Bersungguh pergi pasar untuk cari makanan aut yang segar tapi bila nak masak seminggu kemudian dah lembik dan kehitaman. Frust sungguh!

Ini situasi biasa bila kita simpan lauk pauk makanan di dalam freezer. Tapi jika mahu memastikan makanan laut ini segar seperti baru dibeli boleh gunakan petua yang dikongsi oleh penjual ikan.

Menurut Shazura Bahari beliau selalu membeli makanan laut terus dari nelayan dan petua ini diperoleh dari mereka. Makanan laut yang disimpan cara ini akan kekal manis walaupun dah lama disimpan dalam freezer.

IKLAN
Caranya
  • Selepas membeli makanan laut seperti ikan, udang, sotong sebelum menyimpannya di dalam bahagian sejuk beku gaulkan taburkan dengan gula.
  • Sebaiknya pek lauk ini mengikut kuantiti sekali makan.
  • Untuk jimat boleh juga letak semua makanan laut ini dalam satu bekas dan gaul dengan gula terlebih dahulu. Kemudian barulah diasingkan.
  • Bagi udang, boleh juga letak sedikit perahan limau. Jika mahu memastikan kekal segar selama 1-2 bulan boleh letak air dalam bekas simpan udang ini.
@resepidapurkakshaz Gula memang wajib di masukkan jika masak seafood!!! ingat petua kak shaz tu😉 Resepi campak-campak tapi hasilnya gempak! memang sedap sangat-sangat!! yang penting ringkas dan tak banyak bahan🥰 #masakcarakakshaz #resepidapurkakshaz #kakshazstyle #daridapurkakshaz ♬ Chanda Chamke Cham – JNCVK.Njr

IKLAN

INFO: Petua ini menjadi jika makanan laut yang dibeli memang segar. Ia bukan untuk menyegarkan makanan laut yang sudah tak segar.

IKLAN

 

Selain itu:  Kalau Masak Nasi Ayam Guna Teknik Ini Untuk Buat Ayam Yang Sedap, Kulit Berkilat
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI