Permenant marker memang selalu kita gunakan di pejabat malah selalu jadi mainan anak di rumah. Paling merimaskan jika terkena pada baju kesannya memang sukar dihilang. Selalunya baju tersebut dibuang.

Sebenarnya ia boleh dihilangkan jika kita tahu caranya malah ada banyak pilihan bahan yang boleh digunakan untuk menanggalkan kesan ini.

Fabrik

Sebenarnya ada banyak cara untuktk hilangkan permenant marker pada fabrik. Anda boleh cuba menggunakan hand sanitizer, aerosol hair spray (penyembur rambut), nail polish remover, cuka, jus lemon ataupun ubat gigi (bukan gel).

Cara Bersihkan Dakwat Permenant Marker Pada Kain, Perabot, Kulit, Dinding dan Karpet

Letakkan bahan terbabit pada kain dan menggunakan tuala tekan dan tekap pada kotoran itu supaya bahan tersebut menyerap pada kotoran. Elakkan menggosok.

Letakkan juga tuala lain sebagai alas untuk memastikan dakwat marker tidak terkena pada bahagian lain.

IKLAN

Bagi fabrik seperti satin atau sutera sebaiknya hantar untuk kaedah dry cleaning. Pastikan anda menunjukkan kepada pekerja dobi di mana kotoran tersebut.

Perabot

Jika marker terkena pada perabot kayu boleh gunakan mentega kacang atau ubat gigi sebagai agen pembersih. Letakkan mentega kacang pada kotoran dan gosok. Sebelum itu uji dulu penggunaannya pada bahagian perabot yang terlindung untuk memastikan ia tidak menjejaskan warna perabot.

Kulit

Jika marker terkena kepada kasut atau beg kulit misalnya pastikan anda bertindak pantas ya. Gunakan aeresol hairspray, cuka putih atau pun krim pelindung cahaya matahari untuk hilangkannya. Tekan dan tekan atau sembur bahan terbabit pada kotoran sehingga kotoran keluar dan lap.

Cara Bersihkan Dakwat Permenant Marker Pada Kain, Perabot, Kulit, Dinding dan Karpet

IKLAN

Dinding

Jika anak menconteng marker pada dinding, cuba gunakan bahan sama ada aerosol hairspray, ubat gigi (bukan gel), ataupun lemon.

Letakkan bahan pada kotoran dan gosok tapi jangan terlalu kuat untuk mengelakkan kesan marker ini merebak. Sebaiknya gunakan teknik tekan secara lembut menggunakan tuala.

IKLAN
Selain itu:  Awas, Kalau Badan Berisi & Ada Kesan Hitam Ini ! Bukan Daki Tapi Petanda Penyakit Bahaya

Karpet

Gunakan cuka, aerosol hair spray atau krim pencukur. Letak bahan ini pada kotoran dan tekan lembut. Apabila kotoran keluar tekan sekalu lagi menggunakan tuala lain untuk membersihkannya. Selepas itu boleh juga teknik melapik permukaan karpet dengan tuala dan gosok dengan seterika untuk mengangkat kotoran.

Cara Bersihkan Dakwat Permenant Marker Pada Kain, Perabot, Kulit, Dinding dan Karpet

 

Sumber: www.onegoodthing

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI