Jika masak kari daging apa kata guna resipi yang dikongsi oleh Ida Shahida ini pula. Rasanya sangat istimewa dan yang pasti sedap.
Ujar Ida ramai rakan yang telah memuji keenakan kari daging ini dan dia tak lokek berkongsi caranya. Rahsianya campur dua jenis rempah!
Cara masak kari daging yang sedapnya lain dari yang lain
Kari ini sangat istimewa rasanya sebab resipi, saya lain dari yang lain. Jangan bimbang pasti sedap. Rempah kari daging campur rempah nasi beriani cuba bayangkan rasanya.
Kalau masak jamu kawan kawan makan mesti akan dipuji. Saya guna serbuk rempah kari daging Allagapas. Makan dengan nasi sangat sedap, makan dengan ketupat lemang pun sedap. Semua sedap…cubalah!
Bahan-bahan
1 kg daging -dipotong kecil
2 kotak kecil santan (200ml x2)
10 biji bawang merah
7 ulas bawang putih
2 inci halia -dihiris halus
2 batang kulit kayu manis
3 biji bunga lawang
Bunga cengkih
3 biji pelaga
10 biji lada hitam
1 inci lengkuas -diketuk
3 batang serai -diketuk
Ads
Bahan rempah
300g rempah daging atau 6 bungkus kecil (serbuk Allagapas daging)
2 sudu besar rempah nasi beriani
1 sudu besar serbuk cili Allagapas (jika nak pedas)
* Rempah ini dibancuh kental dengan sedikit air.
5 sudu besar- kerisik
1 1/2 cawan air
4 biji ubi kentang -dipotong 4
2 cawan minyak atau lebih (untuk rempah masak)
Cara membuat
Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang hingga layu kemmudian masukkan serai, lengkuas dan halia.
2. Bila wangi masukkan rempah 4 sekawan dan kacau. Masukkan rempah kari, terus kacau jangan tinggal kerana rempah mudah hangus.
Ads
3. Bila rempah sudah masak, masukkan daging. Guna api sederhana. Kacau selama 20 minit sampai air daging keluar semuanya dan keringkan sedikit kuahnya. Pekatkan.
4. Masukkan air 1 1/2 cawan, kacau sebati kemudian masukkan 1/2 kotak santan. Masukkan juga ubi kentang , gula, garam dan kiub ayam atau serbuk perasa. Guna api sederhana.
5. Terus kacau kuah dan biar mendidih 2 -3 kali selama 20 minit atau sampai daging lembut.
Ads
6. Kemudian baru masukkan santan yang separuh lagi. Kacau dan biar mendidih 2 kali baru dimasukkan satu kotak santan yang lagi satu. Biarkan mendidih sekali.
7. Bila daging dan ubi lentang dah empuk dan sedap baru dimasukkan kerisik. Dikacau kacau sekejap. Sekarang kuah akan jadi pekat. Rasa dan tambah apa yang kurang.
8. Biarkan selama 5 minit kemudian baru ditutup api dapur. Selepas masukkan kerisik kuah kari akan jadi pekat likat, sesuai sangat dicicah dengan pulut atau ketupat.
TIP
Jika nak kuah banyak tambah air satu cawan lagi iaitu sebelum dimasukkan kerisik.
Jika ubi kentang dah masak lembut tapi daging belum empuk lagi, sila keluarkan ubi kentang dahulu. Bila daging dah empuk baru masukkan semula ubi kentang.
Minyak kena banyak supaya rempahnya masak sempurna baru gulai akan jadi sedap. Nanti bila dah masak boleh buang minyak sedikit. Minyak ini boleh buat goreng ikan, lagi sedap.
Ramai yang mula bercucuk tanam sayur di rumah sekarang, apatah lagi dengan harga sayur yang semakin naik.
Bagi yang baru mencuba, lima asas ini boleh dipraktikkan agar tanaman subur, menjadi dan tidak mengecewakan. Tip ini adalah hasil perkongsian Liyana Mohd Poad.
Wajib tahu kalau bercucuk tanam
1. Cara pilih biji benih berkualiti
Bila kita tanam terung, bendi, sawi, cili, peria, petola,labu dan sebgainya, pastikan benih yang dibeli adalah berkualiti agar tanaman yang terhasil memberi kepuasan kepada kita. Cara piilih biji benih yang elok;
-Rendam semalaman (24 jam).
-Pilih biji benih yang tenggelam sahaja
-Biji benih yang timbul buang
2.Letak baja tinja ayam atau tinja kambing di peringkat semaian.
