Hasil Diet Diam-Diam, Ibu Anak 4 Ini Berjaya Turun 20KG Dalam Masa 3 Bulan. Ini Rutin makan Yang Dipraktikkan

8004

 

Satu masalah kaum wanita bila dah berumah tangga dan beranak pinak adalah kenaikan berat badan. Bila dah naik memang cukup payah untuk diturunkan.

Ini juga situasi yang dialami oleh ibu anak empat Syamimi N Khalil. Paling tak best waktu badan dah mula ‘kembang’, ada yang berkata-kata tentang penampilannya.

Tapi Syamimi mengambil kata-kata itu sebagai motivasi untuk buat perubahan. Jangan tak percaya hasil kata-kata orang itu buat dia nekad dan mengubah penampilan.

Dari berat 70 KG ketika itu, dalam masa tiga bulan saja dia berjaya menurunkan 20KG. Banyak kan!

Apa yang dibuat dalam masa 3 bulan sampai turun macam tu punya banyak? Ha boleh ikut rutin pemakanan yang dikongsi oleh beliau.

Ini menu saya selama 3 bulan

Ini la rutin dan jadual waktu makan sya selama 3 bulan yg telah berjaya hilangkan 20kg. Try buat dan buktikan, pasti berjaya. Trust me!

Menu Sarapan

Menu Makan Tengah Hari

Menu makan malam

Macam tak caya anak 4

Tip penting; jangan canang kalau diet!

Selain dari beri menu yang diamalkan selama 3 bulan, ada lagi tip lain yang dikongsi Syamimi. Tip no 3 paling menarik.

  • Bulan pertama langsung tak ambil nasi. Hanya bulan ke baru ambil nasi tapi dari beras basmathi.
  • Kena buat senaman tiga kali seminggu, sejam satu sesi.
  • Tip paling menarik; selama tempoh diet saya cuma diamkan diri. Tak perlui share dengan siapa kecuali suami. Sebelum ini saya pernah diet dan post di Facebook, macam-macam komen kita terima buatkn kita boleh gagal diet.
  • Bila keluar makan dengan kawan-kawan pun, kaalu diaorang tau kita diet, akan ada sindiran yg buat emosi kita terganggu. Jadi saya mengelak dgn cara jamah sedikit je dan cakap kenyang tadi makan banyak kat rumah.

Sumber: Syamimi N Khalil &  SLane HQ