Ayam kurma merah, selalu kita masak lauk ini warnanya kekuningan dan agak pekat. Tapi yang ini merah macam gulai.

Meski berbeza warna tapi ayam kurma merah ini menurut empunya resipi Hajar Mohd rasanya cukup sedap sekali. Kalau mahukan kelainan dalam masakan kurma boleh cuba cara ini pula ya.

Cara buat ayam kurma merah

Ayam Kurma Merah, Cara Masak Kurma Yang Lain Sikit Tapi Sedap

Bahan-bahan

5-6 ketul ayam
Rempah 4 sekawan
Daun kari
Cili kering kisar -ikut tahap kepedasan sendiri
Rempah kurma
Serbuk jintan putih
Serbuk jinta manis
Gula nisan
1 biji kentang -dikupas dan dibelah
Asam keping
Santan kotak secukupnya

Bahan tumbuk

4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih,
1 inci halia

Ads

 

Cara penyediaan ayam kurma merah

1. panaskan minyak dalam kuali, tumis rempat 4 sekawan diikuti dengan bahan tumbuk Bersama daun kari. Tumis sehingga naik bau.

Ayam Kurma Merah, Cara Masak Kurma Yang Lain Sikit Tapi Sedap

2. Masukkan cili kering kisar, tumis hingga agak garing kemudian masukkan rempah kurma. Tuang sedikit air supaya rempah tak hangit.

Ads

3. Seterusnya masukkan serbuk jintan manis dan jintan putih, nisan diikuti dengan ayam, kentang serta asam keping. Gaul rata.

Ayam Kurma Merah, Cara Masak Kurma Yang Lain Sikit Tapi Sedap

5. Apabila ayam sudah kecut sedikit, tuang santan kotak. Kacau dan biarkan menggelegak.

6. Kemudian kecilkan api dan biarkan ia merenih. Makin lama direnih makin sedap hasilnya. Pada masa ini boleh juga jika ingin masukkan tomato, bawang yang dibelah dan cili hijau.

Ads

Ayam Kurma Merah, Cara Masak Kurma Yang Lain Sikit Tapi Sedap

7. Tutup api, sedia dihidangkan bersama nasi.

Sumber: Hajar Mohd

Baca Lagi: Cara Masak Kurma Sedap Ayam Atau Daging, Kena Letak Bawang Goreng

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI