Selalunya kulit popia yang kita letak dalam freezer akan jadi keras kejung dan kering bila dikeluarkan jika kita simpan agak lama.

Bila jadi begitu kita anggap dah tak boleh guna dan kita buang walaupun elok lagi.

Ruginya kita buang selama ni, sebab sebenarnya kulit popia yang kering serta keras ini boleh kita lembutkan semula dan guna kembali macam biasa. Caranya dikongsi oleh Bee Keng.

Cara lembutkan kulit popia yang keras & kering, kukus saja!

Cara nak lembutkan kulit popia yang keras atau kering setelah lama disimpan dalam peti sejuk beku (freezer) atau diletakkan di luar terlalu lama selepas disajikan menyebabkan ia kering.

Cara-caranya :

1. Dalam kuali atau periuk stim/pengukus lapiskan lubang-lubang dulang pengukus dengan kain bersih yang lembap (saya masak dulu kain bersih saya untuk pastikan ia tiada kuman langsung). Kain lembap bukan basah ya! Maksudnya ia perlu diperah hingga betul-betul kering tiada air menitis langsung.

IKLAN

Cara Lembutkan Semula Kulit Popia Yang Keras & Kering. Jangan Buang!2. Letakkan kulit popia tersebut dan tutupkan dengan satu lagi kain bersih yang lembap.

Cara Lembutkan Semula Kulit Popia Yang Keras & Kering. Jangan Buang!

3. Pastikan air tidak terlalu banyak atau dekat dengan dulang pengukus, kalau tak semasa air mendidih basah pula kulit popia tersebut. Stim selama 10-15 minit.

IKLAN

Cara Lembutkan Semula Kulit Popia Yang Keras & Kering. Jangan Buang!4. Buka penutup stim dan pastikan ia betul-betul lembut, kalau tak, distim sekejap lagi.

Cara Lembutkan Semula Kulit Popia Yang Keras & Kering. Jangan Buang!

Hasilnya…Dah boleh guna!

IKLAN

Cara Lembutkan Semula Kulit Popia Yang Keras & Kering. Jangan Buang!

INFO

  • Semasa disajikan, alihkan kulit popia tersebut sekali dengan kain atas bawah tersebut ke dalam pinggan penyajian, ia akan mengekalkan kelembapan sehingga popiah habis dimakan.
  • Namun ia tidak boleh dibiarkan terlalu lama sehingga berseharian, sebab kain lembap boleh menyebabkan kulit popia tersebut basi dan boleh menyebabkan keracunan makanan. Kalau tak habis dinasihatkan disimpan terus ke dalam peti sejuk dan masa mahu makan baru dikukus lagi.
  • Sebenarnya, cara penyimpanan juga memainkan peranan yang penting untuk pengelakkan kulit popia menjadi kering dan keras. Untuk mengelakkan kulit popia keras selepas dibuka dan disimpan balik dalam peti sejuk beku (freezer), pastikan mulut pembukaan plastik kulit popia dilekat dengan tape sehingga kedap udara (saya guna tape yang lebar).
  • Namun demikian kadang-kadang kalau disimpan terlalu lama ia akan hilang kelembapan, kering dan keras juga. Tetapi ia tidak seteruk yang plastiknya dibiarkan terbuka dan terus masuk freezer, yang ini bukan sahaja kering malah kulitnya pun turut pecah dan merekah.
Selain itu:  5 Cara Cairkan Maskara Yang Kering Dan Bergumpal

Selamat mencuba!

Sumber: Bee Keng

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI