Ramai yang menyimpan wang untuk tabungan masa depan dan kecemasan dalam ASNB. Simpan di sini memang lebih ‘selamat’ sebab tiada kad ATM untuk pengeluaran. Nak keluarkan kenalah beratur di kaunter bank. Cuma bila nak guna duit urgent nak tak kenalah ambil masa untuk urusan ini.
Tapi sekarang rupanya dah ada cara mudah untuk kita keluarkan duit, tak payah pergi ke kaunter kalau ada kecemasan nak guna duit ini. Dah boleh guna online saja untuk keluarkan duit ASNB. Caranya dikongsi oleh pengguna Twitter Kikilalana.
Akhirnya tak payah beratur nak keluar duit ASNB
Akhirnya tak payah susah payah beratur dekat ASNB untuk keluar duit kalau kita urgent nak guna duit tabung. Korang follow tip ni senang je dan confirm duit selamat dalam bank. First download apps ASNB.
1. Buka apps ASNB kemudian klik jualan balik.
2. Kemudian klik pada ‘harga tetap’.
Ads
3. Kemudian akan keluar bahagian ni. Tekan jumlah pengeluaran yang korang mahukan. Minimum pengeluaran ialah RM100. Kemudian tick pada kotak di bawah.
Ads
4. Pastikan nombor akaun telah dikemaskini dan nombor akaun atas nama sendiri untuk digunakan.
5. Kemudian akan keluar bahagian begini. Makna kata proses untuk keluarkan duit telah berjaya. Tinggal tunggu je duit masuk ke dalam akaun nombor yang berdaftar dalam tempoh masa satu hari bekerja. Semoga urusan korang semua dipermudahkan.
Bagi mangsa banjir kerja membersihkan kediaman yang dinaiki air memang memerlukan kudrat tambah lagi jika air berlumpur.
Bagi yang mempunyai water jet, bekalan air dan elektrik memang lebih mudah. Tapi bagi yang tiada boleh gunakan cara yang dikongsi oleh Abdul Razak Razali ini.
Cara mudah buang air banjir yang bertakung dalam rumah
Kepada mangsa banjir saya kongsi kan cara mudah untuk buang air yang bertakung dalam rumah.
Bahan yang diperlukan:
1.Baldi – ditebuk lubang pada bahagian bawah ikut saiz paip
2.Getah paip atau poli pipe.
3.Karung/plastik sampah saiz besar yang ditebuk lubang pada bahagian bawah ikut saiz paip.
4. Kerusi 2 biji
Cara-caranya:
Masukkan hujung paip dari bawah baldi. Terus masukkan pada lubang plastik sampah tadi dan ikat plastik pada getah paip dengan kemas.
2. Tarik getah paip supaya plastik ada dalam baldi. Hujung satu lagi getah paip bawa ke luar rumah.
3. Letak baldi atas 2 kerusi.
4. Kemudian boleh cedok air banjir tuang dalam plastik dalam baldi tadi. Air akan keluar ikut getah paip dan tak perlu angkut keluar. Pastikan terus kocak air dalam rumah supaya lumpur tak mendap.
6. Bila air habis, lumpur pun tiada sebab semua ikut air. Saya guna polypipe sebab senang nak ikat plastik tadi.
Boleh juga rujuk lakaran grafik di bawah untuk mudah faham.
Sup cendawan berkrim ini selalu kita makan bila menikmati western food. Tapi selalu juga yang kita dapat tak kena dengan tekak. Sama ada cair, masin dan beberapa lagilah.
Kalau nak kena cita rasa elok sup cendawan berkrim ini kita buat sendiri. Jika buat ikut cara yang dikongsi oleh Siti Hazneza Abdul Hamid ini hasilnya insya-Allah sedap pekat, berkrim dan rasa lemaknya yang memang kena dengan selera.
Cara buat sup cendawan berkrim yang enak, pekat dan rasa lemaknya
Dahulu saya berniaga sup cendawan berkrim. Macam-macam bahan dan macam-macam kaedah saya cuba. Ada saya kongsi resipi dengan seorang guru dan beliau berikan komen yang membantu saya merombak lagi resipi.
1. Sediakan bahan; -½ tin 450 g cendawan butang -6 ulas bawang putih
Boleh guna cendawan butang segar atau campuran cendawan lain yang disukai. Saya elakkan mengguna cendawan shitake kerana rasanya yang terlalu kuat dan profil rasanya lebih Jepun berbanding dengan Amerika. Namun jika mahu guna cendawan shitake, tidak ada salahnya.
2. Panaskan 2 sudu makan marjerin/mentega.
3. Tumis cendawan dan bawang putih. Gunakan api perlahan dan biarkan sehingga cendawan ‘meletit’/ ‘meletup’ kecil (popping). Saya dapati dengan cara ini rasanya kurang ‘plastik’ dan lebih asli.
