
Nak pakai sebiji dua saja tapi kalau beli di pasar raya ada yang dah siap pek dalam jumlah banyak. Sudahnya baki terbiar kering atau busuk.
Sudah limau kasturi, lemon yang kita beli tak membazir boleh ikut tip yang dkongsi Siti Fatimah Abas ini. Cara ini berbulan-bulan boleh simpan.
1. Potong dua limau yang nak disimpan supaya mudah nak perah nanti.
2. Kemudian perah, guna tapis untuk asingkan biji.
3. Dah dapat secawan
4. Sudukan ke dalam bekas kiub ais.
5. Simpankan dalam peti sejuk beku semalaman supaya betul-betul beku.
6. Esoknya dah boleh keluarkan dan simpan dalam bekas. Bila nak guna senang, cuma ambil seketul dua yang perlu untuk masak.
Nak guna untuk buat teh o limau, sambal belacan ambil saja.
Selamat mencuba!
Sumber Siti Fatimah Abas
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI
Download
sekarang!
Buat Sandwic Strawberry & Chocolate Peanut Butter, Guna Roti Ini. Confirm ‘Laris’ Waktu Jamuan Sekolah Anak

Minggu ini dan minggu depan banyak majlis jamuan diadakan di sekolah. Bagi mak-mak terutama yang bekerja selalu tercari-cari menu apa yang nak dibawa untuk anak bersekolah ini. Kalau boleh yang mudahlah kan.
Nak senang boleh buat sandwic menarik ini. Tak perlu masak beli roti saja. Tapi pastikan guna roti butterscotch dan coklat kismis untuk dapat warna ini. Untuk filling boleh sapu dengan jem strawberi dan chocolate peanut butter. Menarik idea dikongsi oleh Syahirah Adnan ini kan.
Sandwic mudah buat dan confirm laris untuk jamuan sekolah anak

Caranya:
1. Beli 1 bungkus roti butterscotch dan 1 bungkus roti coklat kismis ( 2 bungkus roti ini boleh dapat satu box sandwich, ada lebih lagi roti butterscotch).

2. Sapu jem strawberi atau strawberi filling pada satu keping roti coklat.
3. Sapu chocolate peanut butter pada sekeping lagi roti coklat.

4. Letak atau tindih roti butterscotch di bahagian tengah kemudian potong 4 bentuk X. Boleh buang tepi kulit roti. Siap!

Selamat mencuba.
Sumber: Syahirah Adnan
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI
Download
sekarang!
Tak Semua Buah Sesuai Dimakan Waktu Diet, Begini Cara Nak Pilih

Buah ialah sumber vitamin dan serat (fibre) yang elok dimakan untuk menambah kesihatan tubuh. Ketika diet, ramai yang mula meninggalkan makanan berminyak dan menggantikannya dengan buah.
Pun begitu, buah apa yang elok dimakan? Ini kerana ada buah yang tinggi kandungan gula. Gula ialah ‘musuh’ bagi orang yang sedang berdiet. Coach pelangsingan, Fatin Najwa ada berkongsi tip mengenai buah yang sesuai dimakan ketika sedang diet.
Cari buah yang rendah kadar GI
APA JE BUAH YANG BOLEH MAKAN BILA TENGAH DIET NI? BETIK BOLEH TAK?
Okay saya selalu dapat soalan ni. Pasal pilihan buah apa nak makan masa tengah diet dan berapa biji atau kuantiti boleh makan. B
Buah- buahan bagus kerana ia membekalkan sumber fiber dalam makronutrien yang diperlukan badan kita setiap hari. Tapi jangan tak tahu, buah juga ada kandungan karbo (dari gula buah) jadi penting untuk tahu mana yang ok dan tak berapa ok.
Yang bagus untuk diamalkan secara kerap ialah buah dalam kategori LOW GI (glycaemic index). GI ni ada kena mengena dengan craving pada benda manis, high carbs dan constantly rasa lapar jika korang ambil more high GI food.
Ambil buah ini di antara waktu makan
Buah bagus diambil in between main meals sebagai snacking. Bajet kalori around 100-150 kalori. Jjadi kalau epal, pisang, pear, jambu batu ke (low GI) boleh ambil sebiji per snacktime. Kalau betik (GI sederhana) ambil sepotong je. Buah yang tinggi GI jangan selalu amalkan masa tengah diet, sekali sekala ok.
Mana nak tahu ni? Google je “low GI fruits” untuk check apa lagi buah yang bagus makan ketika diet, lihat senarai di bawah. Mana yang tinggi, mana yang sederhana dan mana yang rendah kadar GI.
Indeks Glisemik (GI) ialah kiraan gula dalam makanan. Bacaannya ialah:
Rendah: 55 dan ke bawah
Sederhana: 56 to 69
Tinggi: 70 dan ke atas
Jadi, buah apa yang sesuai dimakan ketika diet?
1. Ceri (GI 20)
2. Limau gedang (GI 25)
3. Aprikot (GI 32)
4. Pir (GI 38)

