Mesin basuh adalah antara alatan yang penting di rumah. Kalau rosak memang boleh stres dibuatnya kerana tak boleh basuh kain yang setiap hari memang banyak.

Supaya tak rosak dan mesin basuh yang kita guna panjang jangka hayatnya boleh ikut tip yang dikongsi oleh Ridzuan Al Fattani yang berpengalaman dalam bidang penyelenggaraan barang elektrik dalam satu posting di Facebook Tukang Apa Hari Ini.

Tip jaga mesin basuh supaya jangka hayat lebih lama

Saya suka baca cerita-cerita ahli dalam group ini. Kebetulan dulunya saya juga seorang maintenance dan pernah berada dalam bidang electrical, mechanical & construction.

Dari duduk saja, saya ingin beri tip sikit. Cara mudah jaga mesin basuh untuk jangka hayat lebih lama.

Tip Jaga Mesin Basuh Supaya Jangka Hayat Lebih Lama, Sebulan Sekali Tuang Air Panas Untuk Elak Tersumbat

1. Jangan bebankan mesin dengan terlalu banyak pakaian setiap kali membasuh. Ikut rekemen pengeluar mesin.

IKLAN

2. Sekali matikan suis soket lepas guna. Sebab terlalu lama dalam keadaan stanby computer board akan menjadi semakin panas. Lepas keluarkan baju off suis soket.

3. Dalam sebulan sekali masukan air panas yang dijerang selama 5 minit ke dalam tub mesin. On kan mesin dalam jumlah mode basuhan minima bagi mencuci tub dan saluran buang air. Elak tersumbat yang boleh merosakkan injap buang.

4. Andai kata putaran mesin semakin lemah dari sbelumnya bermakna belting telah longgar. Kalau pandai ambil spanar tegangkan di bahagian bawah mesin. Jika tidak upahlah sesiapa. Kos upah biasanya sekitar RM10-20 saja.

IKLAN

5. Andai kata air masuk semakin perlahan buka bahagian paip air masuk, ada filter di situ yang mungkin tersumbat.

6. Jika air masuk ok tapi air keluar tak boleh bermakna valve buang air ‘stuck’ mungkin tersangkut duit siling, objek keras atau sebagainya. Semakin lama dibiarkan boleh merosakkan computer board.

Selain itu:  Ada Kotoran & Sabun Melekat Pada Baju, Tanda Mesin Basuh Kena Servis. Cuci Je Sendiri & Hasilnya Bersih Berkilat!

7.Rajin-rajinlah bersihkan penapis habuk dalam drum mesin. Supaya semua terperangkap untuk kita bersihkan seminggu sekali. Tengok pada kekerapan basuhan.

IKLAN

Tip Jaga Mesin Basuh Supaya Jangka Hayat Lebih Lama, Sebulan Sekali Tuang Air Panas Untuk Elak Tersumbat

Cermat menggunakan peralatan elektrik memanjangkan jangka hayat peralatan tersebut tinggal dalam rumah kita. Sebab kita bukan banyak duit nak tukar mesin 2 tahun sekali kan.

Semoga bermanfaat

Sumber: Ridzuan Al Fattani

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI