![topcicak](https://cdn.vanillakismis.my/2019/05/topcicak-28_48_313301-696x365.jpg)
Salah satu tempat dalam rumah yang wajib kita bersihkan dan akan selalu buat kita geram adalah tepi tingkap. Selalunya inilah lokasi yang penuh dengan tahi cicak.
Bukan saja nampak kotor tapi baunya pun busuk. Bagi yang ada masalah ini di rumah boleh ikut petua daripada Roslina Hashim ini untuk menghalau cicak sekali gus menghindarkan dari masalah tahi cicak di lantai dan juga tepi tingkap.
Bahan-bahan yang diperlukan ialah:
- 1/3 cuka makan
- 1/3 air
- 1/3 cecair pencuci pinggan
Cara membuat:
Campurkan kesemua bahan-bahan diatas. Sembur di kawasan yang cicak suka bersembunyi terutama berhampiran dengan lampu.
Racun ini boleh juga digunakan untuk halau semut. Lepas semburan, cicak takkan lagi berani datang di kawasan yang telah di spray tadi. Semoga membantu.
Cuma Kisar Biskut Marie, Gaul, Sejukkan. Mudah Sangat Buat Bebola Coklat Cheese Ini, Tak Perlu Bakar Pun
![Cuma Kisar Biskut Marie, Gaul, Sejukkan. Mudah Sangat Buat Bebola Coklat Cheese Ini, Tak Perlu Bakar Pun](https://cdn.vanillakismis.my/2022/01/Untitled-design-2022-01-14T122924.600.jpg)
Nampak macam coklat Ferrero Rocher yang mahal tu, tapi bukan. Yang ini bebola kek coklat cheese ilham Iedaa Jahaya untuk anak-anaknya.
Tak guna bahan mahal sebab bahan utamanya cuma biskut Marie saja bersama coklat masakan dan cream cheese. Menarikkan! Cara membuatnya pun mudah, gaul dan sejukkan. Tak perlu bakar.
Nak cuba, ini cara membuatnya.
Bebola kek coklet bercheese dari biskut Marie
Bahan-bahan:
- 1 paket biskut Marie – perisa coklat atau asli ikut suka
- 250g cream cheese Tatura
- Coklat masakan Berlys – 2 cawan
- Gula aising secukupnya – jika mahu manis
Cara membuat
1. Kisar halus biskut Marie.
2. Gaul biskut bersama dengan krim cheese Tatura hingga sebati menjadi doh. Jika nak lebih manis boleh tambah gula aising.
3. Ambil sedikit doh dan buat bentuk bebola hingga habis. Ketepikan sekejap, Tak perlu bakar ya.
4. Cairkan coklat masakan guna kaedah double boiler.
5. Ambil bebola biskut dan golekkan dalam coklat cair supaya semua bahagian diliputi coklat.
6. Boleh juga taburkan badam yang dipanggang sekejap.
7. Selepas bebola dicelup dalam coklat cair, angkat dan letak dalam paper cup. Masukkan terus dalam peti sejuk untuk keraskan coklat.
Coklat dah keras boleh terus dimakan. Untuk kuantiti bahan di atas boleh dapat 50 biji biskut.
Selamat mencuba.
Sumber: Iedaa Jahaya
Panduan Makan Ubat Bulan Puasa Terutama Jika Kena Ambil 3-4 Kali Sehari
![Panduan Makan Ubat Bulan Puasa Terutama Jika Kena Ambil 3-4 Kali Sehari](https://cdn.vanillakismis.my/2020/04/untitled-2-30_52_995996.jpg)
Ramai saja kalangan kita yang ada masalah kesihatan namun diizinkan untuk berpuasa tapi pada masa yang sama perlu mengambil ubat.
Persoalannya bagaimana nak ambil ubat terutama jika perlu makan 2-3 kali sehari ketika bulan puasa.
Boleh ikut panduan yang diberikan oleh Public Health Malaysia ini.
Apa yang perlu dilakukan adalah ubah masa pengambilan ubat. Jika ada masalah boleh rujuk dahulu profesional kesihatan terutamanya ahli farmasi untuk penerangan lanjut.
Panduan pengambilan ubat di bulan puasa
KEKERAPAN | MASA PENGAMBILAN | |
SEBELUM MAKAN | SELEPAS MAKAN | |
1 x sehari |
|
|
2 x sehari |
|
|
3 x sehari |
|
|
4 x sehari | Bergantung kepada jenis penyakit atau minta nasihat akan alternatif lain jika ingin berpuasa. Sila rujuk kepada ahli farmasi.
|
Sumber: Public Health Malaysia
Cara Buat Ayam Goreng Upin Ipin, Rahsia Rangup Sampai Petang Tepung Kena Bancuh Sendiri
![Cara Buat Ayam Goreng Upin Ipin, Rahsia Rangup Sampai Petang Tepung Kena Bancuh Sendiri](https://cdn.vanillakismis.my/2023/06/Untitled-design-2023-06-14T122750.044.jpg)
Kalau tengok cerita Upin Ipin mesti akan ada part makan ayam goreng kegemaran ni. Memandangkan anak-anak kita pun suka ayam goreng jom lah kita buat ayam goreng Upin Ipin ini.
Nampak macam goreng biasa saja tapi rasanya memang boleh buat bukan saja anak, mak ayah pun ketagih. Cara membuatnya dikongsi oleh Jimmy Aisy.
Resipi ayam goreng Upin Ipin
Bahan-bahan
– Peha Ayam
– 4 ulas bawang putih di tumbuk halus
– 1/2 inci halia ditumbuk halus
Gaul ayam dengan dua bahan ini dan letak tepi dulu.
Bahan untuk tepung salutan
– 3 sudu makan tepung gandum
– 2 sudu makan tepung beras
– 1 sudu makan tepung ubi
– 1 sudu kecil baking powder
– 1 sudu kecil white pepper
– 1 sudu kecil black peppercorns
– 1 sudu kecil ketumbar *
– 1 sudu kecil jintan manis *
– 2 sudu kecil jintan putih *
– Pink Salt Himalayan secukup rasa
– Perasa secukup rasa
Cara membuat:
1. Sangai bahan yg bertanda dan kisar halus. Kemudian masukkan kesemua tepung dalam satu bekas dan gaulkan sehingga rata. Masukkan juga bahan sangai yang dikisar tadi.
2. Seterusnya masukkan baking powder, garam, perasa, white pepper, black peppercorns dan gaul rata. Jika nak pedas boleh tambah chilli powder.
3. Ambil sesudu makan tepung yang sudah dibancuh dengan bumbu kemudian gaul dengan peha ayam. Biar basah sikit, selepas itu baru gaul dengan tepung yang banyak. Biarkan ayam disalut rata macam tepung gomak ok.
4. Sediakan kuali atau peiruk dan goreng ayam guna minyak yang banyak sehingga ayam tenggelam.
Pastikan minyak kena betul-betul panas, baru tepung terus lekat, api kena perlahan supaya bahagian dalam ayam masak.
5. Jangan balik-balikkan ayam ketika menggoreng. Goreng ayam dalam 8 ke 10 minit, lepas 4 minit baru balikkan dan goreng satu bahagian lagi selama 4 minit lagi.
6. Dah garing angkat dan tos minyak. Ayam ini akan rangup sampai ke petang.
Info: Lebihan tepung boleh simpan, masuk dalam belas bertutup rapat.
Selamat mencuba.
Sumber: Jimmy Aisy