![Untitled design (92)](https://cdn.vanillakismis.my/2022/12/Untitled-design-92-696x365.jpg)
Nak buat ayam roasted atau ayam bakar tak perlu guna oven dah sekarang. Guna air fryer saja lagi senang.
Walau ada yang kata ayam bakar dengan air fryer kureng rasanya tapi sebenarnya ada rahsia yang boleh jadikan ayam roasted ini ‘meletup’ rasanya. Caranya dikongsi oleh Wander Asia.
Cara buat ayam roasted yang sedap ‘giler’ guna air fryer saja
Nak dapatkan ayam roasted yang sedap ‘giler’ dan padu ala hotel dan restoran, boleh guna air fryer saja. Resipinya pun sangat mudah. Campak-campak siap.
Bahan-bahan:
– Daging ayam
– Bawang putih (dicincang)
– Serbuk lada hitam
– Sos tiram
– Kicap
– Gula
– 1 sb tepung jagung
Cara penyediaannya:
1. Potong beberapa ketul ayam, pilih bahagian thigh untuk kenikmatan berganda.
2. Masukkan bawang putih, serbuk lada hitam, sos tiram, kicap dan gula.
3. Masukkan tepung jagung. Gaul sekata.
4. Marinate selama setengah jam.
5. Bakar 180C selama 20 minit. Alihkan dan bakar 10 minit lagi.
Hasilnya
Selamat mencuba.
Sumber: Wander Asia
Nak beli air fryer boleh klik SINI
Jangan Buang Kerusi Kayu Ini, Boleh Ubah Suai Jadi Kerusi Moden Yang Cantik
![Jangan Buang Kerusi Kayu Ini, Boleh Ubah Suai Jadi Kerusi Moden Yang Cantik](https://cdn.vanillakismis.my/2020/05/174459-14_09_669970.jpeg)
Kerusi kayu ini sinonim sangat dengan rumah kayu. Mesti ada dalam setiap rumah kat kampung. Bila dah datang rekaan perabot baru kebanyakannya dah tak digunakan. Letak tepi rumah terbiar begitu saja.
Tapi kita tak tahu sebenarnya kerusi kayu lama ini boleh diubah suai dijadikan kerusi yang cantik sesuai sangat dengan rumah moden sekarang.
Boleh tengok ilham dari Fithry Anaqi ini.
Makeover kerusi kayu lama jadi moden
Old is Gold.. Terjumpa 3 beradik ni dekat kedai second hand. Terus beli dan jadikan anak angkat. Kita make over sikit bagi moden.
Tukang repaint – Hazieq Zhafran
Tukang kusyen – GK Perabot
Tukang fikir – Fithry Anaqi
Inilah kerusinya sebelum makeover.
Keruis deraikan dulu dan cat semula
Selepas dicat
Kusyen pun ganti dengan stail moden sikit.
Hasilnya bila dah disatukan, cantikkan. Terus nampak moden.
Kerusi single
Sumber: Fithry Anaqi
13 Tahun Amal Sup Kurus Rahsia Ibu Anak 4 Maintain Berat 45KG, Walau Umur Masuk 40!
![13 Tahun Amal Sup Kurus Rahsia Ibu Anak 4 Maintain Berat 45KG, Walau Umur Masuk 40!](https://cdn.vanillakismis.my/VanillaKismis/9690a70b73a20624b1ea845fa3524ccc/top-sup-kurus.jpg)
Bagi yang sedang berusaha untuk kurangkan berat badan tapi mahu makan sedap boleh amalkan sup kurus yang dikongsi oleh Khairuzetti Zaini
Mengamalkannya hampir 13 tahun, inilah rahsia beliau kekal langsing, dengan berat badan 45KG walaupun anak sudah 4 orang, pada usia bakal masuk 40 tahun.
Macam mana nak sediakan sup kurus ini? Jom ikut perkongsian Khairuzetti!
Amalan hampir 13 tahun, kekal 45KG
Sup sayur cendawan ni antara resepi SUP KURUS yang ZT amalkan hampir 13 tahun. Lama kan? Ni je rahsianya nak slim pada umur nak cecah 40-an tahun depan.
Rahsianya sup sayur cendawan yang dibuat 3-4 kali seminggu. Boleh mix dengan sayur sawi jepun. Jom slim macam zaman dulu-dulu( berat badan maintain 45kg, anak 4 & umur 39) Selamat memasak uols…
Cara sediakan sup kurus
Bahan A
- 4-5 ulas bawang putih tumbok pecah ( khasiat: bakar lemak + buang kolesterol )
- 2 biji cili api hijau tumbuk pecah ( khasiat: bakar lemak )
- 2 batang serai diketuk ( khasiat: awet muda + membakar lemak + membantu sistem pencernaan + membuang angin dlm badan )
- 1 sudu besar minyak jagung.
