Ramai yang bakal atau bercadang menunaikan umrah selepas musim haji ini. Selain persiapan ibadah, dan ilmu dah tentu juga kena menyiapkan keperluan untuk dibawa ke sana.

Biasa terjadi kalangan jemaah terutama Muslimah membawa banyak barang ke sana dan pulang dengan lebih banyak barang hingga beg ‘beranak pinak’. Supaya situasi ini tidak terjadi perkongsian dari Zuraida Lazni boleh dijadikan panduan buat yang bersiap mengerjakan umrah.

Tip packing pergi umrah untuk Muslimah supaya beg tak ‘beranak’

Tip untuk ke Umrah atau haji, supaya balik nanti beg tak beranak, bagi Muslimah. Brutal version :

Tip ‘Packing’ Untuk Pergi Umrah Buat Muslimah Supaya Beg Tak Banyak & ‘Beranak’

1. Bawa baju untuk 1-2 hari sahaja, selebihnya beli saja sebab last-last pun mesti terbeli. Eh…Ni cantik, terbeli…

2. Bawa satu sandal saja, tak payah bawa 2-3 kasut konon nak mendaki la, apa laa. Bawak sandal yang senang nak sodok kaki and yang kat sole ada grip, lantai marble. Nak kena balance kalau sole licin, nak bukak-pakai masa masuk keluar masjid. Fast game. Silap-silap sandal tercampak.

3. Bawa satu set telekung saja, tak payah nak konon tukar-tukar telekung, sebab travel agen akan beri mini telekung, nanti itu jugak yang dipakai.

4. Bawa disposable panties, cari yang pakai buang, tak payah sibuk nak cuci. Bawak dari sini, sebab kat sana takde, susah cari. Tanya Pak Arab/Bangladeshi mereka tak faham.

IKLAN

Tip ‘Packing’ Untuk Pergi Umrah Buat Muslimah Supaya Beg Tak Banyak & ‘Beranak’

Klik SINI untuk beli

5. Bawa panty liners, sebab di sana mahal.

6. Bawa sock yang mudah wuduk, jadi tak menyusahkan nak bukak dan pakai, kaki basah.

Tip ‘Packing’ Untuk Pergi Umrah Buat Muslimah Supaya Beg Tak Banyak & ‘Beranak’

IKLAN

Klik SINI untuk link di Shopee

7. Bawa 1-2 helai instant tudung yang panjang, senang sarung untuk pergi makan, so mini telekung tak kotor terpercik Kambing Nasi Arab.

Selain itu:  6 Gaya Muslimah Sejati Oki Setiana Dewi Yang Sejuk Mata Memandang

8. Kalau sakit, pergi doktor yang travel agent dah bayar insurance, free. Jangan beli ubat di farmasi, mahal. Harga ubat boleh beli satu jubah. Bawa ubat sendiri, especially Strepsil, kat sana paling murah is SAR29.

9. Nak beli kurma, kalau boleh jangan beli di Pasar/Ladang Kurma, dah commercialised, their customers are only those yang datang dengan bus. Beli kurma kat wholesale kat mall. Lagi murah, yang lain-lain boleh cari di Bin Dawood.

IKLAN

Bila beg pergi tak berat, balik tak perlu tambah bag. Apasal pergi satu, balik 3, itu tak termasuk handcarry 7 kg.

Yang penting, be humble, cepat membantu, ramah, dan selalu bersyukur kepada Allah dan berterima kasih kepada pegawai yang banyak membantu.

Selalu bersangka baik kepada Allah dalam apa situasi pun. HE IS THE BEST PLANNER.

Semoga bermanfaat.

Klik SINI kalau nak beli lugage ya

Sumber: Zuraida Lazni

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI