Seronok pulak bila tengok cara Siti Samsiah tanam nenas. Rupanya jambul nenas boleh dibelah untuk dapatkan lebih banyak anak pokok.

Kalau tak potong terus semai dapat satu sajalah anak pokok, tapi kalau dibelah empat boleh dapat empat anak pokok. Kalau empat jambul nenas boleh dapat 16 pokok. Banyak kan.

Bagi yang nak cuba boleh ikut cara yang dikongsi oleh Siti Samsiah ini.

IKLAN

Cara tanam nenas teknik belahan jambul

1. Ambil jambul nenas, buang sedikit daun-daun pada pangkal. Kemudian belah empat, potong sikit pucuk daun seperti dalam gambar lalu terus tanam.

Cara Tanam Nenas Guna Belahan Jambul, Satu Jambul Boleh Dapat 4 Anak Pokok2. Dari empat jambul dapat 16 semaian. Bermakna 16 pokok akan muncul. Tak perlu siram hari-haru untuk elak jambul busuk.

Cara Tanam Nenas Guna Belahan Jambul, Satu Jambul Boleh Dapat 4 Anak Pokok3. Dah nampak anak pokok dari jambul nenas yang dibelah empat. Selepas dua minggu akan nampak mata tunas pada celah daun. Ini anak pokok berusia sebulan lebih.

IKLAN

Cara Tanam Nenas Guna Belahan Jambul, Satu Jambul Boleh Dapat 4 Anak Pokok

Cara Tanam Nenas Guna Belahan Jambul, Satu Jambul Boleh Dapat 4 Anak Pokok

IKLAN

4. Anak-anak pokok usia lebih kurang empat bulan dari tarikh belahan. Boleh tanam dalam polibeg atau bekas yang sesuai. Letak ditempat yang panas sepenuhnya. Ini baru sekali baja dari baja kopi Amino beli di kedai RM2.

Cara Tanam Nenas Guna Belahan Jambul, Satu Jambul Boleh Dapat 4 Anak PokokSelamat mencuba

Sumber: Siti Samsiah

Selain itu:  Kalau Tanam Pokok Cili Pastikan Buang Tunas Air Supaya Cili Lebat & Subur
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI