Apa yang perlu dilakukan adalah ubah masa pengambilan ubat. Jika ada masalah boleh rujuk dahulu profesional kesihatan terutamanya ahli farmasi untuk penerangan lanjut.
Panduan pengambilan ubat di bulan puasa
KEKERAPAN
MASA PENGAMBILAN
SEBELUM MAKAN
SELEPAS MAKAN
1 x sehari
Sebelum sahur
Selepas berbuka
2 x sehari
Sebelum sahur
Selepas berbuka, sebelum mengambil menu utama
IKLAN
Selepas sahur
Selepas berbuka
3 x sehari
Sebelum sahur
Selepas berbuka, sebelum mengambil menu utama
Sebelum tidur
Selepas sahur
Selepas berbuka
Sebelum tidur
4 x sehari
Bergantung kepada jenis penyakit atau minta nasihat akan alternatif lain jika ingin berpuasa. Sila rujuk kepada ahli farmasi.
Perkongsian Nurul Fazlina, usahawan sambal ini memang cukup berguna untuk peniaga dari rumah yang lain. Beliau berkongsi cara untuk membotolkan sambal supaya tahan lama tanpa menggunakan bahan pengawet.
Cara yang digunakan ini ujarnya membolehkan sambal kekal elok untuk dimakan selama 6 bulan di luar pada suhu bilik. Kaedah ini sesuai dipraktikkan bukan saja untuk usahawan tapi untuk simpan sambal bagi kegunaan sendiri.
Cara botolkan sambal supaya tahan lama
Jom nak kongsi macam mana saya ‘bottling’ produk sambal tanpa menggunakan bahan pengawet. Insha Allah boleh bertahan selama 6 bulan di luar dengan suhu bilik.
1. Botol-botol kaca yang hendak digunakan mesti dibasuh dulu.
2. Didihkan air dalam periuk besar untuk isi botol kemudian rebus botol kaca selama 20 minit. Rebus juga penutupnya selama 20 minit.
3. Selepas 20 minit angkat botol dan toskan sehingga air betul-betul kering. Tos juga penutup botol.
4. Kemudian bolehkan isi sambal dalam botol tadi.
5. Dah isi siap sambal, tutup dengan penutup. Kukus botol berisi sambal ini selama 20 minit.
6. Setelah selesai kukus, angkat dan biarkan sambal sejuk kemudian barulah sealed dengan plastik.
Sambal yang dah siap dibotol dan dilabel.
Semoga bermanfaat.
Boleh juga lihat video langkah demi langkah yang dikongsi oleh Nurul Fazlina di SINI.
Ramai yang cuba tanam pokok sirih tapi selalu mengadu tak hidup atau tak menjadi. Kalau sebelum ini tanam dalam tanah, apa kata cuba pula tanam sirih melalui teknik kokedama.
Atau dengan kata lain tanam sirih dalam gumpalan tanam yang dibalut dengan sabut kelapa atau lumut. Cara tanam sirih melalui kaedah kokedama ini dikongsi oleh Muhamad Nazar.
Cara tanam pokok sirih teknik kokedama
Teknik kokedama asalnya dari Jepun, kalau di sana mereka guna lumut untuk bahagian kulit kokedama. Tapi sebab saya sabut kelapa saja.
Selain pokok sirih macam-macam jenis pokok yang boleh diguna teknik kokedama ini. Cara ini saya kongsi kerana ramai yang kata cuba tanam pokok sirih tapi tak menjadi.
Bahan-bahan
-Gunting
-Benang jahit
-Tanah compost sawit + cocopeat.
-Sabut kelapa (untuk cantik boleh guna sphagnum moss)
-Benang minlon ( optional)
-Batang pokok sirih yang dah tumbuh akar angin (yg ini penting supaya akar sihat).
-Hormon penggalak akar ( optional)
-Mangkuk -supaya senang nak bentuk sabut luar kokedama
Cara tanam sirih teknik kokodema
Lembapkan sikit tanah supaya senang dibentuk.
2. Letak hormon penggalak akar di not batang sirih dan biar 5 minit.
3. Bentukkan tanah jadi bulat di keliling akar angin batang pokok sirih.
4. Letakkan di atas sabut di dalam mangkuk.
5. Ikat dengan benang kuat sambil bentuk kan supaya jadi bulat.
6. Balut lagi dengan benang minlon supaya nampak comel gitu.
7. Boleh letak dan hias pokok sirih ini dalam mangkuk atau digantung ikut cita rasa dan kreativiti. Letak di tempat yang teduh tapi banyak cahaya.
Cara siram
Sembur dengan air atau celup dalam baldi selama seminit bila lihat media hampir kering.
Terasa nak makan kek tapi nak buat kek yang senang, tak banyak bahan. Ok, boleh cuba kek Milo 3 bahan ini. Tak guna tepung pun tak insya-Allah menjadi kalau ikut caranya.
Kek ini juga pernah viral sebelum ini, kalau nak cuba ikut perkongsian Noriza Awang Hamat ini.
Kek Milo 3 bahan, tak guna tepung tapi lembu dan gebu
Kek Milo 3 bahan, macam tak percaya tanpa tepung kek akan menjadi. Pertama kali buat Alhamdulillah tak mengecewakan. Sangat sedap gebu dan lembut.
Membaja pokok buah yang sudah besar dan meninggi ada caranya. Ia penting supaya pokok buah ini terus subur, berbunga dan berbuah.
Jika tak kena caranya...