
Bagi mereka yang suka dekorasi kemas, salah satu yang menyakitkan mata adalag susunan langsir yang tidak sekata. Terutama untuk yang jenis eyelet.
Kadang kita tertanya-tanya macam mana rumah orang lain susunan sama, sekata saja.
Rupanya ada cara yang sangat mudah untuk dapatkan kesan susunan langsir sebegini. Kita tak fikir pulak!
Cuma guna cawan plastik saja. Trik ini dikongsi oleh Lia Johari
Trik susunan langsir eyelet jadi sekata

Sakit mata bila tengok susunan/gelembung langsir eyelet tak sekata kan.
Saya kongsikan cara jimat DIY curtain devider guna plastik cup.
Guna cawan plastik
1. Belah dua cup dan potong bawah cup bentuk bulat untuk muat masuk dalam rod langsir.

2. Kemudian letakkan cup pada rod langsir di setiap bahagian gelembung kain langsir.

Hasilnya…Sama sekata!

Info VK: Boleh juga guna tissue roll
Sumber: Liya Johari
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI
Download
sekarang!
Selain Keratan Batang, Pokok Kari Boleh Tanam Guna Buah Kari. Lagi Banyak Pokok Boleh Dapat

Jika ada menanam pokok kari dan sudah berbuah boleh manfaatkan untuk hasilkan lebih banyak pokok kari dengan cara menyemai buah tersebut.
Ramai yang tak tahu selain menggunakan keratan, kita sebenarnya boleh tanam pokok kari melalui buah kari ini. Malah kaedah ini paling sesuai jika nak menghasilkan pokok dalam jumlah yang banyak.
Cara semaian pokok kari melalui buah ini juga mudah. Panduannya dikongsi oleh Eddy Rusdi Abdullah. Menurut beliau ini kali kedua dia menanam pokok kari melalui buah dan memang menjadi.
Cara tanam pokok kari guna buah kari

1. Pokok kari yang suddah besar akan mengeluarkan bunga kemudian buah. Pilih buah yang sudah matang untuk disemai iaitu buah yang berwarna gelap atau kehitaman.
2. Boleh petik dan terus tanam, elakkan dari jatuh supaya buah tak rosak.
3. Cara semai, cuma buat sedikit saja lubang di tempat semaian dan terus masukkan buah kari. Tak perlu kambus.

4. Selepas 2 minggu biji yang disemai akan bercambah.
5. Pokok yang sudah mengeluarkan daun boleh dialihkan ke pasu yang diisi dengan medium cocopeat dan tanah organik.

6. Lakukan siraman 2 kali sehari, pokok kari suka banyak air. Lagi banyak air lagi gemuk dan besar daunnya. Tapi pastikan air tidak bertakung.
TIP
- Letak pokok kari tempat redup tapi kena cahaya matahari.
- Baja 1 atau 2 minggu sekali. Kalau kurang besar cari baja subur, kalau kurang daun cari baja lebatkan daun.
Selamat mencuba.
Sumber: Eddy Rusdi Abdullah
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI
Download
sekarang!
Cara Buat Kuah Mi Kari Yang Sedap ‘Meletup’. Confirm Hirup Sampai Licin

Selain mi sup, hidangan mi kari juga antara yang disukai ramai. Boleh jadi menu pagi, tengah hari, petang dan malam. Tapi jarang jumpa jumpa kedai yang hidangkan mi kari sedap.
Nak tak nak kena buat sendiri kalau teringin. Jika bercadang nak makan mi kari boleh guna cara yang dikongsi Afy Al Habibi untuk buat kuahnya. Hasilnya sedap ‘meletup’. Confirm hirup kuah sampai licin. Tengok gambar pun dah terliur.
Cara buat kuah mi kari sedap letup

Jom kita mulakan masak Kuah Mi Kari Netupp (untuk saiz hidangan 4-5 orang makan).
1. Sediakan bahan kisar lain;
– 3 biji bawang merah saiz bola ping pong
– 1 ulas bawang putih
– 1/2 sudu besar ketumbar+jintan manis
– sehiris nipis halia
– dua hiris bulat nipis serai
– 7 ekor udang kering (tiada dalam gambar)
Kisar semua bahan sehingga lumat.
*sebatang serai & setangkai daun kari digunakan untuk menumis nanti*

2. Panaskan sedikit minyak. Ketuk sebatang serai & masukkan 1/2 tangkai daun kari. Tumis sehingga wangi. (Cikgu tak tumis 4 sekawan pun semalam. Nak masukkan juga terpulang ya). Kemudian masukkan bahan kisar tadi. Biar ditumis sehingga garing. Seterusnya tambahkan 1/2 sudu besar cili boh.

3. Untuk penyediaan campuran rempah;
– 3 sudu besar rempah kari
– 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
– Secubit dua serbuk lada hitam & lada sulah
Masukkan rempah campuran ini ke dalam periuk

4. Diikuti 1/2 sudu besar serbuk lada. Kacau sehingga sebati. (Cikgu memang tak larutkan rempah kering tadi dengan air. Ini memang cara cikgu). Guna api paling perlahan sahaja.

Sebab cikgu nak keluarkan aroma wangi rempah semasa ditumis. Kacau sehingga terbit minyak.

5. Barulah cikgu masukkan 1 cawan kecil air + secubit asam jawa.

6. Masukkan perasa peringkat pertama;
– 1 keping bulat nisse@gula melaka
– 1/3 sudu besar garam
– secubit dua serbuk perisa
Part paling penting juga, cikgu akan tutup periuk waktu ni. Biar tumisan mereneh sehingga pecah minyak. Kira-kira 7-8 minit.

7. Lapisan berminyak macam ni lah cikgu sebut pecah minyak. Barulah masukkan 3 ketul ayam yang dicincang kecil & segenggam kerang. (Nak letak kerang selepas daging ayam masak pun terpulang).

8.Tutup semula periuk.
9. Ok ini selepas 10-15 minit. Tumisan mendidih cantik dan isi ayam sudah masak.

10. Masukkan pula 3 cawan santan. Cikgu guna santan kotak M&S. Diikuti secawan air.
(Tengok kepada kepekatan & sukatan kuah yang diingini).

11.Perasakan kuah peringkat kedua; Garam, gula dan serbuk perisa ikut citarasa sendiri.

12.Masukkan 1/2 kiub ayam Maggi untuk menyedapkan lagi rasa kuah. Biar kuah mendidih.
13.Sediakan bahan tambahan untuk dimasukkan dalam kuah untuk akhir proses masakan;
– tauhu pok (dibelah 4)
– fishcake
– fishball goreng

14.Sebelum ditutup api, masukkan bahan tadi. Kacau sekata. Siap kuah mi kari yang sangat lazat!

Ini bahan sampingan yang mencetus rasa luar biasa :
– telur rebus
– fishball putih (dicelur seketika)
– fuchuk goreng kering (beli siap lalu digoreng sampai garing)
– tauhu (digoreng)
– kacang panjang (dicelur seketika dan direndam dalam ais)
– taugeh (dicelur seketika dan direndam dalam ais)
– limau kasturi
– cili merah
– daun sup
– bawang goreng

Siap hidang. Tengok pun dah terliur.

Mi kari ini confirm tak rasa muak kalau makan.

Dah ada step by step macam ni lebih mudah, ikut saja gerenti jadi. Insya-Allah.
Selamat mencuba.
Sumber: Afy Al Habibi
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI
Download
sekarang!
Buat Sendiri Vanity Mirror Versi Bajet, Guna Barang Kedai RM2 Saja. Jimat!

Dalam bilik orang perempuan mesti akan ada ruang untuk cermin mekap. Kalau dapat vanity mirror macam lagilah suka. Puas hati tengok muka sendiri.
Jangan ingat ini untuk selebriti atau mekap artis saja, kita pun boleh buat sendiri kat rumah. Modal sikit pun takde masalah, boleh ikut perkongsian Siti Teha ini.
Dengan modal tak sampai RM60 siap vanity mirror idaman wanita. Kalau nak cuba buat boleh ikut perkongsian beliau ini.
DIY vanity mirror versi bajet
Cantik tak vanity mirror kita? Hari tu ada kotak lebih tak tahu nak buat apa, so kita buat vanity mirror.
Jumlah kerugian :
- Mentol 8pcs RM16
- Tempat letak mentol warna putih 4 plastik ada 8pcs RM8
- Cermin 4pcs RM8
- Plug 1pcs RM2
- Wallpaper 3pcs RM6
- Gam 1pcs RM2
- Frame kayu letak vanity mirror 4pcs RM8
- Bekas letak barang makeup 2pcs RM4
Total keseluruhan : RM54 sahaja
Idea dari group Deco Eco. Lepas tengok idea dari situ maka terjadinya vanity mirror diy bajet ni. Jimat tak payah nak beli vanity mirror yang harga beratus tu.
Langkah DIY
- Ini bahan yang digunakan. Semua beli di Eco RM2.

2. Tebuk lubang banyak mana yang nak untuk letak lampu tu. Guna kotak aircond, besar sikit.

3. Ini gam dan double tape yang digunakan untuk lekatkan kotak. Kalau ada gam pistol lagi bagus.

3. Pasang wayar macam ini, suami hubby tolong pasangkan sebab tak pandai. Wayar pun boleh beli kat kedai RM2.

4. Dah siap tampal wallpaper sekali.

5. Ini contoh tempat letak barang makeup dan vanity mirror tu. Contoh frame tu sebelah kiri, sebelah kanan dah siap tampal wallpaper. Untuk buat, guna sesiku L. Drill kat dinding.


Ok siap.


Selamat mencuba.
Sumber: Siti Teha
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI
Download
sekarang!

