
Isi Kandungan
ToggleAir soya antara yang selalu kita beli untuk dijadikan minuman. Air ini pun memang banyak dijual di kedai.
Tapi sebenarnya air soya ini lagi sedap dibuat sendiri. Lebih segar dan lebih berkhasiat sebab tak guna pengawet. Lagi satu buat sendiri lagi jimat, modal RM 1.50 boleh dapat 2 liter air soya.
Jom buat sendiri ikut perkongsian Asrinna Bakri.
Buat sendiri air soya
Bahan-bahan:
Kacang soya
Gula
Daun pandan
Cara membuat :
1. Cuci dan rendam kacang soya 4-5 jam atau hingga kembang. Boleh rendam sebelum tidur untuk masak keesokkan harinya.
2. Ulang cuci. Buang kulit-kulit yang tertanggal. Toskan.
3. Step ni PENTING. Blend kacang soya dengan air. Nisbah 1 cawan kacang soya, 3 cawan air. Masukkan air sedikit demi sedikit.
4. Tapis guna penapis kain. Masak air soya dengan daun pandan. Api sederhana je.
Masak sampai nak mula mendidih. Tutup api.
5. Masukkan gula ikut kemanisan yang dikehendaki. Kacau sampai gula larut. Siap!
Untuk 250g kacang soya ,dapat 2 liter air soya.
Selamat mencuba.
Sumber: Asrinna Bakri
Cara Urus Pakaian Ikut Konsep Open Wardrobe, Tak Perlu Lipat Tapi Tetap Kemas

Isi Kandungan
Toggle
Kalau tanya pada kaum wanita apa kerja rumah yang paling malas nak buat dah tentu kebanyakkannya menjawab menguruskan kain baju terutama sekali bab melipat.
Tapi mahu tak mahu kena lakukan juga, kalau tidak bertimbun dan berserabutlah bilik atau rumah dengan pakaian.
Bagi yang mahu mengurangkan stress melipat kain mungkin boleh mempraktikkan cara yang dilakukan oleh Dr Hani Mynis ini. Pengurusan baju yang dipraktikkan memang tip top. Menggunakan konsep open wardrobe, kebanyakannya tak perlu dilipat tapi tetap kemas!
Tip pengurusan pakaian open wardrobe
Macam kebanyakan mak-mak, isteri-isteri, house chores yg Hani paling malas nak buat ialah melipat baju. Punyalah malas nak melipat baju, sampaikan hani korbankan satu dinding kat bilik tidur kedua utk dijadikan “open wardrobe”.

Ini adalah tip pengurusan pakaian yang Hani praktikkan:
Kena buat spring cleaning untuk baju yg banyak (sebetulnya enam bulan sekali kena rombak baju). Contohnya:
- Baju yg dah tak muat boleh diberi orang
- Baju yg koyak (yg kita rasa kita akan jahit tapi dah lebih sebulan tak jahit, bolehlah dibuang, sebab kalau baju tu “penting” atau kita sayang confirm kita dah jahit tak tunggu berbulan).
- Baju, tuala, cadar yg kotor dan lusuh (tak boleh dihilangkan kotorannnya, bertaik lalat) bolehlah dibuang.
- Baju free atau baju promosi yg kita tak akan pakai dah boleh diberi org atau diguna semula.
Gunakan rule ni! Satu baju masuk satu baju mesti keluar. Selagi tak perlu baju baru masuk, jgn beli. Perempuan nak bersederhana bab ni memang payah. Tapi dah dua tahun, ini lah prinsip Hani. Kalau nak membeli juga, maknanya ada satu helai yg kita takkan pakai, boleh lah dijual atau diberi orang haha
Gunakan penyangkut baju (hanger) yang satu jenis, bentuk dan paling tidak pun satu warna je. Supaya semua nampak kemas dan seragam.
1. Baju anak
Ini open wardrobe untuk baju anak, Aqil. Baju jalan, baju raya dan baju harian diasingkan.
2. Baju kurung/ baju raya /baju kerja disusun ikut warna
3. Tudung pun gantung ikut warna
4. Baju formal suami /baju raya/ baju melayu
Ini baju harian suami
5. Cara jemur baju dalam bilik
Ini bahagian untuk jemur baju, atas baju basah. Lepas kering, transfer je ke tempat baju kering kat sebelah kanan. Selalu buka langsir supaya cahaya matahari boleh masuk dan keringkan baju. Bawah bahagian hanger.
Bila jemur baju, Hani akan pastikan baju tu diterbalikkan ready to wear. So kalau dah kering terus ambil dari sini je pun ok dah.
Tip kalau nak jemur baju dalam rumah
- Pakai pencuci baju yg sesuai utk indoor drying (ada tulis anti-malodour) so baju tak akan berbau kepam dan hapak. Hani suggest Top (untuk jenis serbuk) dan Breeze utk jenis liquid.
- Jemur sebelah tingkap sedekat mungkin
- Ada pengudaraan tambahan (on kipas)
- Jangan jemur baju banyak-banyak sekali gus (jarak baju) – dalam gambar atas tu baju dah kering tapi tak transfer ke bhgn kanan lagi.
6. Tip ekstra
- Menggosok pakaian dan tudung ke tempat kerja seminggu sekali (gosok lima pasang terus; jimat masa dan jimat tenaga). Suai padankan terus pakaian dan tudung. Jimat masa pagi nak pergi kerja.
- Untuk tuala, khaskan dua helai tuala utk seorang. Sebab setiap minggu kita akan basuh tuala, nak tunggu tuala tu kering, ada tuala ganti. Rumah kitorg takda dryer haha. Sediakan dua tuala utk tetamu.
- Untuk cadar dan sarung bantal – masa lipat cadar, masukkan sekali set sarung bantal dalam lipatan cadar tu. Memudahkan proses menukar cadar setiap minggu.
- Mana-mana pakaian yg lebih yg rasa nak simpan, boleh simpan tapi simpan dlm bekas tertutup (utk elakkan debu bertahun) dan pastikn bekas berlabel. Hani prefer bekas tak transparent supaya tak nampak isi barang dlm tu.
Selamat mencuba semua!
Sumber:Hani Mynis
Cara Buat Ayam Palembang Yang Sedap, Nampak Macam Masak Kicap Tapi Bukan. Berbaloi Cuba

