Ada ramai peminat sup mamak yang pekat ni. Cicah dengan roti benggali memang sedap, nak makan dengan nasi pun boleh.
Yang pasti kalau pekena sup ini memang akan hirup sampai licin. Lepas makan tersandar kepuasan dibuatnya. Nak cuba buat sendiri tiada masalah, boleh ikut cara yang dikongsi oleh Emee Sham.
Cara buat sup mamak ayam kampung yang sedap, pekat
Ada yang minta resipi sup mamak saya hari tu, jadi saya kongsikan resepinya
Bahan-bahan
Ayam kampung – potong 4 bahagian
Rempah 4 sekawan
4 paket kecil rempah sup (serbuk)
1/2 paket rempah kurma (serbuk)
1 biji tomato
1 biji limau nipis
Daun sup, daun bawang, bawang goreng untuk hiasan
Bahan kisar
5 biji bawang besar
8 ulas bawang putih
Cili api merah
Halia
Ads
Cara membuat:
Rebus ayam kampung bersama rempah 4 sekawan. Nak guna daging lembu atau kambing pun boleh ya.
2. Bila dah mendidih masukkan bahan kisar. Kacau rata dan biarkan mereneh.
3. Seterusnya masukkan rempah sup dan rempah kurma. Kacau rata gunakan api sederhana.
Ads
4. Masukkan tomato yang dipotong dadu dan biarkan mereneh lagi. Perasakan dengan garam dan boleh terus masukkan bawang goreng, hirisan daun sup. Kacau.
5. Keluarkan ayam yang dah masak empuk tadi dan tos. Tinggalkan sup saja dalam periuk, lalu perah limau nipis.
Ads
6. Bila kepekatan sup dah cantik, rasa dah ok boleh tutup api.
7. Untuk hidang, potong kecil ayam tadi, masukkan dalam mangkuk dan tuang sup. Boleh tabur dengan bahan hiasan.
TIP: Boleh juga masukkan lobak merah ketika merebus sup, biar lobak hancur untuk memekatkan kuah sup. Selain itu sup yang pekat adalah hasil dari bawang besar yang dikisar dan rempah yang digunakan.
Cili solok atau lada solok ini popular di Kelantan tapi nak cari di luar negeri Cik Siti Wan Kembang memang payah sikit. Cili jenis ini tak berapa pedas dan banyak diguna dalam masakan, yang paling popular solok lada.
Kalau susah sangat nak jumpa, apa kata cuba tanam sendiri. Boleh ikut perkongsian Ben Safwan ini.
Tip pokok lada solok berbuah lebat
Ben nak kongsi macam mana nak dapatkan pokok lada solok yang berbuah lebat, tahan penyakit seperti lalat buah, bena putih dan sebagainya. Daun pula subur menghijau tidak kerinting.
1. Semai dari anak benih atau nak senang,terus beli pokok yang hampir usia hampir 2 bulan dah di Sopi Ben. Dah stabil dah subur.
2. Sediakan media semaian iaitu tanah 5 atau 8 dalam 1. 1 bag 28 liter dicampurkan dengan 2 beg tanah merah yang dijual di nurseri dan 500 gram tahi kambing yang diperam. Ini cara Ben.
Nak senang terus masukkan ke dalam polibeg saiz 16×16 . Saiz ini sesuai sangat untuk pokok. Akan dapat lebih kurang 3-4 polibeg untuk setiap isian.
3. Alihkan anak pokok lada solok masuk ke media semaian baru. Jangan buang tanah sedia ada. Terus masukkan sekali dari polibag lama ke polibag baru.
Putik bunga dah keluar walaupun pokok kecil lagi
4. Permulaan 4-5 hari letak anak pokok direct terima cahaya matahari pagi – tengahari lepas tu letak tempat redup. Selepas tempoh masa ini baru letak di bawah cahaya terus. Pokok cili suka cahaya terus.
Cara siram dan pembajaan serta tip
Siram 1 liter air paip setiap 2 hari sekali . Kalau saiz polibag /bekas kecil,siram hari-hari pada awal pagi/lewat petang.
Spray plant booster 3 in 1 Ben setiap 4 hari sekali untuk bagi pokok subur,kuat,elak serangan racun serangga,bena putih dan lain-lain.
Minggu 1 guna baja subur ,Minggu 2 baja buah dan ulang. Anggaran 1 sudu kfc dan ikut tumbersaran pokok pada jarak 5-10 cm dari pangkal pokok.
Bila buah dah lebat,stop dulu baja buah. Teruskan dengan baja subur.
Buang daun yang tak diperlukan sebelum ranting Y dan juga jika tengok daun di bawah terlebih besar
Terlebih daun akan sebabkan nutrien tak sampai kepada buah, sebab daun yang serap nutrien tapi kena ingat. Daun ialah pekerja yang akan hasilkan buah yang lebat. Jadi kena berpada – pada pilih buang daun.
Jangan lupa cakap-cakap dengn pokok dan mohon doa supaya urusan tanaman dipermudah. Gitu.
Daun kesum memang selalu kita beli dalam jumlah yang banyak walaupun untuk guna dalam masakan hanya sedikit saja.
Selebihnya kita simpan dalam peti sejuk. Daun kesum ini kalau tak simpan dengan cara yang betul memang kering dan akhirnya layu saja dalam beberapa hari.
Supaya tak membazir kaedah ini boleh dipraktikkan untuk menyimpan daun kesum supaya kekal segar sampai dua minggu. Cara ini dipraktikkan oleh Effa Latifah Hashim dan dikongsi untuk kita cuba.
Simpan daun kesum begini supaya tahan lama
Perkongsian ilmu, daun kesum alau simpan begini tahan lebih lama. Ini daun kesum yang masuk 2 minggu lebih, masih segar bugar.
Caranya
1.Sediakan bekas berpenutup boleh guna bekas plastik minuman begini.
2.Letak air yang ditapis dalam separuh bekas kemudian masukkan daun kesum bersama tangkainya.
3.Tutup penutup minuman dan simpan dalam peti sejuk bahagian rak biasa. Bila nak guna baru buka dan ambil.
Nota: Tukar air bila nampak keruh.
4.Cara yang sama boleh boleh dipraktikkan untuk simpan daun ketumbar atau daun sup.
Stor di kebanyakan rumah kita adalah tempat simpan barang yang jarang digunakan atau barang yang tak mahu lagi digunakan.Ramai yang letak barang ini bertindan-tindan,...