Pulut kuning memang ramai peminat terutama kalau makan dengan rendang. Cuma tak ramai rajin buat sebab nak masaknya makan masa. Kena rendam, kukus dua kali, gaul dengan santan lagi. Banyak proses.

Tapi menariknya Mulia Nis ada berkongsi cara pantas nak sediakan pulut kuning. Tak perlu rendam berjam-jam, tak perlu susah cairkan santan, boleh masuk terus santan beku, memang mudah. Boleh ikut perkongsiannya.

Masak pulut kuning cara orang malas & nak cepat

Masak pulut kuning cara orang malas dan nak cepat. Tak perlu rendam pulut, santan pun guna yang beku lagi. Caranya;

  1. Cuci pulut kemudian masukkan air atas paras pulut.

2. Masukkan santan, saya masukkan terus santan yang masih beku. Tambah garam dan kunyit.

IKLAN

Cara Pantas Masak Pulut Kuning. Terus Kukus, Guna Santan Beku Pun Boleh

3. Panaskan pengukus dan masukkan pulut tadi.

4. Kukus sampai pulut masak.

IKLAN

Cara Pantas Masak Pulut Kuning. Terus Kukus, Guna Santan Beku Pun Boleh

5. Kacau pulut biar sekata dengan santan. Kalau dah masak elok bolehlah hidang.

IKLAN

Cara Pantas Masak Pulut Kuning. Terus Kukus, Guna Santan Beku Pun Boleh

Cara Pantas Masak Pulut Kuning. Terus Kukus, Guna Santan Beku Pun Boleh Selamat mencuba.

Artikel ini disiarkan atas keizinan penulis. Posting asal boleh rujuk di SINI

Selain itu:  Masak Sendiri Char Kuetiau Di Rumah. Buat Sos Dulu, Nanti Boleh Masak Bila-Bila Suka
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI