Kalau lepas raya nanti korang teringin nak pakai kebaya saiz S maka bermula dari sekarang kenalah ubah corak pemakanan.
Perkongsian daripada Adyla Rose ini boleh dijadikan panduan untuk korang yang merancang nak kurus.
Bukan saja kena kawal kuantiti makan, penting juga untuk cari produk makanan yang sihat, kurang kalori dan lemak seperti ini.
Barang dapur ini wajib ada jika mahu kurus!
1. Minyak zaitun
Minyak boleh menjadi sebahagian daripada diet yang sihat. Minyak zaitun ni ada banyak jenis. Korang cari yg sesuai utk kegunaan korang k.
Kat label tu ada dinyatakan jenis masakan yg sesuai dgn jenis masakan yg korang nak. Contohnya:
– Extra virgin, virgin olive oil – sesuai utk salad, sos dressing (of course u ambil olive oil secara mentah lebih baik)
– Pure olive – bakar & grill
– Extra light- frying & baking
– Olive Pomace Oil – korang kena tau (minyak zaitun jenis ini, kualiti paling rendah)
Semua jenis olive oil ni ada smoke point masing-masing ya. So, cara pengambilan (masakan) korang kena alert. Jangan panaskan melebihi smoke point sebab nanti kualiti atau nutrient tu merosot.
Dalam diet sihat, if nak masak tumis, gunakan teknik tumis ringkas je atau stir fry. Minyak hanya guna sedikit 1 sudu, goreng pada suhu yg rendah, tak lebih smoke point & tak terlalu lama & dibiarkan terendam. Jangan lebih dari smoke point. Kawal suhu.
❌Memang tak masak dengan cara DEEP FRYING.
2. Minyak untuk stir fry. Nak yg lebih murah boleh guna coconut oil
3. Cari garam bukit
Tukar garam biasa kepada garam bukit kerana mengandungi lebih mineral. Tapi still kena minimumkan penggunaan k. Secubit je dalam masakan
4. Pilih susu low fat
5. Susu almond kalori paling rendah 100ml = 39cal !
Tapi of course harga a bit mahal. Selalu susu ni hanya bertahan kurang dari 3 hari jeee sebab sedap sangat!
6. Pilih Greek yoghurt
7. Green tea untuk meningkatkan metabolisme badan
8. Kalau tak suka teh boleh cuba kopi ni.
Kalori sgt rendah! Make sure minum kopi kosong ye. No sugar.
9. Dressing brand Kewpie
Kalau nak dressing, supaya meal korang tak hambar boleh pakai brand Kewpie. Korang pilih la, banyak lagi perisa yg lain. Limit satu sudu je ya dalam hidangan korang. Tak boleh lebih-lebih. Apa-apa pun yg korang pilih check label dulu okay.
11. Chia Seed
Ha, yg ni Chia seed. Adyla ambil ni setiap hari. 1 sudu je.
12 . Kekacang untuk snacking time. Pilih kekacang yang unsalted.
13. Ambil cuka epal
Cara yang disyorkan: Boleh guna cuka epal @ cuka teen. Yang ini diminum pagi setiap hari 5 minit sebelum ambil meal. If berpuasa, sebelum tido. 1sudu cuka epal + 200ml air suam. Korang boleh baca tentang cuka epal di sini ?????? https://www.healthline.com/nutrition/apple-cider-vinegar-dosage
14. Pilih rolled oat
Rolled Oat sangat membantu untuk menstabilkan kandungan gula dalam darah dan membuatkan korang lebih kenyang untuk waktu yang lebih lama.
15. Pilih parboiled rice @ brown rice
16. Kalau bosan makan roti boleh beli wrap. Pilih jenis wholegrain & 6 grains
17. Cari roti GI Index 55
Kalau dah terbiasa dengan roti putih, apa kata tukar kepada roti Canadian purple wheat yang GI lebih rendah (46) , if susah nk cari boleh beli roti wholemeal, GI index 55.
18. Untuk jem, pilih yang tiada campuran gula dan garam
19. Keledek manis
Pelbagaikan menu yg mengandungi karbohidrat contohnya keledek manis. keledek memainkan peranan baik dalam diet sihat dan mampu menurunkan berat badan tapi mesti jaga portion.
20. Coklat koko 85%
Teringin makan coklat boleh pilih yg kandungan cocoa 85% ke atas. Korang jangan makan habis satu ni ya. 1 kotak kecil tu je.
