Selain pau kukus, pau goreng juga jadi kegemaran ramai. Kuih yang boleh dipelbagaikan intinya boleh dihidang pagi atau pun petang
Memang boleh saja kita beli tapi buat sendiri lagi best, boleh letak inti banyak dan inti yang kita suka sama ada kelapa, kacang, sardin dan macam-macam lagi. Ikut suka!
Lagi menarik dari doh yang sama boleh jadi bomboloni, burger Malaysia dan donut. Memang berbaloi belajar buat sendiri kan.
Caranya boleh ikut perkongsian Noor Hayaty.
Buat sendiri pau goreng
Nak share resipi pau goreng, doh yang sama boleh buat donat, bomboloni, burger Malaysia. Ini resipi cara Cik Yaty ya.
Bahan untuk doh
Tepung gandum 500g
Telur 1 biji
Marjerin 2 sudu makan
Garam 1 sudu kecil (KFC)
Gula 2 sudu makan
Yis/Mauripan kering – 1 pek (11g)
Bread improver – 1 sudu teh
Baking powder – 1 sudu teh
Susu pekat – 2 sudu makan
Air suam – 260ml
Ads
Cara membuat:
1. Satukan air suam, gula, susu, yis/mauripan. Kacau sebati biarkan dalam 10-15 minit.
2. Sementara itu satukan pula tepung gandum bersama garam, baking powder, bread improver dan marjerin. Kacau dan gaul sebati.
3. Masukkan 1 biji telur dalam adunan dan kacau.
4. Kemudian masukkan bancuhan yis tadi dalam adunan tepung. Masuk sikit-sikit, gaul biar sebati dan tak melekat pada tangan.
Ads
5. Kalau rasa lembik atau melekat pada tangan, ambil minyak masak sikit letak pada tangan dan uli doh.
6. Rehatkan dalam setengah jam, letak dalam bekas besar, kalau tak melimpah doh.
7. Selepas 30 minit, keluarkan doh, tumbuk sikit dan bahagikan pada doh yang lebih kecil. Bolehlah letak inti kelapa atau apa juga yang disukai dan bentukkan ikut cita rasa. Biarkan seketika, kemudian bolehlah digoreng.
8. Selepas bentuk, saya letak dalam cawan kertas supaya senang nak angkat, tak payah letak dalam dulang , dan tabur-tabur tepung lagi.
-Jika nak frozen goreng sekejap saja, sekadar untuk matikan yis. Kemudian boleh angkat dan sejukkan kemudian masuk dalam freezer.
– Untuk burger Malaysia doh yang dibentuk boleh digoreng. Kemudian belah dan isikan sambal dan salad.
– Jika nak buat bombolini selepas bentukkan doh biar seketika dan goreng. Tos dan tabur snow sugar. Gunting bahagian tengah atas dan dan paipkan inti ikut cita rasa.
Hidangan mi goreng ini memang selalu dimakan tapi ada juga yang masak tapi tak menjadi. Tak sedap macam orang lain masak.
Bagi yang selalu berdepan hasil masakan mi goreng seperti ini boleh ikut tip yang dikongsi oleh Suhasnida Ismail. Cara masak mi goreng yang sedap ini diperoleh dah mak mentua dan juga biras yang memang berniaga sebelum ini.
Tip masak mi goreng sedap
1. Guna sos sos mencukupi, jangan kedekut bahan
2. Jika nak ada kelainan, guna air rebusan daging dan hirisan daging. Memang sedap sangat.
3. Guna banyak bawang putih, tumbuk kasar kasar
4. Masukkan sedikit cuka makan bila menggoreng mee untuk membangkitkan rasa.
Boleh ikut resipi ini
Di bawah ini adalah resipi mi goreng yang biasa digunakan
Bahan-bahan:
1 peket mi kuning
Minyak untuk menumis
8 ulas bawang putih
1/2 biji bawang holland
2 tbsp cili kering kisar
Bahan lauk (ikut cita rasa):
Ayam cincang
Udang
Daging
Telur
Sawi
Tomato
Sos & Perasa:
5 tbsp sos cili
1 tbsp sos tomato
2 tbsp sos tiram
1 tbsp kicap manis
2 tbsp kicap pekat
1 tbsp sos ikan
1/2 tsp garam halus
1 tbsp gula atau secukup rasa
1/2 tsp Ajinomoto jika suka
1/2 cawan air
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak masak, tumis bawang putih.
