata rasanya sebijik macam ayam goreng McD.
Resipi Ayam Goreng Ala McD
Bahan-bahan :
Ayam
Tepung jenama Bestari
Tepung Gandum
Tepung Beras
Serbuk Cili (jika perlu)
Minyak Masak
Reseipi ni tak memerlukan garam sebab tepung Bestari tu dah masin
Cara penyediaan:
1. Bancuh tepung Bestari bersama air sahaja. Bancuh sampai jadi sederhana pekat (ikut pada kuantiti ayam)
2. Masukkan ayam dalam bancuhan tepung tadi & perap. Makin lama perap makin lembut isi ayam & rasa pedas akan serap dalam isi ayam. Saya perap 5 jam.
3. Sediakan tepung untuk salutan pulak.
4. Campurkan tepung Bestari yang belum dibancuh dengan airbersama tepung gandum & tepung beras (saya tiada sukatan tetap. Agak-agak je. Anggaran 1 senduk tepung Bestari, 1 senduk tepung gandum 1 1/2 senduk tepung beras) macam dalam gambar. Kalau nak pedas campur serbuk cili.
5. Kemudian ambil ayam yg dah perap tadi masuk dalam campuran tepung kering & salutkan serata. Buat seketul-seketul sebab kalau buat banyak, jadi tak cantik & tak bersalut. So kena sabar masa ‘bedak kan’ ayam.
6. Masukkan ayam dah salut tadi dalam minyak panas. Nak lagi bagus goreng dalam periuk sebab minyak sekata & ayam terendam (tak perlu balik-balikkan banyak kali. Biarkan dia masak dengan tenang).
Waktu menggoreng dalam periuk atau kuali boleh la masuk kan 3-4 ketul. Jangan banyak sangat, ikut saiz periuk atau kuali.
7. Goreng hingga agak kekuningan. Angkat dan boleh terus makan.
AMARAN : Tepung Bestari ni pedas.
Selamat mencuba!
Sumber: Noraslina Harun