21. Stevia untuk pemanis semula jadi, boleh gunakan madu (yang original)
22. Ayam pilih bahagian dada
Dada ayam adalah potongan bahagian ayam yang paling rendah lemaknya tapi tinggi protein. Jangan lupa ambil ikan jugak. Boleh pelbagaikan.
Dari luaran buah mangga yang ditanam nampak cantik saja. Tapi bila kupas penuh dengan ulat. Ada juga buah yang luruh dan busuk walaupun belum masak.
Bila hasil buah mangga jadi begini memang mengecewakan. Punca buah mangga jadi begini adalah akibat serangan lalat buah.
Buat perangkap lalat buah
Antara yang boleh dilakukan untuk mencegah serangan lalat ini adalah dengan membuat perangkap lalat buah menggunakan Petrogenol atau Methyl Eugenol.
Ia adalah sejenis hormon untuk memikat lalat buah supaya masuk dalam perangkap yang boleh dibuat dari botol air mineral.
Lalat buah akan masuk ke dalam perangkap dan tidak menyerang buah. Petrogenol boleh dibeli di kedai menjual racun serangga.
Untuk membuat perangkap ini, alat yang diperlukan adalah botol air mineral, stapler, playar, pisau, batang besi dan kapas. Cara membuatnya adalah seperti berikut.
1. Potong 2 botol air mineral.
2. Masukkan sebatang besi di bawah botol, pastikan ia ditengah-tengah.
3. Bengkokkan hujung besi untuk meletakkan kapas yang dititis dengan hormon pemikat lalat ini.
4. Petrogenol atau Methyl Eugenol disapu pada kapas dimasukkan ke dalam botol air yang dibuat lubang di sekelilingnya.
Bergantung kepada angin dan keadaan sekeliling pokok, lalat buah jantan akan menghidu bau hormon tersebut seterusnya masuk ke dalam botol.
Bila masuk ia sukar untuk keluar dan seterusnya mati kerana bau yang sangat kuat dalam botol plastik. Bau feromon ini boleh tahan untuk beberapa minggu dan perlu disapu semula.
Boleh juga praktik petua ini, antaranya letak Panadol!
Selain itu ada lagi beberapa petua yang dikongsi oleh netizen di Facebook untuk mengelakkan buah mangga berulat. Antaranya;
1. Letak beberapa biji panadol dalam kulit pokok mangga ataupun tanam Panadol pada pangkal pokok buah mangga. Lakukan ketika pokok sedang berbunga.
2. Bakar daun-daun yang luruh dan rantin di bawah pokok. Biarkan dahan pokok terkena asap tapi pastikan api jangan terlalu marak.
3. Bersihkan buah mangga yang jatuh dan busuk di bawah pokok supaya tidak menjangkiti buah yang elok.
Kuih tepung pelita ini memang popular bulan Ramadan. Merata penjual kuih ini. Tapi sekarang harganya pun makin mahal. RM3 dapatlah 5 ketul, silap hari bulan harga Ramadan tahun ini naik lagi.
Kalau dah begitu elok juga kita belajar buat sendiri. Jika ikut perkongsian Mas Cotek ini sekali boleh buat 24 bekas. Kuantiti ini boleh makan 2 hari.
Untuk buat tepung pelita ini pun taklah susah. Bahan kebanyakan ada di rumah, cuma kena tambah tepung beras dan santan saja.
Tepung Pelita versi kacau
Bahan lapisan bawah (hijau):
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan air pandan (kisar 7 helai pandan dan tapis)
1 sdt air kapur
Sedikit pewarna hijau
Cara membuat:
1. Satukan kesemua bahan, kacau sebati sampai tiada bintil tepung.
2. Gunakan api perlahan, masak sehingga adunan meruap, pekat dan meletup-letup.
3. Tutup api kemudian tuang ke dalam bekas kecil. Ketepikan.
Bahan lapisan atas (kepala santan):
1/2 cawan tepung beras
4 cawan santan
Garam secukup rasa
Cara membuat:
1. Cara masak sama seperti lapisan hijau. Satukan kesemua bahan/sebatikan (tiada bintil tepung).
2. Masak sehingga meruap, pekat dan meletup letup. Sentiasa dikacau ya.
3. Tutup api. Tuang adunan ke atas lapisan hijau tadi.
4. Sejukkan kemudian bolehlah dimasukkan ke dalam peti sejuk
Cermin pandang belakang yang pada setiap kereta berfungsi untuk memudahkan pemandu melihat bahagian belakang kereta tanpa menoleh.Tapi perasan tak ada satu klip di bahagian...