Rumah mana yang tak pakai extension plug/socket. Setiap kediaman malah pejabat pasti ada untuk memudahkan penggunaan kelengkapan elektrik.
Tapi awas ya, jangan sembarangan guna. Elak daripada membeli atau menggunakan lima jenis extension plug yang disenaraikan di bawah.
Menurut laporan Hong Kong’s Electrical and Mechanical Services Department (EMSD) April lalu lima jenis extension ini bahaya jika digunakan kerana wayar di dalamnya nipis menyebabkan ia cepat panas dan boleh jadi punca kebakaran.
Ramai yang suka makan keju, sampai ada yang cuba buat sendiri. Malah ada yang beri cara buat keju ini dengan guna kembali susu yang telah basi.
Jangan ya. Bahaya, sebab susu basi ini ada toksin yang takkan hilang walaupun pada suhu panas.
Kalau teringin sangat nak makan keju tapi bekalan habis boleh buat sendiri ikut cara ini ya:
Susu segar Sedikit cuka putih/cuka epal atau jus lemon Garam (jika suka) Kain kasa/kain baju T/kain yang jarang
Keju ni termasuklah dalam kategori hasilan tenusu yang difermentasi seperti yogurt dan susu masam. Rasa masam pada produk hasilan tenusu ni datang dari asid laktik yang dihasilkan oleh bakteria asid laktik seperti Lactobacillus lactis.
Asid laktik yang terhasil daripada aktiviti bakteria ke atas protein juga menyebabkan terhasilnya ketulan-ketulan pepejal yang kita panggil curd atau dadih. Biasanya pengusaha menggunakan starter culture yang khusus untuk menghasilkan hasilan tenusu yang terfermentasi.
Perlu diketahui SUSU BASI yang berketul ketul itu BUKAN DADIH. Kalau nak tahu, bukan bakteria asid laktik saja yang boleh menghasilkan kesan macam tu pada susu.
Susu terpasteur yang rosak adalah disebabkan oleh bakteria perosak (spoilage) seperti Pseudomonas dan Bacillus cereus. Bacillus cereus ni bukan sahaja boleh merosakkan susu tetapi boleh menghasilkan TOXIN berbahaya yang TAHAN SUHU PANAS.
Jadi kalaupun susu basi tu dipanaskan sehingga suhu mendidih, toksin tersebut TIDAK AKAN MUSNAH. Jadi janganlah membahayakan kesihatan diri dan ahli keluarga guna semula susu basi untuk buat keju.
Harga sayur makin naik jadi eloklah kalau kita belajar tanam sayur sendiri di rumah. Takde ruang atau laman pun tak mengapa, boleh tanam cara tak jejak tanah seperti dikongsi oleh Yuziyana Yusop.
Kalau duduk di kediaman bertingkat pun tiada masalah untuk bercucuk tanam cara ini. Boleh mulakan dengan tanam kangkung. Kaedah ini menggunakan mangkuk tapis plastik dan baldi. Langsung tak menggunakan tanah. Lagi bersih kan.
“Jom tanam kangkung sendiri. Kangkung tapis, kangkung tak jejak tanah namanya. Tiga minggu dan boleh tuai. Satu tapis dapat dalam setengah kilo hasil kangkung. Alhamdulillah.”
2. Toskan benih lepas rendam kemudian masukkan dalam tapis. Agak-agak saja kuantiti biji benih. Jangan padat sangat, jangan sikit sangat.
3. Pastikan guna tapis yang lubangnya kecil sahaja. Jika lubang besar anak kangkung akan bolos nanti. Jika ada benih yang sudah berakar, masukkan akar ke dalam lubang tapis, biarkan ia menjulur.
4. Letak tapis atas baldi yang telahpun dimasukkan air paip separas mencecah dasar tapis.
5. Tutup tapis berisi benih selama 2-3 hari.Tujuan menutup biji benih adalah untuk menggalakkan anak benih cepat tumbuh.
6. Selepas 3 hari anak benih akan tumbuh seperti tauge. Jangan panik, memang betul dah caranya. Waktu ini dah boleh dedahkan kepada cahaya, air dalam takungan tak perlu buang. Boleh tambah baja AB.
7. Boleh mula guna baja ab bancuhan 10mlab+2L air atau 1.5ec-2ec
8. Hanya pantau air baja dan akr pokok. Tambah air baja bila perlu. Kadar bancuhan baja mulakan daripada 1.5ec minggu 1(10ml ab+2L air), 2ec minggu ke2(15ml ab+2L air) dan 3ec minggu ke3 (20ml ab+2L air).
9. Kangkung tuai bila kangkung berumur lebih kurang 3 minggu.
Sayur brokoli antara yang selalu kita beli untuk dijadikan hidangan di rumah. Tapi ramai tak terfikir untuk tanam sendiri.
Sememangnya brokoli boleh kita tanam di laman rumah, yang penting kita tahu langkah yang betul. Caranya ada dikongsi oleh Mohd Shaiful.
Langkah 1 :
Dapatkan benih brokoli, rendam dalam air. Pilih yang tenggelam untuk di semai. Manakala yang terapung rosak atau peratusan percambahan kecil.
Langkah 2 :
Biji benih boleh di semai dalam tray atau bekas. Tabur benih di atas permukaan dan spray dengan semburan air yang halus atau siram perlahan . Media semaian mestilah basah. Gunakan tanah organik atau peat moss.
Langkah 3 :
Letak bekas semaian di tempat yang redup jauh dari cahaya matahari. Dalam masa 4 ke 7 hari benih akan bercambah mengeluarkan 2 helai daun. Alih dan letak di kawasan redup.
Langkah 4 :
Anak pokok boleh dipindahkan dalam polibeg atau pasu setelah berusia 25 hari atau boleh juga alih jika pokok tumbuh 6 daun. Alih anak benih tadi ke pasu yang besar atau polibeg yang besar pada lewat petang untuk mengelakkan benih terkena kejutan cuaca panas.
Langkah 5 :
Letak di tempat teduh dan perlahan-lahan alih ke kawasan panas selepas satu minggu. Pastikan guna pasu besar setinggi lebih dari 30cm kerana akar pokok brokoli jenis serabut dan menjalar sedalam 30cm. Dedahkan benih secara perlahan pada cahaya matahari dan siram waktu pagi dan petang.
Langkah 6 :
Baja pokok setiap 2 kali seminggu dengan baja organik atau baja buatan/npk.
Langkah 7:
Lakukan semburan racun organik pada pokok setiap 2 minggu sekali untuk mencegah serangan belalang dan beluncas ataupun penyakit kulat.
Brokoli boleh dituai selepas 50 hari ke tiga bulan. Bunga brokoli sebesar genggaman 1 tangan kita.
Cara wangikan rumah tanpa beli pewangi mahal, guna penyegar mahal. Kalau suka kediaman sentiasa berbau harum semula jadi dan segar cara ini boleh sangat...