Gambar sekadar hiasan

Bila dah lama pakai barang emas baik gelang, rantai atau cincin biasanya ramai yang berhajat untuk menukarnya kepada rekaan yang lebih baru.

Tapi awas dengan taktik tauke kedai emas bila barang contohnya gelang yang ingin ditukar mempunyai saduran chrome atau calit putih.

Jika Peniaga Emas Kata Emas Calit Putih Tak Laku Dijual Jangan Terpedaya. Awas, Ini Taktik Mahu Untung Lebih!
Gambar hiasan

Menurut perkongsian pengedar emas Public Gold, Diana @dhieyanaj93 ada kedai emas yang mahu ambil untung lebih, mengatakan emas yang ada saduran chrome ini tidak laku dan mahu mengambilnya dengan harga murah.

Jangan terpedaya dengan taktik ini! Katanya penting untuk diketahui bahawa harga emas yang mempunyai chrome adalah sama harganya dengan emas kuning.

Melainkan barang kemas itu mempunyai batu permata barulah ia akan diasingkan untuk ditimbang bagi mendapatkan berat emas yang sebenar. (Boleh klik SINI untuk video Diana di TikTok)

IKLAN
@dhieyanaj93Awas dengan strategi ini! #TakMatiSimpanEmas #DianaJohn93 #DohNyam #Kewangan #Emas♬ original sound – Diana

Apa yang calit-calit putih pada emas?

Calit putih pada barang emas itu bukanlah emas putih. Ia adalah saduran chrome ke atas emas yang diletakkan supaya nampak lebih cantik dan trendy. Bila sudah lama dipakai, chrome ini akan hilang dan kembali kepada warna emas yang asal iaitu kuning. (Boleh klik SINI untuk video di TikTok)

IKLAN
@dhieyanaj93Chrome bukan emas putih tau.😁 #TakMatiSimpanEmas #DianaJohn93 #DohNyam #Kewangan #Emas♬ original sound – Diana

Kenapa emas putih murah

Menurut Diana emas putih mengalami emas yang mengalami proses pelunturan atau ‘bleaching’. Ia dicampur dengan logam nikel bagi menampakkan ia seperti platinum. Emas putih lebih murah berbanding platinum kerana platinum memerlukan suhu yang lebih tinggi untuk meleburkannya.

IKLAN

Kualiti emas putih adalah 17k dan harganya lebih rendah berbanding emas biasa. Ia tidak sesuai dibuat sebagai pelaburan kerana kadar spread boleh mencapai 70% bila dijual semula. Emas putih hanya sesuai sebagai perhiasan dan barang kenang-kenangan.

Selain itu:  Step By Step Buat Sendiri Jeruk Pauh Untuk Makan Sendiri Atau Jual

Sumber :  Diana @dhieyanaj93