Mendidik anak tentang Tuhan sememangnya jadi tugas ibu dan bapa. Biasanya kita akan ajar anak  bab ini dalam bahasa yang mudah. Pun begitu bukan senang juga untuk memahamkan anak yang kecil.

Perkara yang sama dilalui oleh pelakon lelaki Zahiril Adzim. Bagi yang mengikuti instagram Zahiril, dia memang selalu berkongsi aktiviti bersama dengan anaknya.

Terbaru dia bercerita tentang bagaimana mengajar anaknya yang berusia empat tahun mengenal Tuhan. Tapi ada perkara mencuit hati berlaku di akhir ceritanya.

Korang kena baca sebab lucu, rasanya ramai kot parent berdepan perkara yang sama!

Kenapa selalu sebut ‘Oh My God’?

Hari tu aku dengan Anaqi dalam kereta berdua otw balik rumah. Mommy takda. Macam biasa kiteorg bersembang lah. Dalam sembang – sembang dia sebut ‘oh my god’. Saja nak bukak topic sambil mendidik, aku mencelah.

“Anaqi, U always say ‘Oh My God’, do you know that u can also say Oh My Allah or Ya Allah?”

“Why?”, dia tanya.

IKLAN

“Because God is Allah, and Allah is God. Do u know who is God, who is Allah?”.

Aku mula nak bertugas sebagai bapa contoh, cuba nak didik anak tentang Ketuhanan. Didik dari kecil, org kata.

“Who?”

Okay, dah sampai masa. On the spot aku cuba ingat balik ayat – ayat yg selalu org pakai bila nak cerita tentang Tuhan dengan anak – anak. Ayat yang simple dan mudah difahami diaorg. Aku mula.

“Allah is the greatest, u know? Because He created me, He created U, He created the trees, and grass, the wind, water, fire”.

IKLAN

Okay apa lagi? Aku nak tambah lagi example supaya dia amazed dengan Allah, jadi aku up sikit lagi.

“He created the sky, He created the stars, the moon, the earth, the whole planet, the whole universe! He created everything! He’s so great, right?”.

Settle, cukup lah kot aku rasa. Paling simple. Takkan aku nak pergi deep lagi tentang Tauhid, tentang rahsia Allah, tentang zat Allah. Gila apa, dia baru 4 tahun. Aku sendiri pun tak habis ngaji lagi. Jadi cukuplah aku rasa. Bagi sikit – sikit yang simple macam ni. Dari masa ke semasa sampai besar, aku ajar lah lagi ikut pemahaman dia.

Dia fikir deep!

Ok, aku seorang bapak yang sedang menjalankan tanggungjawab aku. Semoga dipermudahkan. Amin. Aku tengok muka dia yang semacam sedang berfikir. Deep.

“What about the chair?”

Bai, aku dah sembang sampai bintang, sampai langit bai. Dia balik tanya pasal siapa buat kerusi??

IKLAN

#BapakKauTakkanGiveUp #TapiKenapaKerusi ? #SmarterThanDaddy

Tergelak bila baca anak Zahiril ni tanya pasal kerusi> Apapun kita boleh puji sikap pelakon ini yang berusaha memahamkan anaknya tentang kebesaran Allah Taala.

Parent lain yang ada anak seusia ni boleh juga ikut cara Zahiril tapi kena standby jawapan kalau ditanya soalan yang sama.

 

Sumber: zahiriladzim