![Untitled design (13)](https://cdn.vanillakismis.my/2023/02/Untitled-design-13-696x371.jpg)
Kalau tanam pokok pudina di rumah senang bila nak guna dalam masakan atau minuman. Boleh petik daun yang segar, ini kelebihan bila kita tanam sendiri.
Tapi bila pokok dah lama tumbuh biasanya daun dan batang pokok ini mulalah jadi hitam dan gugur. Hingga akhirnya pokok pun mati.
Sebenarnya ada tip penjagaan yang perlu dilakukan bila pokok pudina berdepan masalah ini supaya kekal segar sentiasa. Boleh ikut panduan yang diberi oleh Azura Mohamad.
Tip penjagaan pokok pudina hidup segar bertahun-tahun
Bila ada daun pudina tanam dekat pasu dan hidup memang super menjimatkan dan seronok rasa. Ini cara saya nak kekalkan daun pudina hidup segar dan bertahun-tahun hidup.
✅Bila batang dan daun-daun semakin hitam dan gugur, ambil gunting dan potong batangnya. Tinggalkan sedikit di atas tanah.
✅ Batang yang berwarna hitam di atas tanah pilih dan buang.
✅Letak di tempat yang redup dan siram sekurang-kurangnya sekali sekali.
Gambar pertama pokok pudina saya sudah 3 tahun lebih saya jaga. Sekarang waktunya untuk buang daun dan batang yang hitam. Ini pokok induk yang saya beli.
Gambar kedua setelah sebulan dipotong. Daun mulai subur dan bolehlah petik untuk dimasukkan ke dalam air teh untuk sarapan pagi ini. Pokok kedua ini saya tanam dari keratan batang pokok induk tadi.
Semoga bermanfaat
Sumber: Azura Mohamad
Tak Perlu Beli, Buat Sendiri Saja Sos Carbonara. Homemade, Mudah, Sekali Buat Dapat Sekuali!
![Tak Perlu Beli, Buat Sendiri Saja Sos Carbonara. Homemade, Mudah, Sekali Buat Dapat Sekuali!](https://cdn.vanillakismis.my/2020/08/239254-14_50_128714.jpeg)
Bila teringin nak makan spageti carbonara, teringat sos yang dah siap dalam tin. Macam-macam jenama ada. Tapi bila masak kuantitinya sikit saja. Kena beli 2 tin baru cukup kalau nak makan sekeluarga.
Sebenarnya daripada beli lebih baik buat sendiri sebab cara membuat sos carbonara ini tak susah mana pun. Jimat juga, sekali buat dapat sekuali. Hasilnya pun puas hati sedap, pekat likat! Resipi perkongsian Arieza Rieza.
Homemade sos carbonara pekat likat
Bahan sos creamy carbonara (untuk sebungkus spageti):
Mentega
Bawang holland – potong dadu
Tepung gandum – 3 sudu makan
Air – 3 cawan
Susu full cream – 4 cawan
Tatura cream cheese – yang kecil dibelah dua. Ambil sebahagian dan kisar dengan air supaya tak berketul.
Garam, lada hitam, oregano
Daging cincang
Sosej dipotong kasar
Lada benggala
Langkah membuat:
- Panaskan mentega kemudian masukkan bawang holland. Tumis sehingga keperangan
- Masukkan daging cincang, kacau sehingga masak.
- Kemudian masukkan tepung gandum. Kacau sehingga keperangan sedikit.
- Dah agak kering masukkan air dan kacau jangan sampai berketul. kemudian masukkan susu full cream. Kalau pekat tambah lagi susu.
5. Masukkan ke semua bahan lain termasuk cream cheese.
6. Rasa, kalau semua dah ok tutup api dan hidang bersama spageti.
Selamat mencuba
Sumber: Arieza Rieza
DIY Skrub Bibir Dari Madu & Kunyit Rawat Bibir Hitam & Kering Jadi Merah Pink!
![DIY Skrub Bibir Dari Madu & Kunyit Rawat Bibir Hitam & Kering Jadi Merah Pink!](https://cdn.vanillakismis.my/VanillaKismis/2de0815f53b205c4799097860f4bf8c9/skurb.jpg)
Setiap hari oles gincu tak dinafikan sedikit sebanyak menjejaskan keadaan kulit bibir. Begitu juga jika tersilap pakai gincu boleh buat bibir kering dan menggelupas serta hitam. Maklumlah bahan-bahan yang terkandung dalam gincu ini adalah bahan kimia.
Bila bibir jadi begini sebaiknya kita rawat dengan cara semula jadi. Boleh ikut cara yang dipraktik oleh Afieyzea Aleeschaylee yang menggunakan skrub buatan sendiri dari madu dan kunyit.
Tengoklah bibir dia merah pink. Cantik semula jadi. Skrub bibir ini juga mudah untuk dihasilkan selain punya khasiat lain terutama dalam merawat bibir yang selalu dioles lipstik.
Skrub bibir untuk yang selalu pakai lipstik
Hari ini, Afiey nak share cara tradisional, dijamin selamat untuk menyihatkan bibir wanita yang suka pakai lipstick.
Kadang-kadang kita tak sedar ada bahan-bahan yang dicampur tidak elok untuk bibir.
Semestinya kunyit wajib ada dalam setiap petua.
Bahan-bahan:
- Kunyit
- Madu
Cara Penyediaan:
- Campurkan kunyit dan madu.
- Kacau sambil hancurkan kunyit agar sebati dengan madu.
Cara penggunaan:
- Sapu rata pada bibir.
- Biar kering selama 10 minit.
- Selepas kering, gosok untuk buang lip skrub.
Khasiat kunyit untuk bibir
- Kandungan antiseptik & anti bakteria semulajadi dalam kunyit membantu masalah bibir kering dan luka.
- Kaya dengan Vitamin C semulajadi memberikan tona untuk bibir. Mengandungi anti-inflamasi untuk membantu mengurangan kehitaman pada bibir.
Khasiat Madu Untuk Bibir
- Membantu memberi tona dan memerahkan bibir secara semulajadi.
- Mengubati bibir yang kering, pecah dan hitam.
- Melembabkan bibir.
INFO
- Lip skrub ini sesuai untuk mereka yang ada masalah bibir pecah, kering dan hitam (perokok).
- Jika ada lebih, boleh simpan dalam peti ais.
- Jangan kerap menjilat bibir kerana ia akan membuatkan bibir bertambah kering.
- Banyakkan minum air putih, bukan saja baik untuk bibir tapi baik untuk kulit.
Sumber: Afieyzea Aleeschaylee
Tip Beli Biji Benih, Kena Tahu Dulu Jenisnya. Hybrid Hasil Elok Tapi Boleh Tanam Sekali Saja
![Tip Beli Biji Benih, Kena Tahu Dulu Jenisnya. Hybrid Hasil Elok Tapi Boleh Tanam Sekali Saja](https://cdn.vanillakismis.my/2023/02/Untitled-design-2023-02-02T165012.372.jpg)
Ada sayur yang boleh ditanam melalui keratan, menggunakan tunggul dan ada yang memang perlu menggunakan biji benih.
Bagi yang perlu guna biji benih sebaiknya sebelum beli, kita ada pengetahuan tentang jenis biji benih ini. Dikongsi oleh Nazrul Azam dua jenis utama biji benih ini perlu kita tahu sebelum beli.
Sebelum beli biji benih kena tahu jenisnya
Sebelum kita pegi beli biji benih, sama ada di supermarket, nursery, kedai hardware, online atau di mana saja baik kita kenali dulu jenis-jenis biji benih di pasaran. Ketahuilah bahawa bukan semua biji benih adalah sama. Biji benih ada 2 jenis utama. HYBRID / F1 atau HEIRLOOM / OPEN POLLINATION.
- Jenis Hybrid / F1
Biji benih berstatus HYBRID / F1 adalah biji benih yg telah dihasilkan melalui proses scientific rumit di dalam makmal. Kebanyakannya telah dimodify secara genetik (GMO) untuk memberikan hasil yang telah ditentukan. Contohnya : buah lebih besar, banyak, tahan penyakit dan lain lain.
Walaupun ada yang bukan GMO tapi ianya masih melalui proses rumit yang hanya boleh di lakukan oleh syarikat besar. How to know? Tengok nama dan packaging. Mengikut undang-undang, ianya mesti dilabelkan dengan betul. Jadi lihat paket, cari ada ke words Hybrid atau F1. Kalau takde maknanya bukan.
Satu lagi cara mudah ialah namanya. Biji benih hybrid selalunya ada nama yang fancy seperti Cili Kulai, Timun Satay King, tomato Mayang Mengurai dan macam-macam lagi. Semua hybrid la tu. Dengan segala kelebihan hybrid, maka mestilah ianya terbaik kan? Tak juga, jom kita tengok sisi negatif pula.
-Hybrid ini kebanyakannya adalah GMO. Kadang-kadang kita tak tau pun sama ada ia GMO atau bukan. Pengeluar tak perlu mention pun tentang perkara ini. Pada saya, kurang baik untuk environment. Ianya dah diubah dari kejadian asalnya.
-Hybrid lebih mahal. Memanglah company dah belanja banyak modal untuk develop seeds ini so obviously dorang nak recover balik investment dorang. Tapi orang kata sama juga harga RM 3 sepaket? Ye, tuan puan, sama tapi cuba tengok isi sepeket tu dan bandingkan. Kadang-kadang kita beli sepaket biji benih tembikai hybrid RM3 tapi isinya ada 4 biji je.
-Hybrid Kita boleh tanam sekali saja! Maknanya, bila dah keluar hasil nanti kita tak boleh simpan bijinya untuk tanaman semula. 99% chances tak akan jadi. Sebabnya ialah biji benih hybrid ni juga telah dimodify untuk hanya berikan hasil terbaik SEKALI saja. Jadi kalau nak tanam lagi, beli lagi la.
Tak galakkan anda simpan biji benih dari sayur atau buah yang dibeli, especially yang nampak sangat besar / cantik. Kalau tanam semula susah sangat nak jadi.
Heirloom / open pollination
Ianya biji benih secara traditional. Dulu orang tua kita simpan biji benih untuk semua tanamannya hingga beberapa generasi tanaman tu, inilah heirloom. Biji benih yang disimpan untuk beberapa generasi tanaman yang sama.
Tapi, takde expired ke biji benih yang simpan lama? Biji benih yang disimpan dengan baik (kering Dan gelap), berpuluh tahun pun boleh. Biji benih jenis ini, semuanya dihasilkan oleh petani sendiri atau syarikat biasa tanpa melibatkan makmal berjuta ringgit.
Ianya dihasilkan melalui pengalaman dalam menentukan tanaman-tanaman yang terbaik untuk menghasilkan biji benih yang paling baik secara open pollination yang terkawal.
Biji benih heirloom / open pollination ini biasanya akan memberikan hasil yang baik secara konsisten. Dan yang paling penting, Kita nak simpan biji benih untuk tanam semula, boleh tiada masalah. Insha’Allah ianya akan berikan hasil yang sama baik.
Jadi mana yang lebih baik? Pada saya, saya lebih suka heirloom / open pollination seeds. Ianya adalah hasil kerja keras petani sendiri dan disokong oleh syarikat-syarikat kecil.
Sharing ikhlas:Nazrul Azam