Ramai yang ada pengalaman batuk dalam tempoh yang lama, ada sampai sebulan. Ada juga kena hingga lebih 3 bulan sampai dipanggil batuk 100 hari.

Kalau orang perempuan masalah batuk ini memang leceh, sampai terkucil dibuatnya. Ini juga situasi yang dilalu oleh Nurarfina Fatini.

Masalah batuknya akan berlarutan sampai sebulan dan tak reda walau pun dah ambil ubat. Hinggalah akhirnya seorang doktor memberikan resepi buat ubat batuk semula jadi. Inilah yang diamalkan hinggalah batuknya hilang.

Ubat batuk, resepi doktor

Kat sini Kak Sha nak share sikit ubat batuk yg doktor sendiri bagi resepi. Kalau batuk tak sebulan bukan Kak Sha la. Dah tu sampai terkencing, satu masalah bila nak solat. Ubat batuk hospital, klinik, farmasi memang tak jalan.

Last doktor bagi resepi ni memang Kak Sha berurusan dengan dia sejak 18 tahun lalu. Dah tau masalah kesihatan Kak Sha anak-anak dan famili. Memang bagus doktor ni. Ok kat sini Kak Sha sharekan ubat batuk cara tradisi…

Bahan-bahan:

3 cawan air
3 batang serai diketuk
Halia biar banyak sampai rasa pedar-pedar
2 helai daun pandan
1 ketul gula batu @ gula kerek
7 bunga cengkih ( ini Kak Sha tambah )
2 batang kulit kayu manis (ini Kak Sha tambah )
5 hiris lemon( kira setengah biji )

Cara membuat:

1. Rebus kesemua bahan kecuali lemon selama setengah jam.

2. Tuangkan air rebusan dlm tumbler dan perah hirisan lemon. Minum ketika suam.

3. Jika ada balance air rebusan tadi boleh simpan dalam peti sejuk. Nak minum panaskan balik, perah lemon.

4. Resepi doktor ni bukan untuk hilangkan batuk saja. Tapi boleh juga kuruskan badan jika diamalkan hari-hari. Kulit cantik badan wangi.

Hanya bahan-bahan kat dapur ja tau. Sihat dapat, cantik dapat. Bagi Kak Sha sihat itu penting cantik itu bonus. Kalau tak sihat macam mana nak cantik.

Sumber: Nurarfina Fatini

 

 

 

Tinggalkan Komen

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Kumpulan Karangkraf

error: