
Antara sayuran yang ramai tanam di rumah adalah bayam Brazil. Bukan saja sedap dimakan tapi cara tanamannya juga mudah.
Tak percaya boleh lihat perkongsian Puan Zainol Yunus ini. Dalam botol plastik pun jadi, cantik merimbun pulak tu. Kalau nak cuba ada step by step yang beliau kongsikan. Tanam dalam botol ini bukan saja senang nak alih, petik pun mudah.
DIY tanam bayam Brazil dalam botol plastik
Bahan-bahan
Botol Plastik
Besi Panas
Tanah Organik
Anak Benih Bayam Brazil
Marker (Untuk Tebuk Lubang Botol)
Langkah demi langkah
1. Sebelum menebuk lubang, tandakan dahulu supaya pokok lebih tersusun.
2. Botol siap ditebuk, boleh guna besi panas.
3. Bahagian bawah botol air juga perlu ditebuk untuk laluan lebihan air.
4. Masukkan tanah ke dalam botol. Tanah boleh beli di nursery, guna tanah organik, campuran cocopeat, tanah sisa sawit dan tanah biasa.
5. Dapatkan anak benih daripada batang pokok bayam. Buang daun-daun, tinggalkan tunas sahaja.
6. Sebelum cucukkan batang bayam Brazil pada botol, masukkan air supaya tanah lembap, lebih mudah nak tanam batang bayam Brazil.
7. Batang yang telah ditanam pada botol. Siap!
Dalam botol kecil macam ni pun boleh
Ini contoh yang dah lama ditanam.
Selamat mencuba!
Sumber Pn Zainol Yunus
Setiap Anak Satu Bekas! Idea Bernas Ibu Ini Berjaya Kawal Anak Yang Asyik Nak Makan Tak Kira Waktu!

Preview Changes (opens in a new window)
Sejak dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan minggu lalu, ramai ibu berdepan situasi anak yang duduk di rumah asyik kelaparan dan mahukan jajan.
Situasi yang sama bukan saja dihadapi ibu di Malaysia tapi juga di luar negara termasuklah Amerika Syarikat yang turut mengalami perintah berkurung di beberapa buah negeri.
Namun cara salah seorang ibu di Amerika Syarikat Jennifer Hallstrom menangani perkara ini telah trending di hampir seluruh dunia bila dia berkongsi teknik yang dilakukan untuk mengawal selera makan tiga orang anaknya.
Mak-mak kat sini pun boleh praktik cara yang sama.
Saya banyak melihat posting ibu ibu yang mengadu anak asyik mahu makan sepanjang duduk di rumah. Ini cara saya:
- Setiap anak disediakan satu bekas atau bakul kecil (seperti dalam gambar).
- Setiap hari pada waktu pagi saya akan meletakkan letakkan beberapa jenis biskut, roti, buah atau jajan yang boleh mereka makan sepanjang hari.
- Maka pandai pandai lah anak mengatur waktu makan mereka. Jika habis ia takkan ditambah.
- Saya juga letakkan sebiji bekas minuman untuk mereka gunakan sepanjang hari. Saya tak mahu basuh 50 biji cawan sehari!
INFO
Tapi ini bukanlah bermakna anak saya cuma makan makanan dalam bekas ini saja. Mereka disediakan sarapan, makan tengah hari dan juga makan malam. Cuma kuantiti jajan atau snek dikawal.
Ini cara saya memandangkan saya tak punya kemampuan untuk membelanjakan banyak wang untuk membeli jajan anak.
Idea daripada Jenifer ini telah mendapat respon dari ramai ibu lain sehingga mendapat lebih 398K perkongsian di Facebook. Ibu lain yang nak ikut cara ini silakan.
Sumber:Jennifer Hallstrom
Buat 6 Pes Masakan Mudah Ini Untuk Cepatkan Kerja Memasak Bulan Puasa

Bulan puasa kali ini satu famili ada di rumah, lauk untuk berbuka puasa mungkin kena 2 atau 3 jenis.
Jadi kalau nak mudah bahan memasak kena ready siap siap. Nak lagi senang standby jer pes macam yang dipraktikkan Awien Ariff.
