Kerja Biasa Biasa Tapi Boleh Simpan RM12K Dalam Tempoh 3 Bulan! Pemuda Ini Buktikan Ia Bukan Mustahil

1288

 

Simpan RM12 ribu dalam masa tiga bulan. Biar betul, macam mustahil kan apatah lagi kalau untuk kita yang kerja biasa-biasa jer. Lainlah kalau taraf manager ke atas ataupun berniaga.

Tapi anak muda bernama Syafiq Mustafa ini membuktikan ia boleh dilakukan. Bekerja sebagai jurufoto Syafiq turut bekerja sampingan ini menyimpan hampir semua wang gajinya sebagai tabungan untuk mendapat jumlah tersebut.

Bagi yang nak menyimpan macam Syafiq boleh ikut tip lain yang dikongsi.

Ada 3 tabung untuk dapat RM12 ribu

Ada yang tanya betul ke semua tu RM12k. Betul! Sebenarnya ada tiga tabung macam tu.

  • Tabung utk duit RM100/RM50
  • Tabung utk duit RM10/RM20 &
  • Tabung utk duit RM1/RM5. Inilah hasilnya.


1. Set target dan matlamat biar betul

Sebut setiap hari bila masukkan duit dalam tabung. Contohnya ‘ aku nak beli kereta’ Bukan apa, kita Melayu ni mudah lupa.

2. Jangan kedekut dengan tabung

Buat kerja sampingan, duit gaji kerja ini bila dapat masukkan semuanya dalam tabung. Saya photographer jadi bila dapat paymet masukkan semua dalam tabung.

3. Lupakan tabung

Jangan sesekali letak tabung di tempat yang senang di reveal. Sorok sikit. So kita akan lupakan tabung tu. Tapi jangan pula sampai lupa nak menabung sebab lupa letak kat mana.

4. Jangan terlalu sayangkan duit

Ini yang ramai fikir. Sayang betul dengan note RM50. Katanya nanti macam mana aku nak makan, beli itu ini. Wahai manusia kau kena percaya rezeki Allah SWT ada di mana-mana bila kau usaha Allah pasti akan tolong. Don’t worry ok.

5. Guna tabung kecil

Kenapa aku guna tabung kecil? Sebab bila tabung kecil semangat untuk menabung tu makin tinggi bila nampak tabung macam nak penuh. Dia punya feeling tak sabar nak pecahkan tu lain macam.

6. Kena buat freelance

Ramai yang cakap kaya boleh la, photographer boleh la, tapi gaji aku RM2k je sebulan.
Well tahu tak, gaji aku kerja adalah 800 sebulan. Untuk capai macam tu aku korbankan cuti dengan buat freelance.

7. Bergantung pada kemampuan masing-masing

Satu lagi, takkan semua nak result RM12k dalam 3 bulan. Semua bergantung pada kemampuan masing-masing. Kalau sampai 5 bulan atau 12 bulan pun still ok. Allah SWt yang tentukan rezeki masing-masing okey.

Kalau nak murah rezeki…berkahwinlah. Rezeki tu akan datang dengan cara yang tak pernah kita bayangkan. Semuanya kuasa Allah SWT.

 

Sumber: Twitter Syafiq Mustafa