Salah satu peringkat penting jika nak mula bercucuk tanam dah tentulah menyemai benih. Ketika proses semaian ini juga penjagaan cukup penting dan tanah kena lembap selalu selain, tak boleh kena cahaya terik.
Bagi yang sibuk dah tentu susah cari masa untuk siram dan alih bekas semaian. Sebab itu kena cari alternatif yang memudahkan. Antara cara yang dicadangkan adalah semai dalam tong.
Dikongsi oleh saudara Cikwan Redzuan Jelani selain mudah, ada kelebihan semai benih dalam tong atau bekas bertutup ini. Antaranya anak benih lebih selamat dari serangga perosak.
Teknik semai benih dalam tong atau bekas bertutup
Ini cara semai benih untuk orang yang selalu sibuk. Semai dalam tong atau bekas bertutup. Caranya;
Ads
1. Sediakan bekas bertutup, kemudian tebuk 1 lubang saja. Lebihkan sebesar sebatang pen pada tengah dasar tong.
2. Letak cocopeat/ sabut kelapa yang dah proses dalam tong tadi. Campur dengan 1 beg tanah. Gaul dan ratakan, semailah benih apa pun, tiada masalah. Banyak mana pun boleh, takde hal.
3. Siram dengan air dan tutup. Biarkan beberapa hari. Boleh intai untuk lihat perkembangan tapi pastikan tutup semula. Biarkan sehingga benih bercambah
4. Lepas seminggu tengok, kalau benih pokok cili, terung, tomato, salad, atau kobis dah pecah daun. Boleh pindah ke polibeg bila pokok dah naik 3-4 inci atau keluar 4 daun.
Ads
Apa kelebihan semai dalam bekas bertutup
Kita tutup sebab tak mahu benih bergerak dan tak perlu siram setiap hari.
Kaedah ini sama macam kawinkan pokok. Lepas cantum kena bungkus sebab nak kekalkan kelembapan tunas yang kita kawinkan. Tapi yang ini kita buat pada biji benih!
2. Ia juga salah satu cara untuk halang serangga perosak kacau benih. Dalam masa yang sama kita boleh letak tong semaian ini tengah panas pun tak mengapa.
3. Tanah juga takkan kering, siram sekali masa nak tanam benih. Siram lagi sekali waktu nak pindahkan anak pokok nanti! Sabut kelapa mainkan peranan penting untuk tujuan ini. Selain itu anak pokok juga senang dicabut bile semai menggunakan media ini.
Ads
4. Selain itu benih juga akan tumbuh berperingkat, tak tumbuh serentak walau semai banyak dalam tong.
Dah masuk dalam masakan, dah beri pada jiran tapi buah belimbing buluh ini masih banyak sampai tak termakan.
Kalau memang banyak terlebih dan masih ada di pokok boleh praktikkan apa yang dikongsi Mia Mia ini. Ujarnya daripada membiarkan buah ini busuk dan luruh begitu saja boleh manfaatkan jadi manisan belimbing buluh yang rasanya seperti kismis. Beliau juga turut berkongsi cara membuatnya.
Belimbing buluh kalau banyak lebih jadikan manisan, rasa macam kismis
Daripada terbiar, sayang dibuang kita manfaatkan jadi manisan belimbing buluh. Rasanya seperti kismis.
Langkah membuat
1. Sediakan bahan ini;
-2 kg belimbing buluh yang tua, bagus tidak terlalu masak
-Gula 1/2kg jika kurang manis boleh ditambah sesuai selera
-1 sudu teh kapur sirih
-Air secukupnya
Facebook Rosmawati Rose
2. Bersihkan hujung pangkal belimbing buluh, cuci lalu rendan dalam air kapir sirih lebih kurang 2 jam. Kemudian bilas bersih dan tos.
3. Rebus sebahagian gula dengan 1 liter air sampai mendidih kemudian masukkan belimbing buluh rebus sampai mendidih lagi. Matikan, biarkan sehari semalam.
4. Saring belimbing buluh.
5. Rebus sisa gula dengan 1 liter air lagi, matikan api bila mendidih. Selepas itu masukkan kembali belimbing buluh, inapkan sehari semalam.
Kucai antara sayur yang berbaloi ditanam. Masuk dalam sayur goreng, mi, bihun, cucur dan macam macam lagi.
Bestnya nak tanam pokok kucaipun taklah susah. Kalau nak cepat dapat hasil boleh tanam gunakan ubinya. Bagi yang nak cuba tanam boleh ikut tip penanaman yang dikongsi oleh Yuziyana Yusop.
Tip tanam kucai
Benamkan ubi kucai dalam tanah hitam dan tinggalkan sedikit batang kucai dipermukaan tanah.
Siram dan letak di kawasan redup seminggu dua ,kemudian terus dedahkan matahari penuh. Kucai suka matahari penuh dari pagi sampai petang.
Siram 2 kali sehari dan letak baja organik sebulan 3 kali (baja kopi, baja soya, baja tahi ayam, tahi kambing).
Jangan sayang nak tuai
Seawal 3- 4 minggu lepas semai dah boleh mula kerat daunnya yg pertama.
Tanam kucai jangan takut atau sayang nak tuai. Lagi kerat lagi cepat gemuk dan daun makin lebar.
Musim panas daun lambat panjang, tuai 3-4 minggu sekali.
Musim hujan daun cepat panjang,jadi boleh tuai daun 2 minggu sekali.
Cara biakkan & gemukkan kucai
Letakkan kucai di tempat teduh jika nak kucai keluar banyak anak. Tapi kucai yang diletak teduh akan jadi halus.
Bila dah banyak anak, pecahkan dan tanam semula dalam pasu/polibeg lain.
Kucai yang terdedah di tempat panas lebih gemuk tapi lambat sikit membiak.
Kucai tempat teduh pula cepat membiak tapi daunnya halus saja. Alihkan semula ke tempat panas jika mahu kucai yang gemuk.
Simpan emas menarik minat ramai sejak dulu memandangkan logam ini sentiasa naik. Tambah pula sekarang ada cara mudah dan selamat untuk menyimpan emas tanpa...