Dia berkongsi cara membuat 6 jenis pes yang boleh menyediakan pelbagai hidangan dalam masa yang singkat dari sambal, masak lemak, goreng-goreng hinggalah ke ikan atau ayam bakar. Semuanya boleh! Kalau ada tetamu datang mengejut pun pun tak de masalah!
1.Pes Cili Kering
– Rebus cili kering dulu.
– Blend cili Kering, bawang besar, bawang putih
– Cili kering lebih kurang 1/2 kilo, bawang besar 4 biji, bawang putih 10 biji
Antara masakan yang boleh gunakan pes ini:
– Bihun Goreng
– Mee Goreng
– Kuew Teow Goreng
– Maggie Goreng
– Nasi Goreng
– Asam Pedas
– Sambal sotong
– Sambal udang
– Sambal ayam
– Sambal ikan
Contoh masakan: Sambal udang petai
1. Tumis PES 1 ( 3 SENDUK). MINYAK 5 SENDUK. Masak sambal kena guna banyak minyak. Nanti tak sedap.
2. Dah pecah minyak, masukkan petai.
3. Masukkan Udang & Asam keping sedikit.
4. Rasakan dgn garam & perasa/gula.
SIAP!
Note: Cuci udang bersih-bersih kepala tu buang ok!
2. Santan Kotak
Kalau nak buat santan perah sendiri lagi bagus, letak kat dalam plastik bungkus masuk freeezer.
3. Pes Ikan Bakar
– Blend serai, halia, lengkuas, kunyit hidup, bawang besar, bawang putih, Cili kering
– Ok yang ini korang agak je lah ya. Serai tu lebih sikit. Balance kan semua bahan-bahan.
– Dah siap, please masak dulu ya. Masukkan garam, gula Melaka. Sejukkan kemudian simpan dalam peti ais.
Antara masakan yang boleh gunakan pes ini:
– Ikan Bakar
– Rendang ayam
– Rendang daging
– Rendang kerang
– Masak hitam
– Kerutuk
– Kuzi
– Ayam Masak Merah
– Ayam bakar
Contoh masakan : Ikan kembung bakar
Cara membuat:
1. Cuci ikan bersih-bersih.
2. Perap ikan guna PES 3.
3. BAKAR!
Nota: Kita niaga ikan & ayam bakar mmg pakai ni!
4. Pes Masak Lemak
– Bawang besar, bawang putih, halia, kunyit hidup, cili akar warna hijau
– Bawang besar 3 biji
– Bawang putih 8 biji
– Halia seketul
– Kunyit hidup sebiji
– Cili Hijau (ikut nak pedas mana)
Antara masakan yang boleh gunakan pes ini:
1. Masak lemak ayam,
2. Masak lemak daging
3. Masak lemak ikan
4. Masak lemak ikan masin
Contoh masakan : Masak lemak ikan masin
Cara membuat:
1. Tumis PES 4 (3 SUDU) bersama 1 batang serai yang diketuk.
2. Dah naik bau, masukkan santan & air sedikit.
3. Masukkan asam keping
4. Masukkan ikan masin yang sudah dicuci terlebih dahulu.
5. Masukkan kentang yang sudah direbus terlebih dahulu.
6. Masukkan bendi, tomato dan daun kunyit yang disimpul.
7. Rasa dahulu, kalau kurang masin, letak garam sedikit.
5. Pes Cili Api
– Cili, Bawang Merah (yang kecil), Bawang putih
– Cili 20 biji (kita guna cili akar je, rumah ni tak makan pedas)
– Bawang merah 10 biji
– Bawang putih 5 biji
INI KATEGORI PES SERBAGUNA.