2. Tumis bawang holland, cili kering kisar.
3. Masukkan lauk/isi dan tumis lagi.
4. Letak sedikit air dan masukkan semua sos.
5. Masukkan udang.
6. Pecahkan telur dan masukkan mi. Gaul.
7. Masukkan sayur dan kacau sebati hingga mi masak. Siap!
Tip ini sesuai sangat bagi yang baru nak belajar masak pulut atau selalu masak tapi asyik tak menjadi.
Cara ini juga lebih mudah, masak guna rice cooker saja. Supaya pulut yang dimasak elok hasilnya boleh ikut cara yang dikongsi oleh Mil Wawa.
Tip masak pulut guna rice cooker, elok menjadi & tak berkerak
Tip untuk Kak Long yang baru kawin untuk suami suka makan pulut. Ramai kawan-kawan yang baru nak belajar masak, tak tau nak masak pulut dengan elok.
Tip dari saya guna rice cooker lagi mudah. Caranya;
1. Jangan rendam pulut nanti bila masak lagi lembik.
2. Cuci beras pulut macam nak masak nasi, lebihkan sedikit air dari paras pulut.
3. Letak sikit je garam supaya rasa lemak-lemak sikit. Tak banyak ya sikit saja.
4. Letak sedikit minyak masak. Contoh : 2 cawan beras pulut, saya letak 2 sudu besar minyak matahari. Kacau dan terus on suis dan biarkan dia masak.
5. Kemudian boleh senduk, periuk pun tak melekat.
Tak berkerak atau melekat pun pada periuk
Tip kalau pulut dah masak terlebih air / lembik
Jangan risau, letak sekeping roti kosong dan on suis balik. Tapi jangan letak roti coklat atau kismis nanti pulut jadi lain. Selepas itu boleh lihat keajaibannya. Pulut akan masak elok.
Hobi berkebun menjadi satu aktiviti menyeronokkan dan terapi apabila dapat melihat tumbuhan ditanam hidup subur.
Namun ada kalanya pokok tanaman ini akan diserang serangga hingga menyebabkan jadi rosak.
Untuk mengatasi masalah ini, apa kata anda cuba buat sendiri racun serangga organik daripada bahan dapur yang mudah didapati.
Racun serangga ini juga boleh dibuat stok banyak dengan menyimpannya dalam peti sejuk. Apabila mahu digunakan boleh terus sembur sahaja pada pokok tanaman.
DIY RACUN SERANGGA ORGANIK
Bahan diperlukan:
500 ml air
10 biji cili padi
Selabu bawang putih
Gunakan bahan dapur.
Cara membuat:
Kisar halus dengan kulit-kulit sekali. kemudian tapis dan simpan airnya dalam peti sejuk.
Dikisar halus.
Cara gunakannya:
1. Ambik 100 ml pati yang sudah dikisar dicampurkankan dengan 1.5 liter air.
2. Campurkan 1 sudu minyak masak, 1 sudu teh sabun basuh pinggan dan goncang sebati.
3. Kemudian boleh sembur pada pokok tanaman. Bagi pokok yang bermasalah dengan serangan serangga, sembur 3 hari sekali. Jika tidak seminggu sekali sudah memadai.
Boleh dibuat stok simpanan.
P/S: Hampas bahan kisar tadi jangan dibuang, boleh guna dengan tabur di pangkal pokok sebagai baja. #kalergarden
Stor di kebanyakan rumah kita adalah tempat simpan barang yang jarang digunakan atau barang yang tak mahu lagi digunakan.Ramai yang letak barang ini bertindan-tindan,...