Bila semua duduk rumah waktu PKP ini kita pun buntu fikirkan menu untuk dimasak. Termasuklah waktu pagi. Kalau nak mudah kita buat saja hidangan roti macam dikongsi oleh Nora Yusof.
Ada lapan cara masak roti yang sedap. Selain pagi, petang pun boleh hidang roti ni.
1.Roti telur sardin
Sardin (letak sos sardin sikit, hancurkan isi ikan sardin)+ bawang + cili+ telur+ susu(segar/cair, tak letak pun tak apa). Campur garam + pepper kemudian pukul rata. Salut dgn roti dan goreng(pan fried).
2. Roti telur madu
Telur + susu(segar/cair, tak letak pun tak apa)+ garam + pepper. Pukul rata,salut roti dan goreng(pan fried). Tuang madu di atasnya.
3.Roti telur gula aising
Ads
Telur + susu (segar/cair, tak letak pun tak apa)+ garam + pepper. Pukul rata, salut roti goreng (pan fried),ayakkan gula aising di atasnya.
4.Roti bawang putih (Garlic bread)
Mentega/ marjerin + bawang putih yang dicincang + mix dried herbs/daun parsley segar yang dicincang. Gaul rata semuma bahan,sapu atas roti dan bakar.
5.Roti piza
Sosej (apa saja filling yg disukai isi ayam, daging burger, chicken ham dan lain-lain) + bell pepper 3 warna (atau apa saja jenis sayuran disukai contoh mushroom, broccoli).
Ads
Campur bawang dipotong bulat(jika suka) + sos pasta tomato based+mozzarella cheese (atau boleh pakai cheese keping) + dried oregano (kalau ada) + butter/ marjerin.
Sapu butter/marjerin, ratakan sos, susun bahan-bahan, tabur cheese dan dried oregano dan bakar.
6.Roti telur cheese
Telur + garam + pepper + susu(segar/cair) + cheddar cheese keping + nak letak cheese lain pun boleh + butter/marjerin. Sapu butter/marjerin, letak cheese kepilkan dengan roti, salut roti dengan telur dan goreng
Ads
7. Roti pisang madu dan peanut butter
Peanut butter + pisang + madu + butter/marjerin. Sapu butter/merjerin, letak peanut butter,susun pisang, tuang madu dan bakar.
8.Roti telur goyang
Telur + butter/marjerin + kicap + pepper. Bakar roti, sapu butter/marjerin, buat telur setengah masak (atau buat poached egg). Letak dgn cermat atas telur, letak kicap dan pepper.
Semua resipi roti ini bahannya tiada sukata, boleh letak ikut cita rasa.
Biskut Mazola memang klasik! Rangup di luar, cair di mulut, dan bau wangi kacang yang memikat. Nak buat sendiri di rumah? Ini resipi mudah yang dikongsi oleh penjual biskut sendiri. Confirm jadi!
Cara buat biskut mazola yang sedap rangup
Bahan-bahan
2 cawan kacang tanah (sangai tanpa minyak & kisar halus)
½ cawan gula icing (ayak dulu untuk lebih halus)
2½ cawan tepung gandum (ayak supaya gebu)
1 cawan minyak Mazola
Kuning telur (untuk sapuan)
Kacang tanah cincang (untuk hiasan)
Cara membuat
1. Campurkan kacang kisar, gula icing, dan tepung gandum dalam satu bekas. Gaul sebati.
2. Tuang minyak Mazola sikit-sikit sambil uli hingga adunan boleh dibentuk.
3. Bila doh dah ok, bulat-bulatkan atau tekap guna acuan kegemaran.
4. Letak kacang tanah di atasnya sebagai hiasan, kemudian sapu kuning telur untuk efek berkilat.
5. Bakar dalam oven suhu 150°C selama lebih kurang 20 minit (ikut jenis oven masing-masing ).
6. Dah siap, tunggu sejuk dulu sebelum simpan dalam balang.
Siap! Senang je kan? Wangi satu rumah bila tengah membakar ni. Bolehlah buat stok untuk raya atau kudapan harian. Selamat mencuba!
