6 kategori makanan ini sememangnya sudah ada kajian dibuat yang mana cukup berkesan untuk menguatkan sistem imuninasi dan anti virus yang diperlukan terutama ketika wabak virus Covid19 sedang merebak.
Perkongsian ini dibuat oleh Dr. Noordin Darus yang memang selalu berkongsi tip pemakanan dan kesihatan di platform media sosial beliau
Menurut Dr. Noordin makanan ini boleh diambil secara bergilir-gilir setiap hari dalam seminggu untuk mencukupkan keperluan tubuh.
1. Vitamin C
Vitamin C memang diketahui khasiat yang diperlukan untuk meningkatkan sistem imun tubuh bagi melawan penyakit dan virus yang sedang melanda ketika ini. Boleh dapatkan vitamin ini dari buah dan sayur berikut:
Ads
Buah
Guava atau jambu, buah amla, kiwi, buahan sitrus seperti oren, limau, lemon, belimbing, pisang kaki, limau bali, mangga, nenas, durian belanda.
Sayur
Sayuran hijau – cili hijau, merah, capsicum (hijau) brokoli, tomato, bayam, kangkung, ulam, sawi, daun kari.
2. Vitamin D
Ambil yang percuma iaitu dari sinar matahari, atau ambil dari makanan- cendawan, almond, santan, susu soya organik, taufu,telur, ikan liar bukan dalam sangkar.
Ads
3. Zink
Cuma perlu sedikit, at least segenggam biji labu, dark coklat yang tiada atau sedikit gula bukan hot chocolate, latte, mocha) bawang putih, sesame seed, kuaci, bijan, kacang kuda.
4. Selenium
Kacang brazil (cuma 2 biji sehari), biji bunga matahari (satu gengam), kacang pinto, bayam (3 cawan sehari), cendawan shitake
5.Magnesium
Khasiat magnesium diperlukan sedikit saja tapi ia berguna untuk 300 jenis fungsi badan kita contoh jantung, gigi dan lain-lain. Ia juga hilangkan masalah pernafasan, murung, sedih.
Ads
Magnesium boleh didapati dari bayam merah atau hijau, avokado, moringa, lentil, kidney bean, kacang panjang, biji labu, chia seed, biji selasih, dark chocolatte, almond, kacang brazil.
6. Cendawan
Cendawan shitake, lingzhi, di Malaysia ada tiger milk mushroom/ cendawan susu harimau, yang bagus untuk paru-paru, batuk.
Amalkan pemakanan di atas yang mana kebanyakannya mudah untuk diperolehi dan juga murah.
Pokok pudina antara yang selalu ditanam di rumah kerana kegunaannya dalam masakan. Tapi ramai juga yang dah berkali-kali cuba tanam tapi tak juga hidup.
Bagi yang melalui situasi ini boleh cuba cara yang dikongsi oleh Noor Liza ini. Beliau juga mencuba 5 kali untuk menanam pokok ini, cubaan kali ke 6 barulah berjaya dan ini caranya;
Begini caranya
Lalui 5 kali cubaan tanam pokok pudina tak nak hidup. Kali ke 6 cuba dan akhirnya berjaya tanam. Dan saya dah tahu caranya…
1. Cari batang yang tua. Buang daun-daun keliling tinggal pucuk.
2. Rendam dalam air dan dedahkan pada cahaya matahari. Dalam 4-5 hari akan keluar.
3. Kemudian pindahkan ke tanah campuran.
4. Selepas pindahkan, biarkan di tempat yang redup sehari dua, kemudian baru pindah ke tempat yang ada cahaya matahari.
5. Kena siram 2 kali sehari atau pastikan tanah sentiasa basah.
Bila dah berjaya sekali, saya terus tanam lagi. Bukan buat jual tapi saya guna untuk letak dalam Vietnamese Spring roll yang saya jual.
Pokok bunga matahari ini kalau tanam di laman rumah memang berseri. Orang lalu lalang pun rasa geram melihatnya bila sudah berbunga.
Ramai yang teringin nak tanam bunga ini tapi tak tahu caranya. Jika nak cuba tanam boleh ikut panduan yang dikongsi oleh Ardi Tani.