Anak-anak memang suka makan hidangan ayam, kalau boleh hari-hari. Tapi masalahnya kita pun dah buntu memikirkan lauk ayam apa untuk dimasak.
Kalau dah bosan buat ayam kunyit, masak merah, ayam kicap, gulai ayam boleh cuba pula buat ayam masak Palembang. Nampak seakan masak kicap tapi bukan, lebih enak. Memang berbaloi cuba.
Cara buat ayam Palembang
Bahan-bahan
1 ekor ayam
Bahan dikisar
2 biji bawang besar (saiz sederhana)
5- ulas bawang putih
Halia sebesar ibu jari
Bahan lain
Serbuk kunyit
2-3 tangkai daun kari
1/2 cawan kicap manis
2 senduk cili kisar
2 keping besar asam keping
100ml santan
Minyak untuk tumis
Garam dan gula secukup rasa
Cara membuat:
1. Gaul ayam dengan kunit dan garam, goreng setengah masak dan ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar sampai naik bau. Masukkan cili kisar, tumis sampai pecah minyak.
3. Masukan kicap manis, jika nak lebih hitam tambah kicap pekat. Masukkan daun kari. Tumis sekejap.
4. Kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa serta asam keping. Gaul sebati.
5. Masukkan ayam dan masak sehingga empuk.Tuang santan dan biarkan mendidih.Jika kering sangat boleh masukkan air sedikit dan biar mendidih. Boleh tutup api dan hidangkan.
Sumber: Naura Aisya Aryan
Tip Buat Sambal Bilis Yang Sedap & Tahan Sampai 2 Minggu. Tumis Bawang Hingga Nampak ‘Transparent’

Siapa saja yang tak suka sambal bilis kan. Hidangan ini memang selalu ada atas meja.
Kalau tak mahu buat selalu boleh ikut cara buat sambal bilis Wan Luqman ini. Boleh buat banyak sebab insya-Allay boleh tahan sampai dua minggu.
Sambal bilis ini juga boleh makan dengan macam-macam, nasi biasa, nasi lemak, cicah roti pun ok.
Tip untuk tahan lama kena masak sampai betul-betul pecah minyak dan minyak pun kena banyak. Selanjutnya boleh ikut langkah yang dikongsi.
- Tumis dulu bawang kisar dan cili kisar. Pastikan kisar cili yang gelap warnanya, baru menarik.
2. Masukkan beberapa hiris halia dan belacan.
3. Tumis lagi sampai pecah minyak lepas masuk belacan, dalam 20 minit.
4. Masukkan air asam jawa, lebih kurang 4 sudu.
5. Masukkan hirisan bawang merah dan bawang holland.
6. Masukkan gula melaka 2 ketul.
7. Masukkan buah keras dalam 2-3 biji. Tumbuk lumat.
8. Tumis lagi, jangan risau keadaan minyak sebegitu. Nanti boleh ceduk dan buang.
9. Masukkan garam, dalam sesudu kecil. Tapi jangan banyak sangat, nanti ikan bilis pun dah masin.
10. Sambung tumis dalam sejam, check keadaan bawang. Masak sampai bawang dah transparent.
11. Masukkan ikan bilis yang telah digoreng separa masak. Bilas dulu sebelum goreng untuk elak masin sangat.
12. Bawang yang telah lutsinar macam ni lah yang dicari .
13. Selesai masak sambal dalam sejam setengah.
Selain makan dengan nasi, boleh makan macam ni juga. Kenyang.
Sumber: Wan LuQman