INFO: Tip Mudah Sangai Kacang, Guna Air Fryer
Caranya
Masukkan kacang, letak suhu 180 darjah, masa 20 minit.
Harga barang dapur sekarang makin lama makin naik. Kalau ada yang boleh kita DIY sendiri eloklah buat sendiri untuk jimatkan belanja dapur.
Antara stok bahan makanan yang kita selalu guna dan boleh kita buat sendiri adalah sos cili. Kalau buat sendiri memang boleh jimat banyak. Dengan modal lebih kurang RM5 kita boleh dapat 3 botol sos cili. Kalau beli sebotol saja lebih kurang RM3.50.
Buat sendiri sos cili Thai homemade, modal RM5 dapat 3 botol
Dengan modal RM5 dapat 3 botol (kecil) sos cili thai homemade. Botol sos cili saya recycle,basuh bersih, buang label, simpan sos cili Thai homemade. jimat
Di sini saya sertakan resepi, mana tau kaum isteri nak jimat kos ,boleh buat stok sendiri
Bahan kisar
*5 biji cili besar merah buang biji
*4 biji cili padi merah tak yah buang biji
*5 ulas bawang putih
*1/3 cawan air
Kisar bahan tapi tak perlu hancur sangat
Bahan lain
Sedikit cuka makan
1 hingga 1 1/2 cawan gula (ikut tahap kemanisan sendiri pada sos tu)
Secubit garam
3 sudu makan tepung jagung + sedikit air (bancuh)
2 cawan air
Cara membuat:
1. Masukkan bahan kisar dalam periuk, tambahkan 2 cawan air. Masak hingga mendidih.
2. Masukkan cuka, gula, garam. Kacau sebati sampai gula hancur.
3. Selepas gulan hancur masukkan bancuhan tepung jagung. Biar mendidih sampai sos berkilat.
4. Dah siap. Sejukkan dulu kemudian barulah simpan dalam botol dalam masuk peti ais.
Kita memang selalu masak ayam paprik kat rumah sebab senang. Tapi lepas ini apa kata kalau nak masak lagi kita ikut cara Khas Fena ini.
Punyalah sedap katanya sampai kita takkan pesan ayam paprik ini lagi kalau makan kat restoren. Buat sendiri lagi sedap.
Punyalah sedap ayam paprik masak cara ni
Bahan-bahannya
Bahan tumis:
Ayam – dipotong kecil
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Serai sebatang diketuk
3 sudu makan cili kisar
Bahan sos:
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos cili thai
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos ikan
1/2 sudu makan kicap manis
Air panas setengah mangkuk
Daun limau purut
Langkah demi langkah
1. Mula mula panaskan minyak, letak banyak sikit sebab kita nak tumis cili kisar. Masukkan bawang besar, bawang putih, halia yang dihiris bersama serai.
2. Bila bahan tadi garing boleh masuk cili kisar. Masak sampai garing, pecah minyak.
3. Kemudian masuk ayam. Masak sampai ayam kecut, atau sampai masak.
4. Masukkan semua bahan sos tadi.
5. Masuk air panas setengah mangkuk. Biarkan mendidih.
6. Dah mendidih masuk segala jenis sayur yang kita suka. Jangan lupa 6 biji cili padi diketuk.
7. Akhir sekali jangan dilupa daun limau purut. Tak letak ni tak jadi paprik. Buang tulang tengah daun ya.
8. Agak sayur dah lembut boleh la tutup api. Tak perlu tambah garam atau perasa lain lagi dah. Sos tadi dah cukup bagi rasa yang mabelesss. Tak caya kena cuba.
Tanam pokok anggur sekitar rumah dengan hasil yang bergayutan memang buat kita teruja. Ya, jangan ingat anggur boleh ditanam di kawasan iklim sejuk saja.Di rumah...