Bila bercucuk tanam, kita memang selalu akan bersihkan rumput atau lalang yang ada sekeliling tanaman.
Rumput yang kita cabut ini jangan pulak kita terus buang, masih ada gunanya. Ia boleh dijadikan baja untuk suburkan tanah. &
Baja rumput ini sesuai sangat digunakan sebelum mula bercucuk tanam. Cara ini dipraktikkan oleh Fadhil Arif Mohd yang berkebun di kediamannya.
Untuk buat baja rumput ini juga katanya mudah saja. Boleh guna rumput yang dimesin tepi jalan atau yang dicabut sekitar rumah.
Cuma perap rumput ini dalam satu bekas hingga ia mati dan rapuh. Selepas itu baja rumput ini sedia digunakan.
Ads
Semasa sediakan batas, letakkan rumput yang diperap ini dan kambus. Boleh juga letak sekali tinja ayam. Kemudian siram dengan air sekali sehari.
Dalam 1-3 minggu bolehlah guna untuk bercucuk tanam. Jika keadaan tanah kering, letak beberapa kali rumput ini, Insya-Allah akan subur tanah untuk tanaman.
Ads
Jika guna pasu, letak rumput ini di bahagian bawah sekali sebelum tambun dengan tanah.
Inilah hasil pokok cili yang menggunakan kaedah baja rumput.
Ramai yang menyimpan wang untuk tabungan masa depan dan kecemasan dalam ASNB. Simpan di sini memang lebih ‘selamat’ sebab tiada kad ATM untuk pengeluaran. Nak keluarkan kenalah beratur di kaunter bank. Cuma bila nak guna duit urgent nak tak kenalah ambil masa untuk urusan ini.
Tapi sekarang rupanya dah ada cara mudah untuk kita keluarkan duit, tak payah pergi ke kaunter kalau ada kecemasan nak guna duit ini. Dah boleh guna online saja untuk keluarkan duit ASNB. Caranya dikongsi oleh pengguna Twitter Kikilalana.
Akhirnya tak payah beratur nak keluar duit ASNB
Akhirnya tak payah susah payah beratur dekat ASNB untuk keluar duit kalau kita urgent nak guna duit tabung. Korang follow tip ni senang je dan confirm duit selamat dalam bank. First download apps ASNB.
1. Buka apps ASNB kemudian klik jualan balik.
2. Kemudian klik pada ‘harga tetap’.
3. Kemudian akan keluar bahagian ni. Tekan jumlah pengeluaran yang korang mahukan. Minimum pengeluaran ialah RM100. Kemudian tick pada kotak di bawah.
4. Pastikan nombor akaun telah dikemaskini dan nombor akaun atas nama sendiri untuk digunakan.
5. Kemudian akan keluar bahagian begini. Makna kata proses untuk keluarkan duit telah berjaya. Tinggal tunggu je duit masuk ke dalam akaun nombor yang berdaftar dalam tempoh masa satu hari bekerja. Semoga urusan korang semua dipermudahkan.
Hidangan laksam popular di pantai Timur tapi ramai saja dari negeri lain yang gemarkannya. Jika anda peminat hidangan ini dan tak puas makan di kedai, boleh cuba buat sendiri laksam ini.
Untuk mudah, boleh ikut resipi lengkap yang dikongsi oleh Ameera. Cara masak dari kuah, laksam hingga sambal dan penyediaan sayur.
Cara buat kuah laksam
Bahan-bahan
8 ekor ikan kembung – rebus dan tos airnya
Bahan kisar
2 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit halia
Bahan lain
2 batang serai-diketuk
Asam keping
Lada hitam
Garam & gula secukupnya
1 kotak santan 200ml
Cara membuat:
1. Kisar ikan rebus tadi. Nak senang boleh kisar kesemuanya tanpa asing tulang. Kisar sampai hancur.
2. Kemudian tuang ikan kisar dan tapis. Ketepikan.
3. Masukkan bahan kisar dalam periuk. Jangan letak minyak.
4. Masukkan serai dan asam keping. Masak sekejap.
5. Masukkan lada hitam dan tuang ikan yang dikisar tadi.
6. Tuang santan 1 kotak 200 ml. Tambah garam, gula secukupnya.Jangan masak lama santan takut pecah minyak. Tak cantik kuah.
7. Macam ni dah siap.
Cara buat laksam
Bahan-bahan:
1/2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras (3 gajah)
Air 4 cawan.
1 sudu kecil garam
Cara membuat:
1. Bancuh tepung dengan air, memang cair tau. Jangan risau.
2. Masukkan garam. Gaul rata dan boleh letak dalam bekas.
3. Panaskan periuk kukus. Boleh guna penutup Tupperware, pinggan atau tudung periuk, janji leper (sediakan lebih dari satu). Tuang bancuhan rata.
4. Kukus. Bila nampak dah menggelembung itu tanda dah masak. Boleh keluarkan. Tuang bancuhan pada bekas penutup lain dan kukus.
5. Laksam yang dah masak tadi boleh gulung dan asingkan. Ulang sampai tepung tadi habis.
Cara buat sambal
Bahan-bahan
Cili padi- kepedasan
Garam 1 sudu kecil
Gula 1 sudu makan
4 biji limau kasturi
Cara membuat:
Tumbuk cili bersama garam dan gula.
Kemudian perah limau kasturi dalam cili
Bahan sayur
Kacang panjang
Bunga kantan
Taugeh
Timun
Kobis
Bawang
Hiris semua bahan ini dan letak dalam bekas.
Cara penyediaan
1.Boleh hidang kuah, laksam, sambal dan sayur.
2.Kerat laksam, masukkan dalam pinggan. Tuang kuah, letak sayur dan sambal.