4. Tumis sehingga keemasan begini memadai. Jika terlalu garing, warna sup akan jadi lebih gelap.
5. Masukkan dalam pengisar (blender)
6. Tambah 2 – 3 sudu makan krim putar (bukan yang manis ya!). Jika banyak sangat rasanya sedikit muak.
Krim saya berketul di sini kerana saya simpan dalam tempat sejuk beku (frozen). Jika tiada krim, boleh guna susu segar, susu tepung atau susu sejat.
7. Tambahkan serbuk stok ayam (jika mahu), serbuk lada hitam dan garam.
8. Tambah secawan air.
9. Kisar sehingga halus.
10. Tuang semula ke dalam kuali/periuk gorengan tadi yang masih berbekas dengan marjerin/mentega. Panaskan atas api perlahan.
11. Tambah Italian herbs atau oregano
12. Jika mahu lebih pekat, tambah bancuhan 2 sudu teh tepung jagung dan ¼ cawan air.
13. Pada saya, apabila kepekatan boleh menyalut sudip begini sudah cukup. Matikan api, sup cendawan berkrim siap.
Boleh makan bersama piza atau roti bawang putih. Cicah roti biasa pun tetap sedap.
INFO
Jika mengingatkan sup cendawan berkrim jenama Campbell yang popular maka kita bermula dari Amerika Syarikat.
Tetapi, syarikat Campbell mengambil daripada asas sos bechamel dari Perancis yang direka oleh Chef Marquis Louis de Béchamiel de Nointel. Daripada nama beliaulah yang setelah beberapa lama hilang huruf ‘i’ lalu jadi bechamel sahaja.
Chef Béchamiel pula diinspirasikan oleh tukang-tukang masak Catherine de Medicis yang membawa salsa colla (gam) dari Tuscany, Itali. Salsa colla dipanggil begitu kerana sos ini digunakan untuk ‘mengikat’/ ‘memegang’ bahan-bahan dalam satu hidangan.
Sosej memang biasa kita hidangkan terutama waktu pagi. Anak-anak pun cukup suka. Cuma kalau goreng sosej satu masalah yang biasa berlaku adalah sosej kecut dan berkedut. Hasilnya tak cantik.
Yang menghairankan kalau tengok yang dijual di gerai-gerai elok saja tegang dan mulus, langsung tak menggelembung. Menghadapi masalah yang sama, Siti Afifah meminta tip daripada netizen melalui hantaran beliau dalam satu grup masakan terkenal.
“Kalau bab goreng sosej ni memang failed. Kalau rebus ok lagi la. Ada tip tak nak bagi gorengan sosej ni cantik macam kat kedai tu? Tq”, ujar Siti Afifah.
Hantaran beliau mendapat banyak respon daripada netizen yang berkongsi tip menggoreng sosej yang betul.
Goreng sosej tak perlu minyak panas
Antaranya Fareez Amy Shafie yang juga seorang katerer dan peniaga pasar malam. Untuk memastikan kulit sosej tegang dan cantik ini cara menggoreng yang betul;
Bagi memastikan kulit sosej sentiasa tegang muda remaja, jangan goreng sosej menggunakan minyak panas. Sebaliknya buka api terus saja masukkan sosej ke dalam minyak(bilas dulu sosej dengan air dan keringkan).
Biarkan sosej masak bersama minyak yang baru nak pnas. Apabila sosej timbul terus angkat. Memang akan masak.
Sosej akan sedikit berminyak tapi selepas tos, minyak akan hilang. Hasilnya sosej yang gebu gebas montok dan bergetah dapat anda nikmati.
Rendam dalam air panas dulu
Selain itu Atika Rosli juga memberikan cara beliau; rendam saja sosej dalam air panas sekejap kemudian golek-golekkan sosej atas pan sekejap saja. Hasilnya memang elok cantik tak kedut.
Letak air dan minyak dalam pan
Boleh juga gunakan cara Sitirus Zakaria. Caranya dalam pan letak air sikit dan minyak saty sudu dan sosej. Air fungsinya merebus sosej, dan bila kering air minyak yang berbaki dalam tu akan gorengkan sosej..
Goreng guna pan dan sedikit saja minyak
Menurut Hazwany Syafiqa cara beliau goreng sosej supaya cantik rupanya adalah dengan menggunakan sedikit saja minyak. Sekadar cukup untuk tak lekat sosej pada pan. Sama macam cara goreng burger.
Masalah siling atau dinding 'leaking' di kediaman bertingkat memang boleh berpanjangan malah mampu mencetuskan konflik.Mana tidaknya kediaman kita dah cantik di deko tapi dek...