Bahan B
- 100 gm isi ayam potong halus (rendam dengan tepung gandum selama 1/2 jam untuk hilang lendir ayam ), seterusnya rendam dgn air garam 10 minit then cuci bersih nak buang kesan ubat antibiotics dicucuk pada ayam).
- 1.5L air tapis
Bahan C
- Sawi
- Cendawan tiram (khasiat: awet muda )
- Gula Kelapa perang ORGANIC secukup rasa
- Garam Bukit Himalaya (pink) secukup rasa
Cara membuat
- Panaskan periuk dan tambah minyak masak.
- Tumis bahan A sehingga kekuningan.
- Masukkan isi ayam. Gaul sehingga separuh masak. Masukkan air, biarkan mendidih.
4. Kemudian masukkan cendawan tiram. Masak sehingga cendawan lembut dan masukkan sawi. Terus tutup api. Sawi akan masak layu sendiri dgn haba masakan tadi.
5. Bila sudah suam masukkan gula perang & garam bukit.
INFO
- Gula Kelapa Perang ( beli kat Jusco bahagian produk organic )
- Sawi jepun Cameron highlands ada kat jusco juga. Harga RM1.50 sepaket.
AMALAN
- Amalkan sup kurus ini 4 -5 kali seminggu. Buat selama 3 bulan, Makan ini saja, insyaAllah selim melim laju.
- Penting: Ada dua tip tambahan kat sini untuk dua individu berbeza. Pertama tak bole makan nasik sebab cepat naik berat jadi makan sup sayur ni saja, jangan tambah nasi.
- Satu lagi yang jenis makan nasi boleh tapi tak boleh lepas pkul 6 ptg. So uols sesuaikan la ye resepi ni untuk diri sendiri. Boleh makan sup kurus ni SAHAJA selama 3 bulan atau mix sikit nasi putih guna beras less kanji kalau masih menyusu ada anak kecil tapi nak maintain selim melim.
Selamat mencuba!
Sumber:Khairuzetti Zaini Collections
Bukan Ferrero Roche Tapi Ferrero Cookies, Sama Sedap & Boleh Buat Sendiri
![Bukan Ferrero Roche Tapi Ferrero Cookies, Sama Sedap & Boleh Buat Sendiri](https://cdn.vanillakismis.my/2021/05/ferrero-1.png)
Tengok biskut bulat bersalut coklat dengan badam macam ni memang teringat jenama coklat yang terkenal ini.
Tapi bukan ya, ini Ferrero Cookies. Lebih kurang almond london tapi lebih mewah. Tengok pun dah tahu sedap.
Kalau teringin nak buat ini, boleh ikut cara dikongsi oleh Faizah Arzmi.
Buat sendiri Ferrero Cookies
Bahan-bahan:
250 gm buttercup
3/4 cawan gula kastor
1/2 cawan serbuk badam
1/2 cawan susu tepung
1 cawan Nestum – dikisar menjadi serbuk
2 sudu tepung jagung
2 sudu tepung beras
Tepung gandum secukupnya
Cara membuat:
1. Mula mula sekali kacang hazelnut dibakar hingga rangup.
Kacang nib dibakar terlebih dahulu
Beryl’s Milk compound dicairkan.
2.Pukul buttercup dan gula hingga kembang
3. Masukkan serbuk badam, susu tepung, Nestum kisar, tepung jagung, tepung beras.
4. Kacau dan masukkan tepung gandum lebih kurang 2 cawan. Masukkan sikit demi sedikit sehingga doh sebati cantik, mampu digetel dengan elok terletak.
5. Jika doh lembik sangat, tambah tepung sampai doh cantik boleh olah dengan baik. Jangan terlalu banyak tepung, doh mudah keras dan pecah masa nak getel jadi bulat)
6. Bentukkan bulat doh, letak kan kacang hazelnut sebiji. Bulat kan dan bakar sehingga masak. Suhu bergantung pada oven masing-masing. Bakar sehingga doh garing sikit (untuk rangup). Sejukkan biskut.
7. Cairkan coklat Beryl’s, masukkan kacang nib dalam coklat cair. Ambil biskut celup dalam coklat yang dah bercampur dengan kacang nib.
8. Masukkan dalam paper cup, biarkan sehingga keras atau letak dalam freezer sekejap. Siap!
Selamat mencuba.
Sumber: Faizah Arzmi