Mi rebus Johor memang tak dinafikan cukup sedap. Dapat pula makan di negeri asal memang lah marvellous rasanya, ori.
Cuma kalau tiada kesempatan nak ke sana, boleh juga buat sendiri hidangan mi rebus ini. Dikongsi oleh Emee Sham boleh ikut cara ini;
Buat sendiri mi rebus Johor
Lama tak kena mi rebus, jadi kita buat sendiri. Ini pun berguru dengan orang Johor.
Bahan-bahan :
1 peket mi kuning -dicelur
4 biji keledek -direbus dan dikisar.
1 cawan tauchu -dicuci dan dikisar.
6 ulas bawang putih -dikisar.
3 biji bawang merah -dikisar
1 inci halia -dikisar.
3 batang serai -dititik.
1 inci lengkuas -dititik.
5 sudu makan rempah kari daging
Udang kering
Udang basah kopek kulit -dikisar
Garam, gula secukupnya serta minyak untuk menumis.
Bahan pelengkap:
Tauhu – digoreng, dipotong kecil
Daun sup -dimayang.
Bawang goreng.
Telur rebus -dibelah dua
Lada hijau -dipotong bulat
Taugeh -dicelur
Limau nipis -dibelah dua
Cara buat untuk kuah :
Ads
1. Panaskan minyak dalam periuk.
2. Masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik.
3. Kemudian tumis bawang putih, bawang merah, halia dan udang kering dan udang basah yang telah dikisar hingga naik bau.
4. Masukkan rampah kari kacau rata,
Ads
5. Kemudian masukkan tauchu dan keledek yang telah dikisar. Selalu tauchu dan keledek yang dikisar telah kita letakkan air untuk senang dikisar, jadi tak payah tambah air supaya kuahnya tak cair.
6. Masukkan garam dan gula dan gaul sebati. Siap dihidangkan.
Bahan tepung rangup:
Tepung beras dan tepung gandum
Serbuk kunyit
Garam
Air secukupnya
Bawang besar -didadu
Daun bawang -racik halus
Minyak untuk menggoreng
Ads
Cara buat tepung rangup
– Campurkan kesemua bahan-bahan dan gaul rata.
– Cara menggoreng ada teknik sikit, tuang tepung guna senduk di tepi kuali seperti buat rempeyek
– Angkat dan toskan.
– Minyak kena banyak untuk menggoreng tepung ini.
– Masukkan tepung rangup ini dalam mangkuk yang berisi mi, kuah dan bahan hiasan.
Bila ada anak sekolah di rumah memang jadi keperluan untuk ibu bapa mengadakan meja belajar mereka selain rak buku. Memang banyak dijual di kedai perabot tapi mungkin saiznya tak praktikal jika kediaman atau bilik anak keluasannya terhad.
Kenalah cari meja yang kecil. Atau pun… kita boleh juga DIY ikut idea yang dikongsi oleh Yuzi Azwa Yaamat. Meja belajar untuk anak hasil kerja tangan suaminya ini memang jimat ruang kerana dilekatkan pada dinding dan boleh lipat jika tidak lagi digunakan.
Ia juga lengkap dengan rak untuk meletakkan buku. Praktikal untuk kediaman atau bilik yang kecil. Boleh ambil idea ini ya.
Meja belajar anak boleh lipat
Kasih seorang ayah. Buat tiap petang hingga lewat malam lepas balik kerja. 2 minggu jugak baru siap. Buah tangan pertama bertukang. Sebelum itu boleh kata saban hari kurier datang rumah hantar barang (alatan nak bertukang). Alhamdulillah. Dah siap meja belajar geng anak perempuan.
Kayu – jenis plywood saiz 18mm Cat – Dulux White Glossy
Door Lift Peumatic Support Hydraulic Gas Spring Stay Kitchen Cabinet/wardrobe untuk lipat meja. Klik SINI untuk beli.
Memandangkan daun bawang banyak diguna dalam masakan, ramai yang cuba menanamnya. Tapi sering kali terjadi, daun dah naik sikit bawang busuk dan lama-lama pokok bawang pun mati.
Supaya tak jadi situasi begini, Zainab Alias berkongsi cara tanam daun bawang yang dipraktikkan. Supaya bawang tak busuk kerana lembap semasa proses daun bawang tumbuh, guna tip cucuk dengan lidi.
Tip tanam daun bawang, cucuk dengan lidi dulu
Caranya
1. Ambil bawang sebaiknya pilih yang besar supaya hasilkan daun yang besar juga. Boleh juga beli bawang yang dah ada tunas supaya lebih cepat dapat hasilnya.
2. Ambil 1-2 batang lidi, cucuk pada bahagian akar bawang, untuk dijadikan seperti ‘kaki’. Tujuannya supaya bawang tak mendap dalam tanah hingga menyebabkan ia busuk.
3. Kemudian cucuk lidi dengan bawang tadu di atasnya dalam tanah. Jangan kambus ya nanti bawang busuk. Bawang mesti terletak atas permukaan tanah saja.
4. Dah cucuk bawang ke tanah, tak perlu siram hari-hari, cuma siram bila nampak tanah tidak lembap.
5. Bila daun bawang dah naik tinggi bolehlah potong. Jika nak ambil daun tinggalkan 2 inci supaya bakinya terus memanjang.
Tanam bawang dengan cara ini juga kata Zainab boleh dapat hasil tuaian lebih, sampailah bawang kecut dan tak boleh hasilkan daun lagi.
Timun Jepun ini memang sedap. Ranggup dan sesuai jadi ulam. Lagi sedap dari timun biasa. Harganya pun lebih mahal.
Bagi yang ada hobi bercucuk tanam, bolehlah mencabar diri menanam timun Jepun ini seperti yang diusahakan oleh Asyraf Rahim.
Elok subur walaupun kali pertama menanamnya, paling menarik timun jepun ini ditanam di balkoni rumahnya saja. 45 hari dari semai benih dah boleh kutip hasilnya.
Beliau turut berkongsi kaedah penanaman yang dilakukan. Bagi yang nak mencuba boleh jadi perkongsiannya sebagai panduan. Paling penting penjagaannya.
Timun Jepun kebun balkoni
Kaedah Hidroponik
Benih F1 Green Eagle
Media cocopeat+perlite (tanpa campuran tanah). Semai benih dalam cawan dulu, bila dah naik empat daun boleh alih ke pasu.
Kaedah siraman, waktu mula-mula seminggu sekali. Bila dah mula berbuah, daun lebat, dua hari sekali. Kadang-kadang sehari sekali. Pasu yang digunakan ada floater sebagai water level indicator.
Timun jepun ini jenis menjalar – saya pakai jaring trelis ikat pada railing balkoni.
Tuaian -45 hari dari semaian benih, ke tuaian buah.
Kalau lihat dari penggunaan baja pun dah mencabar. Bagaimanapun kata Asyraf beliau banyak belajar ilmu tanaman ini di YouTube Bright Agrotech dan Hidroponikpedia dalam bahasa Indonesia. Tapi bila lihat hasil begini memang puas hati.
Semoga perkongsian beri manfaat pada yang suka bercucuk tanam.
Stor di kebanyakan rumah kita adalah tempat simpan barang yang jarang digunakan atau barang yang tak mahu lagi digunakan.Ramai yang letak barang ini bertindan-tindan,...