Cara semai biji benih bunga matahari
1. Sediakan biji benih. Biji ini dibeli menjual makanan haiwan (boleh juga cari di nurseri atau beli atas talian tapi jangan guna kuaci yang selalu kita makan kerana ia telah dimasak).
2. Letak 2 lapisan tisu, lembapkan.
3. Susun biji benih yang sudah dikupas.
4. Letak selapis lagi tisu di atas benih dan spray supaya basah lencun.
5. Tutup bekas simpan di tempat tak terkena cahaya.
6. Lepas dua hari boleh periksa biji benih.
7. Jika dah keluar ekor atau tanduk macam dalam gambar di bawah biasanya dah boleh letak dalam polibeg kecil atau pasu kecil semaian untuk pembesaran seterusnya.
Selepas 2 bulan disemai anak benih pokok bunga matahari biasanya akan berbunga. Pastikan cukup air dan baja.
Pokok bunga matahari mampu hidup 5-6 bulan dan mampu menghasilkan 20-30 kuntum bunga. Ketinggian pokok matahari mampu lebih 2 meter.
Bagi mereka yang nak turunkan berat badan, oat selalu jadi makanan pilihan walaupun tak sedap rasanya. Sebabnya ia adalah makanan yang mengenyangkan tapi pada masa yang sama dikatakan tidak akan menaikkan berat.
Tapi masalahnya sekarang ada pelbagai jenis oat yang dijual di pasaran salah pilih usaha diet dengan oat boleh jadi sia-sia. Lebih serius, kadar gula dalam darah pulak yang nak mencanak seperti info perkongsian daripada Dr Hafiz Sulaiman.
Bagi anda yang mengamalkan oat, sila ikut panduan daripada doktor ini.
Jenis-jenis oat, sama tapi tak serupa
Dah lama nak buat perkongsian berkenaan perbezaan oats ini. Hari ni saya sempat curi masa pergi Tesco tengok label produk oats untuk kepastian dan rujukan.
Ada beberapa jenis yang popular, Instant, Quick dan flavoured. Bagi yang diet untuk kurus dan sihat, pemilihan jenis oat yang sesuai mungkin memberi impak yang berbeza dengan ketara.
Saya merasa perlunya membuat perkongsian ini kerana terdapat nasihat kurang tepat tentang perkara ini. Pengambilan “instant oats” dan “quick oats” dikatakan sama sahaja kesannya kepada kesihatan.
Jika dilihat kandungan jenama oats popular, kandungan nutrisi pada label Instant dan Quick Oats adalah sama 100%. Tiada beza langsung. Adakah kandungan di dalamnya berbeza tapi tak dinyatakan?
Saya tidak rasa begitu. Kandungannya adalah 100% oats tanpa pengawet dan tanpa aditif tambahan. Maka apakah impak pada kesihatan adalah serupa antara kedua jenis oat ini? Tidak tuan puan. Ini yang dikatakan sama tapi tak serupa.
Beza antara instant oats dan quick oats ialah kaedah pemprosesannya
Instant oats merupakan oat yang paling banyak diproses. Ia sudah sedia masak, dikeringkan, digelek dan dilenyek sangat nipis. Maka teksturnya sangat halus dan berkrim apabila bercampur dengan air panas. Oat jenis segera ini boleh terus dimakan!
Quick oats pula ialah oat instant yang dipotong kurang nipis berbanding instant oat. Maka ia perlu dimasak seminit dua.
Rolled oats merupakan oat yang sudah digelek namun belum dimasak . Rolled oats juga dipotong lebih tebal. Maka ia perlu dimasak selama lebih kurang 5 minit. Ia juga dipanggil oat “peseng lama” oleh orang Terengganu . Beginilah caranya oat dimakan oleh orang putih zaman dahulu kala. Potong halus dan gelek, lepas tu masak atas dapur.
Oat yang paling kurang diproses ialah oat jenis “steel cut”. Oat jenis ini dipotong kasar-kasar daripada bijirin oat yang dipanggil oat groat. Bila dikunyah rasanya kenyal dan kekacangan sedikit perisanya.
Apabila diperhatikan pemprosesannya adalah secara fizikal semata tanpa bahan aditif apatah lagi bahan kimia. Kandungan nutrisi di dalam kesemua jenis oats masih sama walaupun berat semuanya sama.
Namun begitu, perbezaan paling besar yang memberi impak kepada kesihatan ialah “KADAR PENYERAPANNYA.” Semakin halus sesuatu oatmeal, semakin cepat penyerapannya ke dalam badan. Walaupun jumlah serat di dalamnya sama.
Awas kadar gula oats instant, boleh mencanak naik gula darah!
Steel cuts paling kurang diserap menjadi gula ke dalam darah. Rolled oats lebih mudah diserap.
Akhirnya quick oats dan instant oats paling senang diserap ke dalam darah sebagai gula.
Makan oats instant (dan quick) dari sudut kadar penyerapan gula adalah lebih dahsyat daripada minum air Coke dan Fanta berdesup gula darah naik mencanak!
Oats instant punyai indeks glisemik yang sangat tinggi. Rujuk indeks glisemik dari Universiti Harvard. Lebih tinggi indeks glisemik, lebih tinggilah penyerapannya ke dalam darah sebagai gula.
Tinggi gula dalam darah bukan sahaja bahaya kepada pesakit kencing manis, tetapi juga meningkatkan KERADANGAN..sakit sendi, sakit jantung, kanser, buah pinggang dan banyak sistem dalam badan jadi punah sebab gula darah tinggi.
Ingat oat segera, ingat gula
Gula tinggi dalam darah juga sebenarnya punca kegemukan. Lemak badan tak jadi kembang sebab makan banyak makanan berlemak. Tetapi lemak badan makin berkumpul dengan pengambilan gula berlebihan.
Macam mana nak sukat pengambilan gula berlebihan atau tidak ni. Senang saja tuan-tuan puan puan. Selagi boroi dikandung badan, selagi itulah maknanya gula/karbohidrat dalam diet kita masih berlebihan.
Ironi sebab orang takut makanan kolesterol dan berlemak sebab takut gemuk, walhal ia bukan penyebab kegemukan yang saintifik. Tetapi gula tinggi hasil daripada pemakanan tinggi indeks glisemik seperti instant oat inilah yang menyebabkan kita jadi semakin lapar, ketagihan makanan dan mengganggu aktiviti metabolik (hormon, biokimia) badan.
Ingat oat segera, ingat gula. Lupakan saja badan kurus atau sihat kalau masih ambil oats. Serat larut atau tidak, ia tidak akan “meneutralkan” kesan toksik gula berlebihan di dalam darah. Jangan buat kelakar.
Jangan termakan dengan fakta serat tinggi dalam instant oat bagus untuk jantung. Semua itu sudah diukur melalui indeks glisemik ya. Serat larut itu bagus untuk kesihatan jantung, tetapi gula berlebihan lebih bahaya untuk jantung. Pengeluar tak tipu dengan kata kandungan serat kesemua oat itu sama. Namun, pengeluar tak cerita pulak penyerapan gula dalam badan jadi tinggi!
Makanlah rolled oats
Bukan kata tak boleh makan oats. Makan lah rolled oats. Jika rajin, boleh cari steel cuts, kalau sanggup boleh makan oat groat itu boleh jadi lebih baik. Mungkin tidak hehe… Saya akan ceritakan lagi mengenai oats sebab ramai orang kita sukaa sangat oats ini.
Update: Cadangan pakar diet Tuan Hafiz Rosli yang sangat bernas. Jika nak kurangkan peningkatan gula darah apabila makan oat instant, jangan biarkan kosong. Kurangkan kuantiti dan tambahkan susu atau buah tinggi serat insha Allah lebih kenyang dan gula lebih cantik. Terima kasih atas cadangan bernas tuan.
Untuk pengetahuan tuan puan, pengambilan lauk lemak haiwan dan serat dalam sayuran juga mengurangkan penyerapan nasi putih sebagai gula dalam darah.
Update: Bagi yang ada masalah angin/GERD/alahan dan alergi/kembung dan dapat reaksi lepas makan oats, rolled oats mungkin beri reaksi lebih teruk. Pulihkan dulu perut. Kaedah pemakanan pemulihan di sini.
Pilihlah yang lebih selamat ya. Dah nenek moyang makan nasik, korang nak makan oats pulak!
Cermin pandang belakang yang pada setiap kereta berfungsi untuk memudahkan pemandu melihat bahagian belakang kereta tanpa menoleh.Tapi perasan tak ada satu klip di bahagian...