Mesin basuh adalah antara alatan yang penting di rumah. Kalau rosak memang boleh stres dibuatnya kerana tak boleh basuh kain yang setiap hari memang banyak.
Supaya tak rosak dan mesin basuh yang kita guna panjang jangka hayatnya boleh ikut tip penjagaan dikongsi oleh Ridzuan Al Fattani yang berpengalaman dalam bidang penyelenggaraan barang elektrik dalam satu hantaran di Facebook Tukang Apa Hari Ini.
Tip jaga mesin basuh supaya jangka hayat lebih lama
Saya suka baca cerita-cerita ahli dalam group ini. Kebetulan dulunya saya juga seorang maintenance dan pernah berada dalam bidang electrical, mechanical & construction.
Dari duduk saja, saya ingin beri tip sikit. Cara mudah jaga mesin basuh untuk jangka hayat lebih lama.
Ads
1. Jangan bebankan mesin dengan terlalu banyak pakaian setiap kali membasuh. Ikut rekemen pengeluar mesin.
2. Sekali matikan suis soket lepas guna. Sebab terlalu lama dalam keadaan stanby computer board akan menjadi semakin panas. Lepas keluarkan baju off suis soket.
3. Dalam sebulan sekali masukkan air panas yang dijerang selama 5 minit ke dalam tub mesin. On kan mesin dalam jumlah mode basuhan minima bagi mencuci tub dan saluran buang air. Elak tersumbat yang boleh merosakkan injap buang.
Ads
4. Andai kata putaran mesin semakin lemah dari sebelumnya bermakna belting telah longgar. Kalau pandai ambil spanar tegangkan di bahagian bawah mesin. Jika tidak upahlah sesiapa. Kos upah biasanya sekitar RM10-20 saja.
5. Andai kata air masuk semakin perlahan buka bahagian paip air masuk, ada filter di situ yang mungkin tersumbat.
6. Jika air masuk ok tapi air keluar tak boleh bermakna valve buang air ‘stuck’ mungkin tersangkut duit siling, objek keras atau sebagainya. Semakin lama dibiarkan boleh merosakkan computer board.
Ads
7.Rajin-rajinlah bersihkan penapis habuk dalam drum mesin. Supaya semua terperangkap untuk kita bersihkan seminggu sekali. Tengok pada kekerapan basuhan.
Foto: Facebook JuliexAnum Ali
Cermat menggunakan peralatan elektrik memanjangkan jangka hayat peralatan tersebut tinggal dalam rumah kita. Sebab kita bukan banyak duit nak tukar mesin 2 tahun sekali kan.
Macam-macam resipi boleh dibuat menggunakan mi. Cuma yang paling kerap kita masak dah tentulah mi goreng. Tapi jika nak kelainan boleh cuba mi goreng tauhu hancur yang dikongsi oleh Nurul Ateekah.
Tambah sedap bila rencahnya menggunakan seafood. Menu mi goreng tauhu hancur ini memang jadi kegemaran keluarganya. Rasanya sedap, pedas manis sebati. Boleh cuba ya.
Mi goreng basah seafood tauhu hancur
Bahan-bahan:
500gram mi kuning
Udang saiz sederhana 15 ekor
Sotong 2 ekor saiz besar
Taugeh
Sawi
Tauhu (1 ketul besar dihancurkan)
Tomato 1 biji (dibelah 6)
Kicap manis -7 sudu besar
SOS tiram -1 sudu besar
SOS cili -1 sudu besar
SOS tomato -1 sudu besar
Minyak masak
Serbuk perisa Knorr(jika perlu)
Bahan dikisar
Bawang besar -½ biji
Bawang putih -2 ulas
Cili kering -5 batang (di rendam air panas Dan toskan)
Ikan bilis (1 sudu besar)
Cara membuat
Panaskan minyak masak secukupnya
2. Tumis bahan yang telah dikisar sehingga kering dan pecah minyak.
3. Masukkan sotong, udang, masak seketika.
4. Kemudian,masukkan ,kicap Manis, sos cili, sos tiram, sos tomato dan tauhu yang telah dihancurkan.
5. Akhir sekali masukkan mi, tauge, sawi, tomato, serbuk perasa. Gaul sebati.
6. Tutup api dan sedia dihidangkan. Lagi sedap makan ketika masih panas.
Ayam masak kicap biasanya berkuah walaupun sedikit tapi yang ini memang kering tanpa kuah. Penyedapnya adakan adalah sos kicap yang digaul bersama ayam ini pekat dan pedas, kalau makan memang sampai menjilat jari.
Bagi yang nak cuba merasaikan kesedapan ayam masak kicap pekat pedas ini boleh ikut resipi perkongsian Almie Amira. Katanya masakan ini memang kegemaran keluarganya, kalau dihidang pasti akan menambah nasi.
Cara buat ayam masak kicap pekat pedas melekat
Bahan-bahan
1 ekor ayam -dipotong
4 biji kentang -dipotong wedges
Sebiji bawang besar -dihiris
4 ulas bawang putih -dihiris halus
1 inci halia -dihiris memanjang
2-4 sudu besar cili kisar
Rempah 4 sekawan -kayu manis 1, biji pelaga 3, bunga lawang 1, cengkih 3
1 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
3 sudu besar kicap manis
3 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos tiram
Gula
Garam
Bawang (potong bulat)- hiasan
Cili merah (potong serong) -hiasan
Bahan kisar
4 ulas bawang putih
1 bawang besar
5-7 biji cili padi
1 inci halia
Cara memasak ayam masak kicap
1. Goreng ayam separuh masak. Angkat dan tos. Kemudian goreng kentang hingga hamper garing.
2. Menggunakan sedikit minyak goreng ayam, tumis rempat 4 sekawan Bersama bawang merah dan bawang putih yang dihiris.
3. Masukkan pula hirisan halia dan biarkan hingga naik bau.
4. Masukkan bahan yang kisar. Gaul sehingga masak kemudian masukkan cili giling. Biarkan sehingga naik bau.
5. Masukkan semua sos, kicap dan sedikit air. Letak sedikit gula serta garam secukup rasa.
5. Masukkan ayam dan kentang yang digoreng. Gaulkan sehingga sebati.
6. Masukkan bawang potong bulat dan cili merah. Gaul dan siap untuk dihidangkan.
Masalah siling atau dinding 'leaking' di kediaman bertingkat memang boleh berpanjangan malah mampu mencetuskan konflik.Mana tidaknya kediaman kita dah cantik di deko tapi dek...