Bila mengenangkan banjir besar mengejut yang dilalui hujung tahun lalu memang membuatkan kita trauma. Bencana alam memang tak boleh dijangka, apatah lagi sekarang keadaan cuaca pun tak menentu.

Sebagai langkah berjaga-jaga elok juga kita membuat sedikit sebanyak persediaan. Paling utama tentulah persediaan makanan. Kita boleh mulakan dengan menyimpan beras untuk kecemasan ini.

Tapi untuk simpan beras ini ada caranya agar beras tak dimasuki kutu dan juga cepat rosak. Dikongsi oleh Mardziatul Irqin ini kaedah yang boleh kita praktikkan.

Cara ‘pack’ beras untuk kegunaan kecemasan

Cara ‘Pack’ Beras Untuk Kegunaan Waktu Kecemasan. Setiap Rumah Kena Buat

Ramai yang inbox dan komen macam mana nak prep beras, ini sharing cara dan tips yang korang boleh guna. Moga sharing memberi manfaat dan dapat membantu. Jangan stop prep.. please prep!!! Demi sesuap makanan.

Untuk simpan beras perkara yang perlu kita elakkan adalah kutu beras. Kutu beras ni boleh menyebabkan kerosakkan pada beras, after effect dari pembiakan boleh menyebabkan pertumbuhan kulat.

Kena elak kutu beras

Cara ‘Pack’ Beras Untuk Kegunaan Waktu Kecemasan. Setiap Rumah Kena Buat

Kutu beras tak tahan suhu sejuk kurang dari -18°C dalam 3 hari dan tak tahan panas 55°C lebih dari 2 jam (ini berdasarkan maklumat pembacaan saya kajian ttg kutu beras).

IKLAN

Sebab itu ramai yang suggest masuk beras dalam peti sejuk dulu, then jemur supaya hilang moist, kemudian baru seal dalam apa-apa bekas yang tidak mudah berlubang.

Beras di vacuum seal, dimasukkan OA (oxygen absorber) dan disimpan di tempat yang rapi dan kurang fluctuation suhu, untuk kawal faktor tadi.

Kehadiran oksigen dan perubahan suhu boleh memberikan environment yg condusive utk pembiakan kutu, kalau masih ada larva kutu yang survive semasa food preservation process.

Cara ‘Pack’ Beras Untuk Kegunaan Waktu Kecemasan. Setiap Rumah Kena Buat

Boleh simpan dalam botol mineral 

Selain itu:  Ramai Kagum Fatimah & Ali Bijak Bercakap, Dua Teknik Yang Dipraktik Ibu Bapa Mereka Boleh Kita Tiru

Test run saya buat dr tahun 2016, guna botol mineral 500ml, compact kan, dan tutup ketat, tanpa additional OA. Setakat hingga tahun ni, tiada kutu beras langsung.

IKLAN

Setiap tahun saya cuba masak satu botol untuk rasa, beras boleh dimakan, tiada toxication, cuma rasa kurang fresh. Warna beras juga jadi sedikit kekuningan over the year.

Cara kedua

1) Cari tapis, letakkan atas periuk/bekas dan masukkan beras secukupnya. Pastikan semuanya KERING.
2) Gaul, ramas atau ayak. Kutu dan habuk-habuk akan jatuh ke takung. Beras yang dah diramas asingkan ke dalam bekas bersih lain.
3) Kutu dan habuk terkumpul. Beras yg terjatuh tu boleh diayak sekali lagi.
4) Makhluk perosak yang telah diasingkan.
5) Beras yang bersih boleh di repack. (Mylar dan O2 absorber, vacuum, botol mineral, freezer 3 hari etc…)
6) Kalau nak guna tak perlukan banyak air untuk basuh sebab habuk dah buang siap. Menjimatkan air sangat penting ketika bencana.

Cara ‘Pack’ Beras Untuk Kegunaan Waktu Kecemasan. Setiap Rumah Kena Buat

Petua orang tua dulu-dulu yang sangat berkesan nak matikan bubuk antaranya
-Cili kering
-Asam keping

Oxygen Absober beli sini : https://invle.co/clbfd5o

IKLAN

Cara ketiga guna plastik grainpro

Paling mudah boleh pakai plastik grainpro. Harga mahal sikit Rm35/sehelai. Ada 2 jenis RZ30 (ziplock – tapi boleh isi sikit je) dan RT69 (kena ikat).

Cara ‘Pack’ Beras Untuk Kegunaan Waktu Kecemasan. Setiap Rumah Kena Buat

Plastic grainpro beli di sini: https://invle.co/clbfcpz

Plastik sealer beli di sini: https://invle.co/clbfd97

Vacum sealer (ada macam-maca lagi jenis/brand, saya advice beli yang mahal sikit utk kegunaan lasak. Apa pun ikut kemampuan kita kalau tak dapat beli yang mahal).

Sumber: Mardziatul Irqin
Kredit gambar : Khatijah Yana, Salwa Zeyn, Noor Ayuni

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI