Bagi ibu bapa yang ada anak ramai memang agak pening dengan mesej grup chat kelas anak yang ada dalam dua aplikasi WhatsApp dan Telegram.

Nak cari grup chat kelas anak pun untuk lihat info terbaru satu hal. Perlu skroll satu persatu. Sebenarnya ada cara yang memudahkan kita menguruskan grup chat kelas anak ini.

Ramai tak tahu bagi pengguna telefon android kita boleh satukan grup chat kelas di WhatsApp dan Telegram dalam satu folder di home screen. Boleh asingkan folder anak darjah 1, darjah 5, tingkatan 2 macam gambar di bawah. Mudah untuk kita lihat info.

Tutorial satukan grup chat sekolah anak di WhatsApp & Telegram dalam satu folder 

Caranya dikongsi oleh Puan Elita Shafee.

Ini dia tutorial bagi mereka yang ingin memudahkan cara untuk mengurus dan mengkelaskan mesej dan notifikasi tentang PDPR anak-anak anda. Kita mudahkan apa yang boleh kita mudahkan mengikut teknologi sekarang. Tidak perlu lagi pening kepala.
Sila refer gambar untuk steps mencipta folder di telefon anda.

1. Buka aplikasi WhatsApp di telefon anda.

2. Pilih group WhatsApp sekolah anak anda. Klik masuk dalam group tersebut.

 

3. Klik 3 titik (dots) di bahagian atas group tersebut. Cari “add shortcut” (refer gambar seterusnya).

4. Pilih “add shortcut”

IKLAN

5. Kemudian akan keluar menu “Add to Home Screen” untuk anda pilih. Pilih “Add”

6. Anda telah berjaya menambah short cut untuk group ke Home Screen anda jika notifikasi ini terpapar. Boleh ulangi untuk WhatsApp group yg lain.

Dah berjaya, kita tinggalkan WhatsApp dahulu, jom kita lihat bagaimana dengan group telegram pula.

Telegram

1.Klik aplikasi Telegram di telefon anda. Pilih group anak anda. Bila sudah masuk, klik header group itu.

2. Apabila sudah klik header, akan keluar macam ini. Anda akan nampak senarai ahli group. Abaikan je. Langkah seterusnya, klik 3 titik di atas (dots).

IKLAN

3. Menu berikut akan keluar setelah klik 3 dots itu. Pilih “Add to Home Screen”.

4. Notifikasi berikut “Add to Home Screen” akan keluar. Pilih “Add” untuk menambah group ini di home screen telefon anda.

5. Anda telah berjaya menambah ke home screen anda jika notifikasi ini keluar.

Langkah buat folder di home screen ikut kelas anak

1. Langkah seterusnya di “Home Screen”. Semua whatsapp group akan muncul/disenarai di sini.

IKLAN

2. Kemudian, create folder untuk mengkelaskan group mengikut kelas anak anda.

3. Pilih kelas yang berkenaan. Tekan “select” dan “create folder”.

4. Pilih nama kelas anak anda. Contoh Sekolah Rendah Azam; Sekolah Menengah Aman.

5. Langkah terakhir. Saya kelaskan folder anak saya sebegini. Dan siap. Ulang langkah yang sama untuk anak² yang lain. Jika ada notifikasi dari guru maka, anda akan mudah dapat lihat dari kelas yang mana.

 

Tersusun dan mudah untuk monitor kan? Cubalah bagi yang belum mencuba. Yang sudah, anda memang pengurus maklumat yang awesome! Terima kasih.

Semoga bermanfaat.

Sumber: Elita Shafee