Baja ini penting supaya tanah menjadi subur untuk 2 minggu pertama dan semaian menjadi dengan jayanya.
3. Letak semua tanaman di bawah cahaya matahari
Ia penting supaya tanaman boloh membuat makanannya sendiri utk mmbesar dengan cepat melalui proses fotosintesis.
4. Buang daun tua
Jika tanam pokok timun, terung, bendi kacang botol dan cili buang semua daun tua pada pokok. Ia supaya baja terus sampai kepada bunga dan buah serta mengelakkan makhluk perosak berumahtangga pada daun daun tersebut.
5. Buang tunai air bawah cabang Y
Buang juga tunas air di bawah cabang Y, kerana tunas air tidak berguna untuk penghasilan buah.
Timun Jepun antara ulam yang selalu kita makan, rasanya memang lebih sedap dan rangup berbanding timun biasa walaupun harganya sedikit mahal.
Sebab itu berbaloi sangat kalau kita tanam timun Jepun ini di laman rumah. Paling best timun ini jika betul cara penjagaan dan baja yang digunakan sebulan selepas semai anak benih kita dah boleh petik dan makan timun Jepun hasil tanam sendiri.
Bagi yang nak cuba boleh ikut langkah demi langkah yang dikongsi oleh Kebun Tani.
Cara tanam & baja pokok timun Jepun
Hobi masa lapang tanam timun Jepun. Start tanam 5/12/2022, petik 6/1/2023. Sebulan saja ye. Boleh rujuk pada setiap gambar.
Saya menggunakan tanah hitam sawit. Polibeg 24 x 24, 3 pokok satu polibeg. Seeloknya 2 pokok dah cukup sebab daun terlalu rimbun.
Awal tanam pakai baja organik, boleh pakai baja tahi ayam atau baja kopi. Bila dah besar sikit pakai baja kimia 151515 atau 161616. Dah start bunga pakai baja buah 121217 or 131321.
Langkah penanaman
5/12/2022 – mula tanam anak pokok. Saiz polibeg 24×24, 3 pokok satu polibeg. Seeloknya 2 pokok. Waktu ini boleh letak baja organik. Tahi ayam atau pun baja kopi. Proses tumbesaran.
13/12/2022 – Teruskan guna baja organik atau boleh pakai baja kimia 151515 atau 161616. Letak sikit saja jangan lebih nanti daun terbakar kalau banyak. Letak seminggu sekali.
18/12/2022 – Pokok dah mula naik. Boleh lilit ke atas. Guna tali untuk buat jaring.
30/12/2022 – Pokok mula keluarkan bunga terus pakai baja buah. Seeloknya seminggu sebelum tu dah tukar pakai baja buah. Baja buah 121217 atau 131321. Brand apa pun tak mengapa.
30/12/2022 – pokok dah keluar buah.
5/1/2023 – teruskan lagi pakai baja buah. Cuma jangan letak lebih. Buah dah besar boleh petik.
6/1/2023 – Dah petik. Alhamdulillah buah rangup. Memang sedap di makan dari timun biasa.
Nak tanam pokok sayur buah yang lain pun boleh ikut cara di atas.
Kalau makan mi goreng atau char kuetiau memang tak lengkap kalau takde cili jeruk ni. Dapat pulak yang ranggup lagilah kick.
Memandangkan hidangan selalu kita buat di rumah, jadi eloklah stok cili jeruk ini kita buat sendiri. Homemade lagi best, buat rangup-rangup ikut cara yang dikongsi oleh Farid Sham.
Rupanya nak buat cili jeruk ni senang saja, 4 langkah saja, hari keempat dah boleh makan.
1.Mula-mula kena sediakan cili hijau yang segar bugar. Cuci bersih sebelum dipotong.
2. Kita potong cili hijau tadi, jangan tebal sangat dan jangan nipis sangat. Sedang-sedang saja.
3. Masukkan cili tadi ke dalam botol. Kemudian masukkan gula 2 sudu makan.
Tutup penutup kemudian kita goncangkan botol supaya gula sekata meliputi hirisan cili hijau tadi. JANGAN BUBUH AIR. Perap 3 hari dalam peti ais.
Kuantiti gula: 2 sudu untuk saiz botol jem setinggi tin susu sejat.
4. Hari ketiga, baru kita bubuh cuka makan separas cili potong tu. INGAT YA JANGAN SESEKALI BUBUH AIR.
Cara wangikan rumah tanpa beli pewangi mahal, guna penyegar mahal. Kalau suka kediaman sentiasa berbau harum semula jadi dan segar cara ini boleh sangat...