Antara masakan yang menggunakan pes ini:
– Nasi Goreng
– Bihun Goreng
– Mee Goreng
– Maggie Goreng
– Sambal ayam hijau
– Ikan sambal cili api
– Segala jenis tumis boleh guna pes ni (tumis sayur etc)
Nota: Kita berniaga ikan & ayam bakar memang pakai ni
Contoh masakan : Sambal cili ikan kembung
Cara membuat
1. Goreng ikan terlebih dahulu.
2. Tumis pes 5 SENDUK sampai terbit minyak dalam minyak gorengan ikan tadi.
3. Masukkan bawang merah yang dipotong bulat.
4. Masukkan garam & gula sedikit.
5. Masukkan ikan goreng tadi.
6. Pes Kari Ayam/Ikan
– Bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup, cili, serbuk kari
– Bawang merah 20 biji
– Bawang putih 10 biji
– Cili merah 5 biji
– Halia 3 inci (lebih kurang seketul)
– kunyit hidup 2 inci (lebih kurang seketul)
– Serbuk kari ayam (3 peket kecil)
ANTARA MASAKAN YANG BOLEH GUNA PES NI:
1. Of course kari ayam
2. Kari daging
3. Kari telur
4. Ikan Bakar Portugis
Sumber: Awien Ariff
Tanam Sendiri Cendawan Tiram, 4 Hari Dah Boleh Tuai & Boleh Kutip Hasil Banyak Kali

Seronok ‘tanam’ cendawan tiram macam ni, kalau lihat perkongsian Mysarah Mk 4 hari tanam dah boleh tuai. Lagi best lepas tu buat cendawan celup tepung.
Bagi yang suka makan cendawan tiram ini boleh cuba tanam sendiri. Langkah penjagaannya boleh ikut perkongsian Mysarah. Tapi sebelum itu katanya beli dulu bongkah cendawan ini. Boleh beli secara online saja, ada banyak pilihan.
Penjagaan bongkah cendawan tiram
Bongkah cendawan ini boleh beli di Shopee. 4 hari saja dah boleh tuai, boleh tengok gambar-gambar yang dirakam ikut perkembangan cendawan.
Saya kongsikan juga cara penjagaan bongkah cendawan ini yang diperoleh dari penjualnya sendiri.
1. Letak bongkah di tempat yang lembap dan teduh cahaya matahari yang sikit). Saya letak atas rak, bawah sinki yang bertutup tapi buka sikit pintu untuk pengudaraan.
2. Setelah bongkah sudah matang (putih keseluruhan):
2(a)– Buka penutup dan spray air di sekeliling cendawan 3 kali sehari, selepas 7-10 hari, cendawan akan tumbuh.
– Saya spray sekali saja cuma perlu letak kain lembap atas bongkah cendawan & letak 1 bekas berisi air berdekatan bongkah supaya bongkah sentiasa lembap.
– JANGAN sembur air terus di mulut bongkah untuk mengelakkan tumbuh kulat hijau.
– Selepas buka penutup, kalau ada nampak seperti kulat lain pada mulut bongkah korek buang kulat dulu kemudian dan :
2(b) -Tutup semula dengan penutup rehatkan selama 7 hari (Semasa tutup, tak perlu siram air lagi). Selepas itu ikut langkah 2(a) di atas.
3. Selepas petik cendawan, korekkan sisa akar yang tertinggal dan ikut langkah 2(b) di atas.
4. Selepas 7 hari, ikut langkah 2(a) lagi di atas, cendawan akan keluar lagi. Begitulah ulang prosesnya 2(b) & 2(a) iaitu :
Selepas korek, rehat 7 hari tutup penutup dan jangan siram. Dalam masa 7 hari cendawan akan mula tumbuh, kemudian boleh tuai. Selepas tuai buat lagi proses korek sisa akar.
INFO
- Cendawan dari bongkah boleh dituai 6-8 kali.
- Untuk yang separuh matang, perlu tunggu 2-3 minggu baru boleh penutup
- Jika cendawan tidak keluar dalam masa 2 minggu, mungkin mulut tersumbat dengan benih, guna sudu yang bersih korek biji benih dan tutup 7 hari baru buka.
Seronok tengok cendawan tumbuh, hari-hari belek. Kepada yang belum pernah tanam boleh cuba, best. Harga pun tersangatlah murah. Saya beli bongkah ini tahun lepas saya beli dan selepas 9 bulan masih lagi beri hasil.
Jika nak cuba tanam cendawan tiram, bongkahnya boleh beli di SINI
Selamat mencuba.
Sumber: Mysarah Mk
Artikel berkait: Tanam Sendiri Cendawan Kukur, 7 Hari Dah Boleh Makan