Bagi yang minat bercucuk tanam terutama yang tinggal di flat atau apartment, masalah laman atau tiada kawasan buang alasan. Mereka akan kreatif guna pelbagai bekas untuk bercucuk tanam dari botol, polibeg, pasu dan sebagainya.

Tapi supaya tanaman menjadi jika menanam dalam bekas atau pasu ada beberapa perkara yang perlu diambil kira. Dipetik dari Kebun Bandar berikut adalah perkara yang perlu dijaga.

1. Lokasi pasu

Di mana tempat kita hendak meletakkan pasu dan bekas tanaman kita. Adalah lebih baik jika kita letak pada tempat yang ada cahaya matahari seperti di tepi tingkap dan di tepi bangunan.

6 Tip Kalau Tanam Sayur Dalam Pasu Supaya Tanaman Subur, Lokasi Letak Pasu Pun Penting

2. Tanaman

Kita juga perlu tahu jenis tanaman apa yang hendak ditanam di dalam bekas. Lain tanaman lain penjagaannya. Untuk pemula, dicadangkan menanam kangkung dan bayam kerana kedua tanaman itu sangat senang tumbuh.

Cuba tanam dahulu di dalam bekas dan lihat perkembangannya di lokasi yang telah kita pilih. Kemudian apabila sudah menuai tanaman tersebut, boleh cuba dengan tanaman lain. Mulakan sedikit demi sedikit, lama-lama menjadi bukit. Apa yang penting? – Pengalaman.

IKLAN

3. Pengairan

Ramai yang ingat tanam menggunakan bekas tidak perlukan sistem pengairan yang baik. Jangan keliru istilah pengairan dengan penyiraman. Pengairan bermaksud air siraman diserap oleh pokok manakala lebihan air disalurkan keluar dari bekas tanaman.

6 Tip Kalau Tanam Sayur Dalam Pasu Supaya Tanaman Subur, Lokasi Letak Pasu Pun Penting

Kebanyakan sayur dan pokok buah tidak tahan dengan air bertakung di dalam bekas. Akar tumbuhan akan lemas dan seterusnya boleh menyebabkan kematian pokok. Pastikan setiap bekas yang kita gunakan mempunyai lubang pengairan dibawahnya agar air siraman yang lebih boleh mengalir keluar dari pasu. Ingat! Kita tidak tanam pokok air tetapi kita tanam pokok darat.

IKLAN
Selain itu:  Tata Cara Solat Dalam Kapal Terbang, Wajib Tahu Kalau Tempoh Penerbangan Lama

4. Baja

Pembajaan amat penting kepada pokok yang tumbuh di dalam bekas. Jika di atas tanah, akar pokok boleh menjalar jauh mencari sendiri air dan nutrien tetapi tidak di dalam bekas. Oleh itu selalulah bekalkan kompos sebagai baja organik kepada tanaman kita di dalam bekas. Selang selikan dengan baja kimia jika kita lihat kesannya lambat.

5. Media tanaman

Media di sini dimaksudkan adalah jenis-jenis tanah yang boleh kita gunakan untuk bertanam. Ada yang guna tanah campur, tanah bakar ataupun kompos sebagai media dalam pasu kita. Untuk penanaman pasu, lebih elok kita guna media yang tidak berat seperti kompos.

IKLAN

6 Tip Kalau Tanam Sayur Dalam Pasu Supaya Tanaman Subur, Lokasi Letak Pasu Pun Penting

Campuran kompos dan tanah atas (top soil) sangat disarankan. Di samping kompos boleh menjadi baja, ia juga bertindak sebagai media yang bagus untuk penanaman pokok kita seperti tanaman sayur. Ringan adalah kunci utama untuk penanaman dalam pasu.

6. Penyiraman

Terdapat dua sistem siraman iaitu automatik dan manual. Biasanya kita lebih senang untuk menggunakan sistem siraman manual iaitu dengan terus menyiram dari paip air ataupun tong siraman.

Terdapat beberapa inovasi yang boleh kita gunakan untuk menyiram secara automatik. Jika ada duit lebih, boleh upgrade menggunakan sistem titisan berasaskan sistem fertigasi. Tetapi jika ingin jimat kos, guna sahaja siraman automatik menggunakan bahan terbuang seperti menggunakan botol plastik.

Sumber: Kebun Bandar

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI