Kalau tanam pokok pudina di rumah senang bila nak guna dalam masakan atau minuman. Boleh petik daun yang segar, ini kelebihan bila kita tanam sendiri.

Tapi bila pokok dah lama tumbuh biasanya daun dan batang pokok ini mulalah jadi hitam dan gugur. Hingga akhirnya pokok pun mati.

Sebenarnya ada tip penjagaan yang perlu dilakukan bila pokok pudina berdepan masalah ini supaya kekal segar sentiasa. Boleh ikut panduan yang diberi oleh Azura Mohamad.

Tip penjagaan pokok pudina hidup segar bertahun-tahun

Bila ada daun pudina tanam dekat pasu dan hidup memang super menjimatkan dan seronok rasa. Ini cara saya nak kekalkan daun pudina hidup segar dan bertahun-tahun hidup.

✅Bila batang dan daun-daun semakin hitam dan gugur, ambil gunting dan potong batangnya. Tinggalkan sedikit di atas tanah.

IKLAN

✅ Batang yang berwarna hitam di atas tanah pilih dan buang.

✅Letak di tempat yang redup dan siram sekurang-kurangnya sekali sekali.

IKLAN

Gambar pertama pokok pudina saya sudah 3 tahun lebih saya jaga. Sekarang waktunya untuk buang daun dan batang yang hitam. Ini pokok induk yang saya beli.

Tip Penjagaan Pokok Pudina Supaya Kekal Segar & Hijau Bertahun-Tahun Lamanya. Bila Daun Jadi Hitam Buat Langkah Ini

IKLAN

Gambar kedua setelah sebulan dipotong. Daun mulai subur dan bolehlah petik untuk dimasukkan ke dalam air teh untuk sarapan pagi ini. Pokok kedua ini saya tanam dari keratan batang pokok induk tadi.

Tip Penjagaan Pokok Pudina Supaya Kekal Segar & Hijau Bertahun-Tahun Lamanya. Bila Daun Jadi Hitam Buat Langkah Ini

Semoga bermanfaat

Sumber: Azura Mohamad

Selain itu:  Nak Tanam Semula Sayur Dalam Pasu, Rawat Dulu Tanah Lama Supaya Kembali Subur. Ini Langkahnya
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI