Kereta rasa berat, tekan pedal minyak dah hampir rapat lantai tapi tak jugak pecut. Kalau mengalami perkara ini ketika sedang memandu dah tentu kita akan tertanya-tanya puncanya.
Boleh stress dibuatnya pandu kereta yang slow begini. Dikongsi oleh ZAM Auto Accessories berikut adalah puncanya
Punca kereta rasa berat
1. Sensor pedal minyak rosak – Bila sensor ini buat hal, ia memberi signal salah kepada enjin. Inilah yang menyebabkan kereta buat ‘bodoh’ saja bila tekan minyak.
2. Filter udara tersumbat – bila filter ini tersumbat udara nak masuk enjin pun tersekat. Macam orang berlari pakai mask tebal. Memang kereta pun akan semput.
3. Sensor MAF rosak – Sensor ini mengkira angin masuk. Kalau bacaannya lari, campuran minyak dan angin pun ‘ke laut’. Pickup terus hilang.
Ads
4. Filter minyak tersumbat – bila filter ini tersumbat minyak tak lancar. Enjin macam ‘lapar’, lemah longlai, tiada tenaga untuk gerak laju.
5. Pam minyak rosak – Bila pam ia tak boleh salur minyak dengan baik, enjin pun tersedak-sedak. Tak boleh nak pecut.
6. Masalah gearbox – Torque converter rosak, gear tak tukar elok. Rasa macam jalan kat gear satu saja sepanjang masa.
Ads
7. Masalah enjin – Compression rendah, sensor lain pun kalau rosak, kereta memang tiada ‘power’.
Cara nak check – Tengok lampu amaran, periksa filter udara & minyak, check minyak gearbox, dan scan guna komputer kalau perlu.
Tip elak masalah kereta rasa berat
Servis ikut jadual – Tukar minyak hitam, filter dan check sistem enjin sekurang-kurangnya 3-6 bulan sekali.
Ads
Gunakan minyak enjin yang sesuai – Terlalu pekat atau salah jenis pun boleh lemahkan prestasi.
Isi minyak berkualiti – Kadang masalah datang dari minyak yang tercemar atau tak sesuai RON rating.
Elak overloading – Berat berlebihan pun boleh buat kereta lemau, especially kalau bawa barang berat selalu.
Dah basuh kain letak sabun dan juga pelembut serta pewangi pakaian tapi malangnya kain baju tetap bau hapak. Lepas tu ada pulak kerak hitam melekat pada baju.
Salah satu puncanya sebab kita tak pernah guna fungsi soak atau tub cleaning yang ada pada mesin basuh. Ia bukan sekadar hiasan ya, fungsinya untuk membersihkan tub mesin basuh agar kotoran dan habuk dari pakaian selama membasuh dibuang dan tidak berkumpul.
Sebenarnya kotoran inilah yang membuatkan pakaian kita berbau walaupun dah basuh dan letak pewangi.
Cara menggunakan fungsi soak/tub cleaning juga senanglah sangat. Bagi yang tak pernah buat sejak beli mesin basuh boleh ikut cara ini.
Agar tub lagi bersih boleh masukkan cuka dan soda bikarbonat ikut cara di bawah atau pun gunakan sabun pencuci tub mesin basuh yang memang ada dijual. Caranya;
Tekan ON
2. Pilih dan tekan program SOAK/TUBE CLEANING , tekan START.
3. Bila mesin dah mula isi air hingga tub hampir penuh masukkan CUKA dan SODA BIKARBONAT. Sukatannya suku cawan cuka dan 2-3 sudu soda bikarbonat. Jika tak letak soda pun boleh sebab cuka sifatnya asid boleh membuang segala bau kepam tu. Tapi kalau letak dua bahan ini lagi bagus sebab lebih bersih.
4. Kemudian tutup mesin basuh dan biarkan ia selesai. Bila tub cleaning dah selesai, ia akan mengeluarkan bunyi macam biasa. Tapi ingat bila buat tub cleaning jangan isi kain pulak. Fungsi ini untuk basuh tub.
5. Amalkan buat soak/tub cleaning ini dua bulan sekali supaya tiada kotoran atau habuk terkumpul yang bukan saja buat baju berbau tapi boleh menjejaskan fungsi mesin basuh.
Ini antara pencuci mesin basuh https://invl.io/clj1ntl yang boleh digunakan. Cuma masukkan saja seketul dalam mesin basuh ketika melakukan tub cleaning. Harganya pun murah, RM15 tapi boleh guna selama setahun.
Kalau periksa beg mekap ataupun meja solek kita mesti akan ada beberapa barang kosmetik yang sebenarnya dah pun tamat tempoh atau expired.
Kadang-kadang kuantitinya ada banyak lagi tapi disebabkan terlupa, ia tak digunakan sampailah ia tamat tempoh.
Disebabkan sayang nak buang kita pun simpan sajalah. Sebenarnya daripada simpan macam tu saja ada baiknya kita recyle produk kosmetik tamat tempoh ini untuk kegunaan lain pula.
Maskara
Maskara antara produk kecantikan yang tempoh kegunaannya agak singkat. Ia hanya bertahan antara hingga tiga hingga enam bulan selepas dibuka.
Kalau dah lebih waktu itu janganlah diguna untuk elak berlakunya jangkitan. Jadi apa nak buat dengan maskara ni? Botolnya boleh dibuang tapi simpan berusnya. Basuh dan gunakan ia untuk merapikan alis dan juga bulu mata.
Kompak
Pembayang mata, bedak, pemerah pipi atau item kosmetik dalam bentuk kompak yang mempunyai pelbagai warna memang tak selamat digunakan lagi pada wajah bila sudah tamat tempoh.
Tapi ia boleh dijadikan pewarna yang cantik untuk anak-anak terutama untuk hasil seni atau kraf mereka.
Losyen badan atau krim wajah
Walaupun masih ada banyak lagi krim atau losyen dalam botol tapi jangan sesekali gunakan jka sudah melepasi tarikh luputnya. Bahaya untuk kulit.
Tapi ia masih boleh digunakan pada kasut, but, jaket atau beg kulit. Sapukan barang-barang kulit untuk membersihkan dan mengilatkannya.
Toner wajah
Kebanyakan toner untuk wajah mengandungi alkohol dan bahan ini cukup berguna untuk agen pembersihan. Lap pada cermin, tingkap atau pun skrin telefon dan tablet.
Gincu
Jika ada lipstik yang dah lama dalam beg mekap tapi tak digunakan, mungkin boleh pertimbangkan untuk digunakan sebagai lip balm.
Caranya, panaskan lipstik untuk menghilangkan bakteria kemudian campurkan dengan jeli petroleum. Masukkan ke dalam bekas yang sesuai dan tunggu sehingga ia kerasa sebelum digunakan.
Tengok puding ni pun kita tahu sedap. Bukan anak saja yang teruja nak makan, yang dewasa pun sama.
Puding tutti fruity perkongsian Noor Faezah ini ada tiga filling kiwi, blueberry dan mangga. Selain rupanya yang lawa, warna warni rasanya pun sedap. Sesuai dimakan waktu panas merelit macam sekarang ini.
Bagi yang nak cuba, berikut dikongsi cara membuatnya. Untuk satu adunan ini hasilnya dalam 25-30 bekas.
Cara buat puding tutti fruity
Bahan-bahan
• 10g serbuk agar-agar (warna plain)*
• 1 tin susu cair*
• 3 tin air*
• 1 tin susu full cream*
• 1 tin susu pekat*
• 2 sudu tepung kastard*
• 1 sudu essen vanila*
• 1 cawan gula pasir* (jika suka manis)
• Filling kiwi, blueberry & mangga (boleh beli dekat kedai bahan kek)
Cara membuatnya:
1. Lorekkan filling pada tepi bekas acuan. Cara lorek atau calit boleh rujuk gambar. Calit lebih sikit supaya ada rasa buah.
2. Masukkan semua bahan bertanda (*), masak atas api sederhana hingga mendidih dan sejukkan.
3. Selepas sejuk curah dalam bekas acuan yang telah dilorekkan filling tadi.
4. Biarkan seketika dan boleh simpan dalam peti sejuk. Sedia untuk dimakan selepas sejuk.
Nota: Kalau nak lebih cantik, boleh lorekkan lagi filling pada atas permukaan agar-agar tadi selepas agar-agar keras.
Jangan selalu biar lampu 'fuel low' menyala, ada bahaya menanti! Tapi sebenarnya ramai yang antara kita buat perkara sebaliknya. Walau dah tanda fuel low dah...