5. Epal (GI 39)

6. Oren (GI 40)

7. Plum (GI 40)

8. Strawberi (GI 41)

9. Pic (GI 42)

Sumber: Fatin Najwa
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI
Download
sekarang!
DIY Buat Counter Island, Boleh Jadi Meja Makan & Simpan Barang. Jimat RM1k Bila Buat Sendiri

Counter island ini memang banyak kegunaan di rumah terutama bagi kediaman yang dapurnya keluasan agak terhad.
Boleh jadi meja makan dan juga tempat simpan barang, pada masa yang sama ia juga boleh jadi pemisah ruang dapur dan ruang makan.
Perabot ini biasanya perlu ditempah untuk ikut kesesuaian rumah dan harganya memang agak mahal. Bagi yang berhajat untuk mengadakan meja ini tapi pada masa yang sama mahu berjimat boleh juga cuba buat sendiri seperti mana yang dilakukan oleh Faiz JoYs.
Buat sendiri counter island

Nekad buat sendiri sebab kalau tempah ikut saiz kita nak kena RM1500. Buat sendiri kos semua dalam RM500.
Kos macam mahal sebab papan atas guna dari meja makan kayu 20mm. Wife pun happy boleh sumbat oven dan microwave.
Siapa yang nak DIY, ini kayu dan ukuran saya gunakan
https://shope.ee/AUNw2oT7as
15mm
45cm x 100cm (2 keping)
45cm x 90cm ( 1 keping)
45cm x 70cm ( 1 keping)
45cm x 48.5cm ( 2 keping )
45cm x 120cm ( 1 keping )
123cm x 100cm ( 1 keping)
Kayu pine utk tulang atas bawah
45mm x 15mm (4 kaki ) (2btg)
80mm x 15mm (4 kaki ) (2btg)
https://shope.ee/6AEwsA52mY
Table top 20mm
29inci x 50inci
https://shope.ee/6pUdf70zCP

Cara membuat
- Kayu dah siap potong, dicantumkan untuk bahagian bawah dan bahagian tepi serta rak. Guna tapping skru beli di kedai Eco.

2. Siap pasang dinding belakang.

3. Boleh cat, lapis dulu dengan sealer.

4. Kemudian boleh cat, yang ini guna warna hitam.

5. Cat dah kering boleh pasang table top. Siap

Selamat mencuba
Sumber: Faiz JoYs
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI
Download
sekarang!

2. Kemudian perah, guna tapis untuk asingkan biji.
3. Dah dapat secawan
4. Sudukan ke dalam bekas kiub ais.
5. Simpankan dalam peti sejuk beku semalaman supaya betul-betul beku.
6. Esoknya dah boleh keluarkan dan simpan dalam bekas. Bila nak guna senang, cuma ambil seketul dua yang perlu untuk masak.
Nak guna untuk buat teh o limau, sambal belacan ambil saja.


