Sampai depan rumah menggagau beg cari kunci, sebelah tangan pula kendong anak, pegang barang lagi. Lagi geram kunci jatuh, atau salah ambil kunci pulak. Kan susah macam tu.

Ini alternatif untuk memudahkan kita membuka kunci rumah, caranya menggunakan smart door lock.

Siapa yang selalu menonton drama Korea mesti perasan rumah di sana pakai sistem kunci pintu canggih yang dibuka menggunakan kata laluan.

Tekan-tekan, pintu dah terbuka. Senang kan.

Antara yang menggunakan kaedah ini di rumah adalah Nuraihan Yan. Boleh baca perkongsian beliau ya jika teringin juga nak rumah ala Korea ni.

IKLAN

Cuma masuk password, tak perlu cari kunci

Sis memang selalu berangan nak rumah pintu ala-ala drama Korea. Cuma masuk password tak payah terhegeh-hegeh cari kunci dalam handbag sambil tangan kendong barang anak-anak

Pernah survey dekat home expo dulu harga untuk pasang smart door lock ni paling murah RM800++

Sis cuba alternative lain cari dekat Shopee and suruh kudrat si suami yang pasangkan.

Masa beli sis masih dapat harga bawah RM300. Tapi nampak gaya sekarang macam dah naik harga. Shipping from Korea so ambil masa dalam 2 minggu jugak sebab sekarang macam dah ada restriction sikit untuk barang barcode scanning ni.

Nak install pun mudah

Nak install pun tak susah. Dah siap ada manual in English and cuma perlukan 32mm hole saw drill untuk tebung lubang pintu. Nak tebuk pun dah diberikan template. Bateri pun included sekali dalam box. Model yang ni boleh set guna password dan jugak boleh guna RF key tag (included dalam box).

Cuma kekurangannya tiada warranty sebab warranty cuma dalam negara itu saja.

Worth investment and sis puas hati setakat ni. Boleh tengok VIDEO ini utk lihat macam mana ia berfungsi.

Kalau nak beli juga boleh klik SINI

Sumber: Nuraihan Yan