Baru-baru ini pelakon, Sharifah Sakinah mendedahkan dalam instagram bahawa dia mendapati pembantu rumahnya merokok. Dan dia tidak tahu apa nak buat kerana susah nak dapatkan pembantu rumah baru. Tapi dalam masa sama, dia risau akan kesihatan anaknya, Anais Adha kerana pembantu rumah itulah yang juga menjaga si kecil itu walaupun pembantu rumah itu tidak merokok di depan anaknya.

Pembantu Rumah Merokok, Kebimbangan Sharifah Sakinah Memang Berasas

 

 

IKLAN

k now i want your opinion. I just found out that my maid is a smoker. I don’t know what to do. Too late to find someone new right now. Should I just let her be or warn her kaw2 .I’m afraid while I’m gone she gonna ‘return back the favor’ kaw kaw to Anais pulak.
At the moment I know she won’t smoke in front of Anais but still… I’m still worried.

Sebagai ibu, haruslah Sakinah risau dengan keadaan itu. Rokok adalah satu ‘bencana’ besar kepada budak kecil kerana akan menjejaskan kesihatan.

Menurut laporan Astro Awani, kanak-kanak yang sering terdedah dengan asap rokok berdepan risiko menghidap pelbagai penyakit seperti jangkitan paru-paru, lelah dan masalah pendengaran. Pada masa sama, menurut kajian, kebarangkalian untuk bayi kecil mendapat sindrom kematian mengejut (SIDS), juga tinggi bagi ibu mengandung yang merokok.

Apabila sebatang rokok dibakar, perokok melepaskan lebih 4 ribu bahan kimia ke ruang udara melalui asapnya.

Kadar pernafasan kanak-kanak lebih laju

Menurut Pakar Perubatan Respiratori Pediatrik Hospital Kuala Lumpur (HKL), Dr. Norzila Mohamed Zainudin, kanak-kanak adalah golongan yang mudah terdedah dengan asap rokok berbanding golongan dewasa.

“Kalau orang dewasa bernafas dalam 15 atau 16 kadar pernafasan seminit, kanak-kanak pula kadar pernafasan mereka adalah lebih tinggi, dalam 40 hingga 50. Itu bermakna bahawa dengan kadar pernafasan yang lebih laju, mereka akan menyedut lebih daripada orang dewasa,” kata Dr. Norzila.

Jelasnya lagi, bentuk paru-paru kanak-kanak yang lebih kecil dan masih dalam peringkat perkembangan perlu dijaga untuk elak kesan buruk jangka panjang.

IKLAN
Selain itu:  Selamatkan Anak Jika Tercekik, Ibu Bapa & Pengasuh Perlu Mahir Teknik Manuver Heimlich

Pembantu Rumah Merokok, Kebimbangan Sharifah Sakinah Memang Berasas

Mudah kena penyakit lelah akut

Sementara itu, mengulas jumlah kanak-kanak yang menghadapi penyakit lelah di Malaysia adalah tinggi, antara 5 hingga 10 peratus, Dr. Norzila berkata walaupun rawatan untuk penyakit lelah sudah sedia ada, pendedahan kepada asap rokok yang berterusan tetap boleh menyebabkan serangan lelah akut.

“Kajian menunjukkan kandungan nikotin dalam rokok boleh menyebabkan ubat asma tidak memberi kesan 100% kepada pesakit,” kata Dr. Norzila

Selain itu, Dr. Norzila juga berkata hampir 90 peratus daripada kanak-kanak yang menghidap penyakit paru-paru adalah daripada keluarga yang sekurang-kurangnya mempunyai seorang perokok.

Kena kesan rokok pun bahaya, bukan asap sahaja

Walaupun ahli keluarga terbabit merokok di luar rumah dengan menganggap ia tidak akan memberi kesan kepada anak, Dr. Norzila menegaskan ia adalah pemahaman yang salah.

IKLAN

“Apabila seorang perokok itu merokok, dia ada kesan-kesan nikotin di kulit, di baju, dan apabila dia balik, dia mendukung, mencium anak. Jadi kesan itu juga beri kesan yang negatif yang dipanggil sebagai third stream smoker,” jelasnya.

Persoalannya kini adalah, adakah kita mahukan anak-anak kita berdepan pelbagai penyakit pada usia yang awal?

 

VK memang risau bab merokok ni lebih-lebih lagi apabila berkaitan dengan anak. Sakinah kena cari solusi yang memberi manfaat kepada anaknya. Memang susah nak cari pembantu rumah merangkap pengasuh kepada anak. Semoga Sakinah jumpa solusi yang tepat untuk kebaikan Anais. Insya-Allah.

Selain itu:  Isteri Sakit Kanser 'Hadiahkan' Zuriat Sebelum Hembus Nafas Terakhir. Luahan Suami Yang Redha, Puas Dapat Jaga Isteri Dari Awal Hingga Menutup Mata

 

Sumber: Sharifah Sakinah & Astro Awani

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI