Buat sendiri patty ayam, senang kita nak buat sendiri burger bila bila masa. Berbaloi,  sebab anak-anak pun memang suka makan burger kan.

Tambah pula sekarang harga hidangan burger pun tak murah terutama kalau nak makan sekeluarga. Untuk jimat belanja kita buat sendiri, lagipun bahan-bahannya kebanyakannya memang dah ada di rumah.

Buat sendiri patty ayam homemade

Buat Sendiri Patty Ayam Homemade Tanpa Pengawet. Senang Nak Buat Burger Bila-Bila Masa

Bahan-bahan

400g isi dada ayam
2 biji kentang
1 btg lobak merah
1 biji telur
1 biji bawang holland
2 sk serbuk lada hitam
2 sk serbuk lada putih
1 sk chilli flakes
1 sk mixed herbs
6 sb tepung ubi kayu
2 sb mentega

Cara membuat

1. Kisar isi dada ayam, kentang, lobak dan bawang dalam ‘food processor’ sehingga halus.

Ads

2. Campurkan bahan-bahan lain dalam mangkuk. Uli sebati. Lapikkan acuan di atas kertas pembakar. Kepalkan adunan dan bentukkan ikut acuan.

Buat Sendiri Patty Ayam Homemade Tanpa Pengawet. Senang Nak Buat Burger Bila-Bila Masa

3. Kemudian, bolehlah kukus sebentar patty yg sudah siap selama 3 minit sebelum di simpan dlm peti sejuk beku.

Ads

Buat Sendiri Patty Ayam Homemade Tanpa Pengawet. Senang Nak Buat Burger Bila-Bila Masa

4. Patty boleh di grill sebentar atas kuali dan sedia untuk dinikmati. Boleh beli roti burger atau gunakan roti keping biasa pun boleh untuk buat hidangan burger homemade. Kita buat dia!

Buat Sendiri Patty Ayam Homemade Tanpa Pengawet. Senang Nak Buat Burger Bila-Bila Masa

Ads

TIP

  • Simpan patty dalam bekas kedap udara, boleh tahan 2 hingga 3 bulan dalam peti sejuk beku.
  • Boleh juga tambah bahan-bahan lain seperti keju atau jika mahu lebihkan rasa pedas.

Selamat mencuba.

Sumber: Geliga Rasa

Baca Lagi: Daging Burger Pun Boleh Jadi Lauk Yang Sedap. Boleh Ikut Resipi Ini

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI